kroczu Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Witam serdecznie, Czy opłaca się dopłacić do przerzutki XT RD-M772, czy SLX RD-M662 będzie równie dobra jeśli chodzi o trwałość? Różnica wagowa zupełnie mnie nie interesuje. Przerzutkę chciałbym używać w systemie 3x8 na manetce alivio, w mglistej przyszłości zapatruję się na 3x9
szczympek Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Ale są to przecież 9 rzędowe przerzutki, a nie ośmio.
kroczu Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 Ale są to przecież 9 rzędowe przerzutki, a nie ośmio. Z tego co się dowiedziałem 9 śmiało obsłuży 8 a nawet 7. Inną bajką jest 10-tka, ale to nie ten temat..
Grand231 Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Obsłuży 8 kę, najwyżej ograniczy jej wychylenie śrubką. Ja polecałbym ci do napędu 8 rzędowego przerzutkę Alivio, bądź jeżeli już się uprzesz to SLX, na XT szkoda kasy w twoim przypadku.
kroczu Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 Teraz mam deore chyba 591 i rozklekotała mi się zupełnie, wolałbym więc wyżej mierzyć niż w alivio...:\, i tak jak napisałem, przy najbliższej wymianie kasety będę już chyba miał ochotę na 9-rzedowy napęd
enkoder Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 A po jakim czasie Ci się rozklekotała? Pytam z ciekawości, bo mam takową i od października zrobiła trochę ponad 1200km
kroczu Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 Tak więc nie była taka najgorsza, przeżyła 3 komplety kółek, jedno zerwanie haka, błoto, oblodzenia i niezliczone wkręcone krzaki patyki i kępy trawy, ale biorąc pod uwagę to, że SLX jest kilkanaście złotych droższy, to się skuszę co najmniej na niego..
Andrew Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 ja bym brał SLX. XT jest w bardzo wysokiej cenie, a nie oferuje nic poza nieco niższą masą i łożyskiem ceramicznym w górnym kółku.
Grand231 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 eraz mam deore chyba 591 i rozklekotała mi się zupełnie, wolałbym więc wyżej mierzyć niż w alivio...:Tyle że Alivio z 2011 roku obsługuje 9 rzędów i jest klasy starych Deorek - link . Jednak ja brałbym SLX'a.
qdlaty123 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Hehe....też polecę SLXa....w tylnej przerzutce, którą mimo wszystko dużo łatwiej uszkodzić na kamulach nie opłaca się mocno inwestować, jeżeli ktoś nie startuje z myślą o walce na poważnie..... Ja w ogóle zastanowiłbym się nad oszczędzeniem na tylnej przerzutce (czyli maksymalnie SLX) i na twoim miejscu wymieniłbym przy okazji manetkę na jakąś wyższej grupy....różnicę odczujesz momentalnie. Wyższe grupy na 8 biegów jeszcze znajdziesz - tylko piszesz, że chcesz przechodzić na 9speed i tu te wymiany zbiegają się. Ja kupiłbym SLXa - a kasę odłożył do przysłowiowej skarpety na późniejszą wymianę manetki i kasety z łańcuchem.
kroczu Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Napisano 31 Stycznia 2012 Hehe....też polecę SLXa....w tylnej przerzutce, którą mimo wszystko dużo łatwiej uszkodzić na kamulach nie opłaca się mocno inwestować, jeżeli ktoś nie startuje z myślą o walce na poważnie..... Ja w ogóle zastanowiłbym się nad oszczędzeniem na tylnej przerzutce (czyli maksymalnie SLX) i na twoim miejscu wymieniłbym przy okazji manetkę na jakąś wyższej grupy....różnicę odczujesz momentalnie. Wyższe grupy na 8 biegów jeszcze znajdziesz - tylko piszesz, że chcesz przechodzić na 9speed i tu te wymiany zbiegają się. Ja kupiłbym SLXa - a kasę odłożył do przysłowiowej skarpety na późniejszą wymianę manetki i kasety z łańcuchem. Z tego co wiem, niema manetek powyżej alivio na 8 rzędów. Ale jeśli ktoś zna w rozsądnej cenie to poproszę, bo i tak alivio jeszcze nie mam -> muszę kupić, bo mam klamkomanetkę bez regulacji przerzutki.
