Skocz do zawartości

[Przerzutki] Jakie wybrać shimano czy sram ?

gnomon69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam dylemat jakie przerzutki oraz manetki wybrać.

Miałem zamiar złożyć cały mechanizm na Deore xt

Od 5 lat jeżdżę na xt-ku i na manetkach Deore. Chcialem zmienić manetki na Deore xt. Wszystko mi chodzi bardzo dobrze oprócz uderzania mi tylnej przerzutki o ramę.

Przyszedł mi pomysł na zmianę osprzętu na sram-a. Niby jest sztywniejsza. Nie wiem jaki model wybrać może być starszy x5, x7, x9 ??

Czy będę musiał zmienić kasetę i łańcuch (obecnie kaseta 9 Deore oraz HG53)

Chyba ze zmiana na sram-a to strata czasu i pieniędzy. Dziękuje.

Napisano

Było z milion razy... zawsze kończy się niczym. Poszukaj i poczytaj. Możesz też spojrzeć na mój rower. ;)

I tak zaraz ktoś zamknie ten temat. ;)

Napisano

Sram daje ci mozliwosc wyboru manetek w ramach swoich produktow - gripshifty obrotowe lub triggery o zasadzie zblizonej do shimanowskich rapid fire.

Shimano oferuje swoje manetki "cynglowe" lub do tego z oferty srama obrotowe (rocket/attack) lub triggery. Ja co do wygody obsługi stawiam gripshifty, potem rapid fire shimano a potem triggery.

Jeśli nie masz lajciarskiego ciśnienia ani pędu za nowościami to wybierz komponenty z grupy 3x9 - w tej chwili są nadal dostępne w pełnej palecie modeli a napędy czyli kasety i łańcuchy w wersji 9sp na pewno pozostaną w ofercie obu firm.

• Mod Team
Napisano

Ja mam porównanie shiamnowskiego RapidFire M570 z takąż samą przerzutka RD m570 i Kompletu Srama X.9 i sram jest bardziej agesywny, szybszy, bardziej zdecydowany. Ogolnie wszystko na plus. porownanie miedzy cynglami shimano a gripami srama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...