szczympek Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Planuję zmienić napęd w rowerze. Moją ulubionym rowerem jest Hexagon V6 z 2011, jeździ mi się na nim bardzo dobrze i chciałbym przy nim zostać. Mam jeszcze Schwinna Mesa, ale dużo lepiej się czuje na heksie. Mam na rozbudowę ok 600zł. Wyliczyłem, że mógłbym z napędu zrobić coś takiego: Tylna przerzutka: Sram X9 ~ 250zł Łańcuch: tu bym poprosił do propozycję do 100zł Kaseta: pewnie sram x7, albo xt ~120zł manetki: gripshift sram x7 ~ 130zł Mniej więcej tak to wychodzi. I tu zachodzi pytanie: czy opłaca się inwestować w te części czy może w coś innego a lepszego ? No i jaki łańcuch ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam
szataneq Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Soory że nie na temat ale też mam Hexa v6 2011 też mi się na nim wspaniale jeździ ale jedynie co ja bym w nim zmieniał to głównie Suport i to na 1 miejscu , a na 2 to hamulce >.< Szkoda tej kasy na te bajery ,wymień suport bo tylko to w mi jest żałosne , nie wiem ile ważysz ale jak dla mnie rowerek trochę za słabe hamowanie ma ( długą drogę hamowania ma ) do mojego podstawiłem tarcze przód 180 mm i z tyłu dałem 203 mm i już lepiej Ale to w końcu twój hex więc rób co uważasz za stosowne
szliri Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Ja na twoim miejscu w pierwszej kolejności wymienił bym korbę np deore/slx z hollowtech-em, manetki masz shimano więc nie bedą kompatybilne ze sramem więc najlepiej jakbyś kupił deore bądź slx-a + kaseta/łańcuch sh deore
JaniszMTB Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Po co Ci aż tak drogie komponenty no chyba że planujesz później działać dalej i zaczynać jeździć agresywnie. Chodź moim zdaniem do hexa wystarczająco by było: -kaseta- Shimano HG50 9rz. ~65 zł -gripshift- sram x-7 ~150 zł -tylna przerzutka- sram x-7 ~170zł -łańcuch- Connex 904 ~ 80 zł W sumie wychodzi około 465 zł. Po doliczeniu przesyłek wyjdzie coś koło 600. Można zawsze postawić na x-5 lub pozostać przy 8 biegach wtedy i starczy na jakąś przyzwoitą korbę na octalik. Coś mi się kolor popsuł.... Ps.: Podałem rozpiskę związaną z oczekiwaniami autora tematu, a nie gdybanie co możesz dodać. Jedynie dodałem sugestie co do korby.
szczympek Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Moim Hexem zrobiłem już 3000km w zeszłym roku, byłem na jednych zawodach, żeby się sprawdzić. Spodobało mi się i chciałbym w tym roku pojeździć więcej na zawodach. Wiem, że geometria ramy nie jest taka tragiczna i turystyczna jak mówią, bo jest identyczna jak miał Level A8 z 2008 i chyba 2009 roku. Dlatego chciałbym go w miarę solidnie rozbudować. Teraz mam 600zł do wydania, a pewnie za kilka miesięcy będzie kolejna rozbudowa. Jeśli uważacie, że lepiej wymienić najpierw korbę, to pewnie tak zrobię. Moja lista to prowizorka, dużo czytam, ale jak widać, jeszcze potrzebuje porady Co do przerzutek chciałbym srama, bo wydajniej chodzi no i nie ma problemów z regulacją. Jeśli chodzi o korbę, to polecacie SLX ? bo jest w podobnej cenie co sram x5, a xt dla mnie deczko za drogie.
Mod Team michuuu Napisano 23 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2012 Jeżeli myślisz o korbie to może zamiast slx-a zobacz deore fc-m590. Wagowo i jakościowo nie ma przepaści w stosunku do slx-a a kilka pln-ów w kieszeni.
szczympek Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Chyba, że: - przerzutka tył - SLX ~ 150zł, -kaseta- Shimano HG50 9rz. ~65 zł - manetki - deore ~ 160zł - łańcuch Conex - 80zł ~ 455zł No może mógłbym nadszarpnąć budżet i kupić korbę Deore. Tylko jaka konfiguracja będzie lepsza? ta czy tą co podał JaniszMTB?