Andrew Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Nie jesteś na bieżąco z nowościami : http://www.ceneria.pl/Manetki_Alivio_SL_M430_3x9_SHIMANO,64223,857,0,0,P,porownaj.html
kroczu Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Napisano 31 Stycznia 2012 Nie jesteś na bieżąco z nowościami : http://www.ceneria.p...P,porownaj.html Wcale nie twierdzę, że jestem, dlatego proszę o radę jednakże dalej mówię, że interesuję mnie manetka 8 rzędowa a pod linkiem, który podałeś jest 9-tka. Nie zrozumieliśmy się - dopytuję się, czy jest wyższa klasa 8 rzędówek niż alivio
Andrew Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 o kurcze, przepraszam! Źle przeczytałem Widzę, że na allegro posucha. Ostatnio kupiłem najtańszą manetkę shimano na 8 biegów czyli Acerę (najnowszy wypust) i jestem zdumiony - to działa lepiej od 9 biegowych deore i SLX. Rozważasz też klamkomanetki? Jest kilka XT na allegro.
kroczu Napisano 1 Lutego 2012 Autor Napisano 1 Lutego 2012 Dobra, kupiłem manetkę alivio SLM410 http://rowerowy.com/...zutki_8_rzedowa, Spróbuję najpierw samą zmianę manetki może akurat przerzutka jeszcze trochę pociągnie jak nie to wrócę do tematu przerzutki... http://allegro.pl/pr...2083363889.html czy http://allegro.pl/pr...2079653756.html Skłaniam się do SLX-a, bo patrząc po zdjęciach, konstrukcja jest identyczna, a wcale nie jestem pewien, czy aluminiowy wózek jest zaletą (zwykłą blachę łatwiej naprostować w razie co). Jeśli jednak ktoś mi powie, że XT będzie sztywniejsza i po prostu lepsza za powodu xyz to 60 PLN jestem w stanie bez większego żalu dopłacić...
Crazyk Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 XT nie będzie trwalsza ani sztywniejsza. A co do wózka to jeżeli nie kierujesz się wagą to stalowy zamiast aluminiowego jest na plus. Alu wózek w XT jak trochę mocniej się zegnie to pęka, stalowy myślę, że była by szansa podprostować trochę.
crazycode Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Przed chwilą sprawdziłem w swoim SLX i wózek przyciąga magnes, więc nie może być aluminiowy.
Hanzo Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Skłaniam się do SLX-a, bo patrząc po zdjęciach, konstrukcja jest identyczna, a wcale nie jestem pewien, czy aluminiowy wózek jest zaletą (zwykłą blachę łatwiej naprostować w razie co). Jeśli jednak ktoś mi powie, że XT będzie sztywniejsza i po prostu lepsza za powodu xyz to 60 PLN jestem w stanie bez większego żalu dopłacić... Dolne kółko w XT jest na uszczelnionym łożysku maszynowym w SLX nie. Górne w XT ma ślizgu ceramicznym w SLX chyba na zwykłym. Ja wolałem dopłacić. Wózek w XT też się da delikatnie wyprostować, osobiście to robiłem.
Crazyk Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Dolne kółko w XT jest na uszczelnionym łożysku maszynowym w SLX nie. Górne w XT ma ślizgu ceramicznym w SLX chyba na zwykłym. Masz rację, tylko co to zmienia? Bo zarówno w XT jak i SLX smarowałem kółka co mniej więcej podobny okres. Wózek w XT też się da delikatnie wyprostować, osobiście to robiłem. Mój od razu pękł przy uderzeniu.
grzechu2410 Napisano 6 Lutego 2012 Napisano 6 Lutego 2012 koledzy ja też przymierzałem się do kupna przerzutki slx , ale mam manetki alivio , w necie jest kilkanaście tematów o trudności wyregulowania slx na tej manetce ponieważ ma ona delikatny luz w miejscu naciągu linki przez co rozregulowuje sie niemiłosiernie . Mój wybór padł na przerzutkę deore z która nie ma najmniejszych problemów . Jesli ktos zapyta czemu akurat slx sie rozregulowuje , to odpowiem ze wszystkie przerzutki shadow bedzie cieżko wyregulować z alivio.........
Andrew Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 fakt - shadow są bardziej podatne na rozregulowanie, a jak jeszcze złapią luz to już w ogóle lipka się robi..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.