bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Cześć Wam:) Dzisiaj odebrałam moją Rebę - ale przy włożeniu do ramy niestety wychodzi tak, że jak zakładam mostek to brakuję 1/4 aby stykała się zakończeniem mostka.. czy tak może być? Czy jakoś można i trzeba to zredukowac by było na rowni ? Jak tak to czy w serwisie mi to zrobią i jaki koszt mniej więcej? Poniżej wstawiam zdjęcia o co mi chodzi.. Picasa Web Albums - Alicja Blaszkiewicz - Sterówka i pr... z góry dzięki za odpowiedzi
Piksel Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Masz za krótką sterówkę oto i cały problem.
bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Czyli muszę go sprzedać i kupić nowy ?? Ja pierdziele;/ A zapewniali mnie że będzie ok;/
Mod Team safian Napisano 26 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2012 Hyh, skąd ja to znam... Jeszcze na stery nie założyłaś chyba kilku elementów od góry, co jeszcze podwyższy mostek. Opcje, które wchodzą w grę: - Kupienie i zamontowanie niższych sterów (pewnie z centrymetra tam brakuje) EDIT: Powyższe raczej odpada :< - Kupienie i zamontowanie przedłużki rury sterowej (ciężkie to to jest raczej) - Wybicie i nabicie rury sterowej (nie wiem jak w wypadku Reby, czy to jest możliwe, jeżeli jest to raczej koszty są dość spore) - Kupno nowego amortyzatora/ramy Kupienie niższego mostka raczej odpada, chyba, ze obecny ma z 5 cm Ale jak to zapewniali, że będzie ok? W sklepie zmierzyli główkę, stery, mostek i tak powiedzieli? Reklamuj
sivydym Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Niekoniecznie - możesz kupić niski mostek np Rotora - one maja ( przynajmniej S3X ) 34 mm zamiast 40 więc wtedy powinno być ok
mixchris Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 W dobrych serwisach mają taką usługę jak wymiana rury sterowej. Mają prasę która wypycha starą sterówkę i w to miejsce można wepchnąć nową. Niestety jest to rzadka usługa i często sporo sobie liczą. W Warszawie znam tylko dwa takie miejsca... widzę że, jesteś z okolic Poznania więc musisz tam popytać. Nie zawsze się to opłaca ale zawsze warto sprawdzić
szliri Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 imo lepiej sprzedać ten amor i kupić inny, tak to jest jak się kupuje i nie robi się przymiarki dojdą jeszcze górne podkładki sterowe to zostanie 1,5cm na mostek
bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Nie nie w sklepie:) Od znajomego W okazyjnej cenie;) Dobra sprzedam go i kupię inną Dzieki wszystkim za wypowiedzi i ewnetualną pomoc, ale to z tym wszystkim za dużo bawienia będzie;/ Więc lepiej sprzedać i kupić inny z dłuższą rurką No nie ma podkładek bo tylko tak włożyłam żeby zobaczyć. To rozglądam się za innym do 750 zł. Myśle nad: - Nowy Epicon - Nowy Drake - Używana Reba Który najlepiej ?
Andrew Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 zależy jaka wersja Drake i jak bardzo używana Reba. Przekop allegro i wrzuć kilka propozycji - coś wybierzemy.
bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Epicon: http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-lod-100mm-2011-amortyzator-disc-i2062069888.html Używanych nie ma, a szkoda;/ Drake: http://allegro.pl/manitou-drake-super-100-abs-nowy-i2072402910.html Używanych nie ma;/ Reby używane niestety około 800 zł, a tyle to mieć nie będę. Chyba, że coś innego porponujecie jeszcze? Wiem, że jeden forumowicz sprzedawał Rebę za 600 zł, ale temat zamknięty i właściwie nie wiadomo czy sprzedał czy nie więc napisałam do niego i zobaczymy
szliri Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 widziałem magure durin w fajnym stanie niestety poza zasięgiem budżetowym bo 880zł, swoją drogą najkorzystniej wychodzi epicon
tobike Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-115mm-1-1-8-i2076430511.html ja się przyznaję to moja jest. Co do sterów to da się kupić niskie stery i bez podkładem powinno się dać zainstalować tą twoją, zmierz ile ma sama główka ramy i jaką długość ma sterówka reby
bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Hej Ta Reba podoba mi sie jak jeszcze ustawic ją na te 100mm to myślę, że będzie ok Ale jest wszystko z nią ok ? Nie jest wyjechana żadna, że zaraz mi padnie ?
tobike Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 tam są zdjęcia wnętrza jest po serwisie, kupiłem ją z używanym rowerem (full) a miałem już rebę więc zrobiłem jej pełny serwis żeby nabywca miał pewny sprzęt, w środku jest naprawdę zdrowa, ale na goleniach ma małe otarcie ktoś po prostu opierał niedbale rower.