Fenthin Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 A jaki masz widelec? Chcesz zaczynać zmiany od wymiany napędu, (choć nie wiem w jakim stanie jest aktualny), a zapominasz o kręgosłupie roweru: rama-widelec-koła.
szczympek Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Tak więc Acera z tyłu jest już mocno kiepska. 3000km w tym roku, a zazwyczaj jeżdżę "siłowo" i bije swoje rekordy tras. Teraz nawet przy wolniejszej jeździe i po wyregulowaniu zmienia bieg, albo nie chce przeskoczyć na żądaną pozycję. Manetki są spoko, ale chciałbym je przełożyć do składka zimowego. Widelec to Suntour XTC V3 i mimo negatywnych opinii jest ok. W las wyruszam stosunkowo często, a nie zawiódł mnie ani raz. Fakt nie tłumi wszystkiego, ale myślę, że póki co jest spoko. A ważę 86 kg. Może dlatego, że jednak większość cisnę po nowiutkiej, gładziutkiej drodze Koła kloce, takie jak były przy składzie firmowym, ale nie planuje zmieniać nawet do końca świata Ewentualnie w przyszłą zimę. Rama jak pisałem, jeździ mi się genialnie, mam 183cm wzrostu i rama 19", tylko mostek mógłby być delikatnie dłuższy i niżej, bo od małego jeździłem na szosie i przyzwyczaiłem się do wyciągniętej pozycji. Myślę, że napisałem wszystko, dzięki za odpowiedzi i zachęcam do podpowiedzenia co najlepiej zrobić
Silver400 Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 A ja myślę że tak: - przerzutka tył - Deore Shadow - nie do zarżnięcia -kaseta- Shimano HG50 9rz. ~65 zł - manetki - Alivio RapidFire - spokojnie wystarczą polecam. - łańcuch - cokolwiek na 9 rzędów osobiście polecam srama. No i ta nieszczęsna korba, kolega kupił nową deore fakt jest cudowana ale za tą kase 3 razy bym się zastanawiał (kupował jeszcze ściągacz bo w naszej okolicy prawie wszystkie serwisy to jedni wielcy złodzieje, więc wszystko samemu robimy) . Podobno tego-roczna Alivio na tym całym octalinku jest lepsza (?) więc ja bym poczytał na ten temat. Do tego może by starczyło na jakiś fajny zacisk na przód np. sprawdzone bb7 no chyba żeby zbierać do amora ale to już wedle uznania co bardziej teraz potrzebne. Napęd pierwszy na pewno! (sam przerabiałem) a różnica miedzy zajechaną Acerą (lub u mnie Altusem) a czymkolwiek >deore jest niesamowita.
szczympek Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Alivio kosztują tyle co Deorki a obsługują 8 rzędów a potrzebne jest 9 A jeśli chodzi o manetki mam klamkomanetki Acera ST-EF 60. To znaczy, że będę musiał kupić inne klamkomanetki? czy osobno manetki i klamki ?
Silver400 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 kurcze jestem prawie pewien ze mam Alivio manetki i 9rzedów więc nie wiem. No i lepiej mieć osobno klamki i manetki chyba ze nie planujesz hydraulików w przyszłości to dobre klamkomanetki wystarczą
doms Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Od zeszłego roku do Alivio weszło 9 przełożeń.
szczympek Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Nie o to mi chodzi. Mam klamkomanetki więc muszę kupić i klamki i manetki jeśli chcę zmienić napęd ?
Peterp079 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 No raczej tak. Chyba że zostaniesz przy tych klamkomanetkach co masz. A apropos konfiguracji to ja bym jednak się przychylał bardziej do Twojej pierwszej wersji czyli: Tylna przerzutka: Sram X9 ~ 250zł Łańcuch: SLX Kaseta: pewnie sram x7, albo xt ~120zł (ja bym wybrał XT) manetki: gripshift sram x7 ~ 130zł No i w tym wypadku by się przydały klamki do hebli.
nemo2009 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Tylna przerzutka: Sram X9 ~ 250zł Łańcuch: tu bym poprosił do propozycję do 100zł Kaseta: pewnie sram x7, albo xt ~120zł manetki: gripshift sram x7 ~ 130zł Jeśli Sram,to najlepiej łańcuch i korba(Truvativ)też niech będą tej firmy. Zapomniałeś o przerzutce TY 10,która jest w rowerze.Jest kiepska.
szczympek Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Nie zapomniałem. Z przodu mam Deore W sumie już podjąłem decyzję i kupię konfiguracje, którą polecił JaniszMTB, bo nie uwzględniłem klamek, a sram x-7 wystarczy na dłuższy czas. Ale mam kolejne pytanie: Jakie klamki do 100 -150zł ?
doms Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Klamki tylko Avid sd5 (single digit) lub sd7.
nemo2009 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Klamki tylko Avid sd5 (single digit) lub sd7. Chciałeś powiedzieć FR 5(to są klamki). Klamki tylko Avid sd5 (single digit) lub sd7. Chciałeś powiedzieć FR 5(to są klamki).
doms Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Zgadza się. Dzięki za sprostowanie mojej gafy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.