hehe12 Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 1. W moim starym rowerze muszę wymienić przerzutkę przednią. I przy okazji manetki sobie wymienię (może komplet kupię z hamulcami). Tylko zastanawiam się czy ta manetka do przedniej przerzutki musi być nieindeksowana czy normalna? Bo obecnie mam nieindeksowaną i było ok. Chodzi o to że korba jest troche krzywa i nie wiem czy jak będę miał normalną skokową to czy nie będzie mi obcierać. Nie wiem co będzie lepsze. Ewentualnie istnieje możliwość wyprostowania korby? (i czy to drogi interes?). 2. Kolega dał mi tylne koło tylko z kasetą 7 rzędową, obecnie miałem 6rzędowy wolnobieg. Łańcuch może być ten sam czy muszę wymienić na jakiś dłuższy?
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2012 Mod Team Napisano 27 Lutego 2012 1. Możesz sobie kupić manetkę gładką bez jakiejkolwiek indeksacji, możesz z mikro indekacją lub indeksacją na 3 to zalezy od ciebie jak ci sie lepiej jeździ. o ile 2 pierwsze raczej tylko spotykane sa w gripach tak trzy zazwyczaj w cynglach. Koszt wymiany korby to w zależnosci od kilki do kilkuset złotych okreść sie co masz co chesz i za ile a ktoś tu na pewno coś podrzuci. 2. Długość łańcucha zalezy od wielkości zębatek, jezeli kaseta ma taki sam pierwszy ząbek to nie jezeli ma wiekszy wypadało by przedłuzyc.
hehe12 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Ad1. Mam starą zwykłą normalną korbę (rower był kupiony ze 12 lat temu). A potrzebuję coś żeby było w miarę trwałe, do 150 zł da rade coś kupić? A do nowej korby stary łańcuch będzie pasował?
vitesse Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 jak najbardziej kupisz i bedzie to zapewne sprzet az zadobry na ten rower
hehe12 Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 A może mi ktoś jakąś korbę polecić? Tylko żeby coś w miarę trwałego i dobrego. Na rowerze jeździ kilkunastoletni łepek. A tak przy okazji to jeszcze potrzebuję przerzutkę do przodu - i też nie wiem jaką kupić ? Powiedzmy że coś do 50 zł
seraph Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 Do korby stary łańcuch raczej się przyjmie nie będzie problemu ale jeśli chodzi o wymianę wolnobiegu na kasetę to ja miałem dokładnie taki sam przypadek i nie przyjęło się. Łańcuch przeskakiwał nawet na stosunkowo dużych zębatkach. Pomogło dopiero założenie łańcucha który pracował z ową kasetą. A jeśli chodzi o przednią przerzutkę to do 50 zł znajdziesz aż za dobrą. Ona nie jest obciążana specjalnie zwykle, więc można na niej oszczędzić. I dobiera się ją do rozmiarów korby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.