QauczuQ Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Cześć, po pomocy jaką udzielilście mi odnośnie kroby i hamulcó v-brake, chcaiłbym tym razm zapytać o opony. Po wielu godznach analiz już byłem przekonany do wzięcia Panacer Dart i Smoke ECO w sklepie velo.pl ale gdzieś ostatnio wyczytałem że to opony na wilgotne nawierzchnie a ja jeżdze przede wszystkim po kamienistych, twardych leśnych traktach, od czasu do czsu wyjeżdziając na asfalt na dolotówki. Oczywiście zależy mi aby opona ważyła jak najmniej i waga powiedzmy 700 gr jest do przyjęcia a nawet 800. Co do szerokości to w związku z tym że trudne , kamieniste zjazdy w mioch okolicach to codzienność i moja pasja, dlatego wolał bym aby było co najmniej 2.1 szerokie. Opory toczenia na asfalcie też są ważne. Aha, cena ma jak zwykle duży wpływ na decyje o zakupie, tutaj za opnę mogę dać 80 zł a jeżeli będzie naprawdę fajna (czyt. lekka, odowiednia do nawierzchnia) to i nawet 100. Obecnie mam takie jak w załączniku - całkiem w porządku jakieś Michelin z włoskiego roweru za 1000 zł. Zdaje sobie sprawę że pewnie będize trzeba pójść na kompromis, ale chcę mieć z czego wybierać i może tutaj mi doradzicie coś. Co wedle swoich doświadczeń możecie polecić?
MarcinN Napisano 26 Lutego 2006 Napisano 26 Lutego 2006 Takie rzeczy to tylko w Erze . Ja osobiście uważam, że nie opłaca się kombinować nad oponami do wszystkiego, bo w niczym nie będą dobre, a poza tym trochę trudno takie znaleźć za niewielką cenę. Z tego co widzę nikt się tu nie wypowierdział, więc może zmniejsz kryteria. Pozdro.
DENI Napisano 26 Lutego 2006 Napisano 26 Lutego 2006 irc mythos 2.1 druty - waga po 740g cena okol 90zl za komplet dobra trakcja w lesie nokian nbx 2.3 - polecana czesto oponka do katowania continental diesel - 60zl za 2.5 ,wagi nie znam,sprawuje sie jak kenda nevegal prawie sama kedna na allegro tez w okolicach 60zeta chyba jest jeszcze bym myslal nad maxxis high roller
QWEY564 Napisano 26 Lutego 2006 Napisano 26 Lutego 2006 Ja obstawiam kendę nevegal... Nie jest zła. Bardzo dobra w terenie ale na asfalcie jak dla mnie porażka(nie można mieć wszystkiego) -stawia stanowczo za duży opór, chociaż przyczepność jest b.db
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.