Mod Team durnykot Napisano 26 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2012 Dla formalności przypomnę,ze prowadzenie rozmów dotyczących wymiany Towar/Pieniądz odbywa się tylko na PW.
bandziorekalus Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Tak tak napisałam już Spokojnie Jednakże dalej czekam na jakieś oferty i rady dot. tych amortyzatorów, a może jakiś innych:)
szkoder Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 mam ten sam problem jak Ty, ale mi było szkoda zmieniac amora bo byłbym w plecy jakies 150 zł... przejeździłem na tym ok 600 km w tym maraton w Krakowie i nic się nie dzieje:) policz sobie wysokość sterów ile mają...najniższe są Cobalty od Cranka i mają 21 mm, ale ja mam np. Cane Creek i mają 22 mm.. do tego mostek tak jak pisał sivydym i znowu masz 6 mm zaoszczędzone...jak masz sprawdzonego amora to może warto taki zabieg wykonać.... ai zawsze możesz jeszcze zmienić ramę ze sterami zintegrowanymi
tobike Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Są i stery 13mm (półzintegrowane) wymieniłem wczoraj z autorką tematu parę zdań i z danych które podała koleżanka wynika że sterówka ma 19cm, główka ramy ma 14,5cm, standatowy mostek 4cm, więc przy sterach 13mm zostaje nam 8mm luzu na mostku. Co koledzy o tym myślą?
Matti95 Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 bandziorekalus - jeśli mogę dodać od siebie kilka słów to ja tez mam taki problem jak ty dotyczący rury sterowej. Rok temu kupiłem recona, który miał 19cm a powinien mieć 20cm, no ale później pomyślałem, że to i tak kupiłem go za okazyjną cenę i zostawiłem tak jak jest, aż do dzisiaj. po prostu rure sterową mam do połowy mostka, a nawet kilka mm mniej ;D wziąłem zakręciłem mostek od góry kapeluszkiem (czy jak to się nazywa...) i wszystko świetnie trzyma Na powerady się nawet z tym jeździ Kurde miałeś fajny amortyzator szkoda, że go sprzedałeś...
bandziorekalus Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Napisano 27 Stycznia 2012 Tylko jakie niskie stery? Bo ja się na tym w ogóle nie znam i nie wiem jaki będą odpowiednie i jeszcze cenowo przystępne:)
eloo Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Są i stery 13mm (półzintegrowane) wymieniłem wczoraj z autorką tematu parę zdań i z danych które podała koleżanka wynika że sterówka ma 19cm, główka ramy ma 14,5cm, standatowy mostek 4cm, więc przy sterach 13mm zostaje nam 8mm luzu na mostku. Co koledzy o tym myślą? tylko ta rama jest pod standardowe stery zewnetrzne
Mod Team safian Napisano 27 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2012 Dlatego w swoim poprzednim poście skreśliłem wymianę sterów :< Pragnę ponownie zauważyć, że bandziorekalus nie założyła pokrywki od sterów, które jeszcze bardziej podniosą mostek. IMO nie ma co kombinować w tym wypadku z mostkami, sterami, czy przedłużkami, najlepiej sprzedać i tyle, przedłużka sterówki mogłaby się nie sprawdzić (czytałem gdzieś, że sterówki alu mogą mieć zmienny przekrój). Chyba jednak pewność i bezpieczeństwo są więcej warte niż ten widelec, z resztą pewnie sprzedając go nie wyjdziesz dużo na minus
bandziorekalus Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Napisano 27 Stycznia 2012 Też tak myślę, że to będzie chyba najlepsze rozwiązanie:) Nie stracę na niej nic to na pewno bo od znajomego kupiłam Niestety na forum nie mogę wystawić bo mam za mało postów ;// Idioctwo
Mod Team Pixon Napisano 27 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2012 - Wybicie i nabicie rury sterowej (nie wiem jak w wypadku Reby, czy to jest możliwe, jeżeli jest to raczej koszty są dość spore) To jest koszt w okolicach 70 zł. Poszukaj rury sterowej w internecie. Niecały rok mija odkad ja miałem podobny problem z krzywą rurą sterową w rowerze mojej dziewczyny. Znaleźlismy sklep z okolic Gdanska, ktory sprzedal nam rurę sterową od RST za ok. 30 zł. W Łodzi w serwisie zamontowali ją chyba za około 50 zł.
bandziorekalus Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Napisano 27 Stycznia 2012 Juz wystawiłam go na Allegro. Niech się sprzeda, nie chce mi się bawić już w takie perdoły bo za dużo z tym. Latwiej sprzedac i kupic inny. Wlasciwie juz wybralam - Aeris spinner 320 Nowy za okolo 600 zl z wysylka Czytalam i testy i opinie i sa pochlebne, a co wy o tym myslicie?? Dla mojej wagi 56 kg Mogę go mieć nowego dokładnie za 550 zł z wysyłka za pobraniem. Więc chyba się zdecyduję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.