Skocz do zawartości

[Rower] Ferrini - rowery miejskie / trekkingowe

JacquesDerrida

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie !

Ostatnio stałem się posiadaczem dwóch rówerów trekkingowych marki Ferrini. Jeden to Ferrini Venue Man 21 V, drugi to Ferrini Venue Lady 21 V. Rowery mi się bardzo podobają i mój wybór był głównie estetyczny, a także po szczegółowej rozmowie ze sprzedającym. Wiadomo jak to jednak jest ze sprzedającymi... Próbowałem zasięgnać również informacji na forum czy innym tego typu miejscu i właściwie nigdzie nie ma wzmianki na temat tej marki. Z tego co wiem to firma istnieje dosyć długo, ale na polskim rynku jest dopiero drugi rok. Oficjalny odnośnik do rowerów to: http://www.ferrini-bikes.it/

Czy ktoś coś wie na temat tych rowerów ? Czy ktoś posiada rower Ferrini ?

Myślę, że warto wymienić w tym temacie swoje doświadczenia, gdyż tak jak wskazywalem, nie ma na ten temat praktycznie nic, a rower zdecydowanie przyciąga uwagę i jest w fajnej cenie.

Ja mogę napisać nt roweru męskiego Ferrini Venue Man, gdyż od jakichś 3 tygodni stale go użytkuje. Pierwsze spostrzeżenie to na pewno wygląd, to może wydać się troche infantylne, ale był dla mnie głównym wyznacznikiem (szczególnie ze komponował się z rowerem żony Venue Lady) i to że jest naprawdę lekki. Jeździ się dobrze, można przypiąc sakwę (ja tym rowerem głównie asfalt - droga do pracy). Mam ramę 20,47 cala, rower wydawał mi się duży, ale udało się bez problemu wyregulować mostek. Cóz jedyne zastrzeżenia jakie sie pojawiają to brak prądnicy, która zdecydowanie byłaby przydatna, ze względu na swoją niezawodność.

Niebawem napiszę więcej o rowerze żony, gdyż dzisiaj ma ona go zamiar wypróbować.

Pozdrawiam, Jacques.

Napisano

hej!

Pierwszy raz spotykam się z tą marką, wygląda interesująco. Nie odpowiem na twoje pytania, ale chętnie w odpowiedzi sam zadam Ci kilka :)

Rower wydaje się bardziej turystyczny niż miejski - amorek, pełne przerzutki etc. Dziwię się, że prezentują go jako miejski.

Co do turystyczności, tylko bagażnik wygląda jakoś takwątło. Potrafisz ocenić czy nadaje się na duże sakwy?

W dniu 21.02.2012 o 12:03, JacquesDerrida napisał:

a rower zdecydowanie przyciąga uwagę i jest w fajnej cenie.

i to że jest naprawdę lekki. Jeździ się dobrze, można przypiąc sakwę (ja tym rowerem głównie asfalt - droga do pracy).

To co napisałeś najbardziej mnie zainteresowało. Zdradzisz ile cię kosztowały te rowerki i ile ważą? Na stronie producenta nie widzę wagi.

Zainteresowałem się, przepraszam, że nic ci nie pomogę tylko pytam. Mam nadzieję, że ty mnie oświecisz trochę, bo przymierzam się do zakupów niedługo więc wezmę tę markę pod uwagę.

Pozdrawiam,

Napisano

No hej !

Rowery kupione na allegro. Jedna firma je sprzedaje. Łączna wartośc dwóch rowerków to 2500 zł z przesyłkami. Udało mi sie trochę wynegocjować ze sprzedającym, który stwierdził, że to przedsprzedaż i mogą zrobić upust. Generalnie to byl taki zakup w ciemno trochę, chociaż sprzedawca opowiadał w superlatywach. Teraz widzę ze mają już nową kolekcję i także ceny trochę wyższe.

No ale do rzeczy. Myślę ze bez problemu można przypiąc duzą sakwę, ja sam wożę ze sobą niewiele bo 6-7 kg dodatkowo. Może nie mają te rowery cudów osprzętowych, ale sa porządnie wykonane. Nie ma jakichś niedociągnięć...wszystko pracuje elegancko. No i rafki wydają mi się solidne. Może dla faceta nie jest taki istotny wygląd roweru, ale to chyba naprawdę jest najładniejszy rower w tej kategori na rynku. W każdym razie zwraca uwagę chociażby znajomych. Nie mówiąc już o tej białej damce żony.

A co do wagi to męski waży 16 kg, damka 14,5 kg.

Pozdrawiam również.

Napisano

Znowu się posypią pochlebne opinie nowych użytkowników (z matketnigu) jaki to Ferrini jest wspaniały i że najtańszy, najlżejszy itd.

Ceny ogromne za kiepski rower.

Napisano
  W dniu 21.02.2012 o 14:53, szczympek napisał:

Znowu się posypią pochlebne opinie nowych użytkowników (z matketnigu) jaki to Ferrini jest wspaniały i że najtańszy, najlżejszy itd.

Ceny ogromne za kiepski rower.

coś więcej możesz napisać ?

Napisano

@up, a co tu więcej pisać? Myślę, że Kolega wyraża zdanie wielu z Forumowiczów - nagle, ni stąd ni zowąd, na forum pojawia się kilku fanów marki, którzy zaskakująco mają poniżej 10 postów i właściwie wszystkie zachwalające tą markę. Jakoś wcześniej też nie przypominam sobie, by ta marka miała taką wielką popularność, by było na jej temat kilka wątków... I co mamy myśleć? :) Wolałbym się mylić, ale za dużo wiosen mam już na karku...

Pomijam możliwość zderzenia się z twardą rzeczywistością w temacie wybitności tego sprzętu, tym bardziej, że wątki zakładane są na forum rowerowym, a nawet ja widzę, że te rowery tak atrakcyjne cenowo znowu nie są. O jakości się nie wypowiadam, bo się nie znam :)

Idzie wiosna, trzeba pracować nad sprzedażą? :)

Bez urazy ofc. Wolałbym, przy na forum przyszedł przedstawiciel, rowery zareklamował, podpisując się swoim nazwiskiem i stanowiskiem, jeśli tak wymaga forum - odpowiednią daninę wpłacił, odpowiedział na wszelkie pytania i zastrzeżenia. Na pewno byłoby to cenniejsze z punktu widzenia klientów. Ale wymagałoby czegoś więcej, niż na marketingu i ekonomii uczą ;)

P.

PS Przepraszam za offtop. A żeby nie było - rowerki wyglądają przyjemnie, ale nie kupiłbym. szukałbym czegoś na lepszym osprzęcie w tej cenie.

Napisano

Mam nadzieje, że ktoś sie jednak pojawi i wypowie merytorycznie na temat tej marki, dlatego załozyłem ten temat. Nie interesują mnie ludzie od "matketingu" i od "sprzedaży, ekonomii" . I przede wszystkim nie "wartościuje" w żaden sposób tej marki w kategoriach (super czy nie super) jak właśnie kolega powyżej. Chodzi o podzielenie się spostrzeżeniami jakimiś i doświadczeniem.

p.s. swoją drogą z marketingiem tej marki chyba nie jest najlepiej jak widac, bo cięzko znaleźć informacje. ot ten temat na forum i ewentualna dyskusja, a nie wykrywanie spisków....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.