marcaa Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Witam otoz mam pytanie co do wymiany napedu a w szczegolnosci: w moim rowerze (kelly's magnus 2008) mam korbe Truvativ Isoflow, 44-32-22 z. a chcialbym kupic ta http://allegro.pl/korba-shimano-deor...176111284.html jednak nie pokoi mnie taka duza ilosc zebow 48/36/26T, czy to nie przeklada sie takze na szerokosc wkladu suportu czy wymiar ten jest uniwersalny i wejdzie do mojej mufy suportu??? i czy taka ilosc zebow na korbie nie bedzie zle wspoldzialala z ta kaseta i tym lancuchem z aukcji:http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg5...167860750.html z gory dzieki
rzezniol Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Korby w systemie HII maja zintegrowaną oś suportu ... więc oś muci miec odpowiednią długość... Wkłady suportu też są uniwersalne w zestawie mają podkłądki i w zależności od tego czy masz mufe o szerokości 68 czy 73 mm dajesz w sumie 3 albo 1 podkładke. Przy korbie 48 zamiast 44 na blacie musisz sprawdzic czy twoja przerzutka przednia ma zakres na 48z. Przerzutka tylna ... aby całość obsłużycz powinna miec raczej długi wózek. Pozdro
Fenthin Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 naprawdę trzeba pisać dwa tematy? KLIK Ale skoro już piszę, korba 48/36/26T nie nadaje się do roweru górskiego. Koniec.
rzezniol Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Skoro się nie nadają ... to dlaczego shimano produkuje taką korbę w grupie osprzętowej skierowanej właśnie na "rowery górskie" ?? Nie sądzisz ze zastosowanie korby 44/42 lub 48 determinuje styl jazdy, główne przeznaczenie roweru, upodobania rowerzysty ?? Przecież nie wszyscy po asfalcie smigają crossem, szosa lub miejskim ... Pozdro
Fenthin Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Może dlatego, że zachowana jest w ten sposób hierarchia grup, a stricte trekkingowa grupa z zewnętrznymi przerzutkami nie istnieje? Firma nie musi płacić za design, reklamę, wprowadzenie nowych produktów na rynek. Różnice byłyby poza tym najwyżej w korbie. To nieopłacalne. Dlatego jest jedna grupa, a w niej korby z większymi tarczami. Ot cała filozofia.
doms Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Witam otoz mam pytanie co do wymiany napedu a w szczegolnosci: w moim rowerze (kelly's magnus 2008) mam korbe Truvativ Isoflow, 44-32-22 z. a chcialbym kupic ta http://allegro.pl/korba-shimano-deor...176111284.html jednak nie pokoi mnie taka duza ilosc zebow 48/36/26T, czy to nie przeklada sie takze na szerokosc wkladu suportu czy wymiar ten jest uniwersalny i wejdzie do mojej mufy suportu??? i czy taka ilosc zebow na korbie nie bedzie zle wspoldzialala z ta kaseta i tym lancuchem z aukcji:http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg5...167860750.html z gory dzieki Lepiej będzie jak zmienisz technikę pedałowania a nie korbę (jeździsz z niską kadencją zapewne jeśli 44z dla ciebie to za mało) Ja mając 44z nie używam prawie koronek 11z i 13z z tyłu (wyjątek stanowią zjazdy powyżej 60km/h, ale jest ich bardzo mało)
Baltazar73 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 A ja podepnę się pod temat tej korby. Gdzie stoi napisane że SHIMANO DEORE FC-M532 tjest wykonana w technologi HOLLOWTECH II ? Pytam , bo chce kupić korbe wykonaną w tej technologi. Do wyboru w HTII poza drogim dla mnie XT mam SLX za ok430zł , LX za 350zł no i wswpaniała alternatywa cenowa FC-M532 za całe 215zł ,
rzezniol Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 A po co ma pisać skoro to widac ?? Korba ma zintegrowaną oś suportu to jest wlasnie HT drugiej generacji Pozdro
premier2 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Sheldon Brown's Bicycle Glossary Hollowtech ® Shimano's name for the hollow forged cranks used with Octalink ® splined bottom brackets. These lightweight cranks are made by welding two forged aluminum channels together. Hollowtech II ® The two-piece crank /bottom bracket system introduced with the 2004 10-speed Shimano Dura-Ace line. These use external bearings that hang outboard from the bottom bracket shell. W skrócie: Hollowtech ® to techologia wykonania ramion, Hollowtech II ® to sposób łożyskowania korb...
Baltazar73 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Jak już napisałem posta , to czułem że walnąłem gafe. Ale żeby nie ściemniać to przyznam że myślałem HTII dotyczy sposobu wytwarzania ramion. Teraz jestem mądrzejszy - dziękuję. Ale skoro już piszę , to zapytam jeszcze o jedną rzecz.. Budowa ramion. Czy w przedmiotowej DEORE FC-M532 ramiona są pełne, zakładam że tak. Natomiast SLX i XT to ramiona puste w środku ? Ta pustka w środku ma za zadanie jak mniemam obniżyć gramature i dodatkowo je usztywnić. Ale który z czynników ma większy wpływ na sztywność napędu sposób mocowania HTII czy puste ramiona? Czy może jeszcze coś źle rozumuję szukając istotnych różnic pomiędzy korbą deore a slx
premier2 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 wg mnie więcej daje sztywna oś. Chociaż przesiadając się z kwadratu Alivio na Octalink XT(HT) wyraźnie dało się wyczuć różnicę w sztywności...
Baltazar73 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Jeśli Hollowtech to technologia wykonania ramion to rozumię przez to że producent tym znakiem określa sposób wytworzenia , czyli materiały, konstrukcja lub też obróbka. Jeśli Hollowtech II ® to sposób łożyskowania korb to rozumię że dotyczy to stricte ośki i suportu. Czyli mocowanie FC-M532 jest w systemie HTII . A ramiona? Czym charakteryzuje się Hollowtech - techologia wykonania ramion.
Baltazar73 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Nie , nie ciężko. Zresztą o pustych ramionach pisałem 3 posty wyżej. Zadając to pytanie miałem na celu chęć sprawdzenia , czy czasem czegoś nie pominąłem. Po za tym drugi dzień (dosłownie cały i pół nocy) siedzę przy pc zgłębiając tematy pojemności, dyferencji, technologii , łącznie z dopasowaniem najodpowiedniejszych dla siebie przełożeń. No ale niestety , jak się ma ograniczony budżet , to trzeba się nakombinować żeby było dobrze i tanio. Ktoś kiedyś powiedział " biednych ludzi , nie stać na tanie rzeczy"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.