Jogurcik Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Hej wszystkim, przymierzam się do zakupu korby Shimano XT M760. Jako iż jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z takimi korbami i nie do końca wiem jak to się je, chciałem się dowiedzieć, czy można bezproblemowo je malować? Czy nie zaszkodzi to osi/gwintom lub ewentualnie jak je zabezpieczyć? I co lepiej wybrać w przypadku korb - malowanie proszkowe czy anodowanie? Co jest opłacalniejsze? Jaki może być koszt takiej zabawy? Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam
Piksel Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Korbę spokojnie można pomalować lub anodować, ale same ramiona bez osi i blatów, które należy zdemontować.Oś trzeba zabezpieczyć tak samo gwinty.Anodowanie jest droższe, ale trwalsze i wg mnie ładniejsze, nie wiem też jaki chcesz kolor, bo w przypadku anodowania nie ma ich tak dużo do wyboru.Malowanie proszkowe jest natomiast tańsze, ale mniej trwałe i brzydsze.
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 yyy a przypadkiem jak część jest stalowo aluminiowa to anodowanie się niepowiedzie? mam wrażenie, że zabezpieczenie samo nie styknie?
qdlaty123 Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 yyy a przypadkiem jak część jest stalowo aluminiowa to anodowanie się niepowiedzie? mam wrażenie, że zabezpieczenie samo nie styknie? Zwracam jeszcze uwagę na mały szczegół...nie każde stopy nadają sie do anodowania...ale generalnie te z korb powinny ładnie chwycić... Koszt to np. korba 50-60zł w Katowicach chyba - tyle że nie wszędzie robią anodowanie na dowolny kolor....tu gdzie pytałem nie chcieli nawet myśleć o czerwonym NIE I TYLE bo trzeba cały proces ustawiać pod małą pierdołę....na necie firm chętnych jak na lekarstwo.....
Grzegonz Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 O anodowanie można pisać do Weeze, byli pośrednikiem przy anodowaniu częsci.
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 nie pamiętam tej firmy co anodowała częsci do roweru Majki na ostatnią olimpiadę... myślałem długo, ale sobie nie przypomnę chyba. Tak czy siak jeśli korba jest zintegrowana z osią to nie ma szans poanodowania tego, bo powstaje łuk elektryczny i się nie anoduje nic Dobra znalazłem http://shop.veloart.pl/Anodowanie-764.html Anodują, ale tak jak wcześniej pisałem, tylko części full alu.
Jogurcik Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Napisano 22 Stycznia 2012 Okej, jeśli chodzi o wybór firmy, to już sobie poradzę, jak anodowanie to wyślę do Weeze'a, jak proszkowo to gdzieś u siebie poszukam, w Wawie i okolicach jest dużo firm się tym zajmujących Kolor to jasny niebieski, więc anoda powinna się znaleźć A teraz jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób zabiezpieczyć oś i gwinty?
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 NIE DA SIĘ ANODOWAĆ KORBY Z OSIĄ ZINTEGROWANĄ!!! poraz trzeci piszę to... nie zabezpieczysz jej w żaden sposób, bo i tak ramię aluminiowe styka się z osią i tak... a osi nie wybijesz z korby, bo jedyne co z nią będziesz mógł zrobić to wyrzucić do śmieci jedyne co Ci zostaje to malowanie proszkowe... anodowanie odpada.
Jogurcik Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Napisano 22 Stycznia 2012 jedni piszą, że się da, inni, że nie da, dam chyba na proszkowe i będzie spokój, a korby i tak nie ma co pieścić bo zaraz będzie ukamieniowana i poobcierana Pytanie o zabezpieczenie nadal aktuale
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 nie da się oryginalnie korba w stylu race face atlas jest anodowana przed wprasowaniem osi... zabezpieczenie przed malowaniem? hmmm pewnie taśma do lakierowania samochodó + folia albo coś w tym stylu styknie
Mody Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Zobacz sobie temat z moim rowerkiem. Korba poszła do malowania proszkowego. Jestem zadowolony, teraz czekam na dorobione naklejki. Zakład w którym malowali mi tą korbę sam się wszystkim zaopiekował. Oś i gwinty zabezpieczyli taśma. Nie wiem, czy to jakaś specjalna taśma, czy też nie. Jedynie w gwinty montażu pedałów wkręciłem śruby i nakrętki. Moja korba: http://imageshack.us/f/46/img2261xx.jpg/ Co do anodowania, to nie ma możliwości anodowania korby ze zintegrowaną osią, jak już koledzy pisali wcześniej. Gdybyś miał same ramiona, to wtedy tak.
Jogurcik Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 zastanawia mnie właśnie jak zabiezpieczyć te gwinty taśmą, ale najwyżej poproszę o to tam gdzie będą malować wie ktoś gdzie w Wawie i okolicach mogą się tym zająć?
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 PomalujRower.pl - renowacja rowerów, malowanie proszkowe, malowanie,piaskowanie, odklakierowywanie, serwis rowerowy Malowałem tam starą ramę Ukrainy wyszła super! POLECAM !!! Chłopaki znają się na rzeczy, drobne podzespoły też malują. Można się z nimi dogadać a i wszystko ci ładnie zabezpieczą
Jogurcik Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 o, super, wielkie dzięki wszystkim, temat można zamknąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.