djdave Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 smarować w miarę potrzeb co 100 km? 150? Używam roweru bardziej do przemieszczania się w różne miejsca niż jeżdżenia dla jeżdżenia, licznika też nie mam, ale postaram się na oko oszacować taki przbieg. Wydaje mi się że pomiędzy tymi dwoma łańcuchami jakościowo nie ma zbyt dużych różnic, więc obojętnie który nie wezmę będzie dobrze.
Piksel Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Nic nie trzeba szacować, po prostu jak zaczynasz słyszeć łańcuch to go wtedy smarujesz.
tobo Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Mógłbyś po powrocie do domu napełnić butelkę ciepłą wodą i spłukać tylko napęd - to pozwala usunąć z niego warstwę błota/solanki, która nie ma możliwości podziałać gdy rower stoi. Jeśli tak zrobisz i postawisz rower do wyschniecia w cieplym pomieszczeniu to rdzewienie będzie dużo mniejsze.
chrzanek Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 obecnie istnieje tylko jeden łańcuch godzien polecenia do napędów 8/9sp. Campagnolo C9.
GhOsTwrc Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 A ja dziś zakupiłem łańcuszek XTR 980 pod dyna sys 135 pln , kaseta przy przebiegu 1500 km , miałem go wymienić wcześniej ale brak kasy , przeskakuje na najniższych zębach , ale z doświadczenia wiem , że się ułoży za jakieś 100 km . Ja smaruję codzinnie . Może dlatego , że nie używam jakiegoś wypasionego smaru tylko zwyklej oliwy do maszym ale mam ją za free więc nie płacze . Po 30 km już czuć pod palcem że brakuje smarowania a czy łańcuch jest słyszalny to nie wiem bo zawsze jeżdzę w słuchawkach.
djdave Napisano 10 Marca 2012 Autor Napisano 10 Marca 2012 Koledzy, wyszperałem jeszcze gdzieś łańcuch Rohloff SLT 99 MTB. Kosztuje tyle co dwie campy, ale czy jest wart tyle co dwie campy? Jeżeli tak jestem w stanie dać za niego 200zł.
Vader Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 a czy moze ktos cos powiedziec na temat lancucha KMC x9.73 zamierzam taki kupic do MTB do tej pory glownie jezdzilem na lancuchach shimano HG73 a x9.73 jest podobno jego odpowiedniekiem a roznica w cenie to 25zet wiec dosc sporo a mam zamiar kupic 2szt prosze o jakies opinie ----- pzdr
marpok Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam Szukalem na forum nie znalazlem...nie bede zakladal nowego tematu bo moje pytanie jest banalne...a mianowicie; -Czy zepne lancuch Compagnolo C9 spinka srama???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.