Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]-problem z ocieraniem o tarcze

mateusz7991zajt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od pewnego czasu używam hamulców hayes trail, ostatnio pojawił się problem z tylnym hamulcem, tzn klocki ocierają lekko o tarcze a klamke hamulca trzeba jakby mniej wciskać (sprawia wrażenie jakby płynu w linkach było więcej). Nigdy tak sie nie działo, czy może być to spowodowane zmianą temperatury? Dodam że tarcza nie jest krzywa, i wszystko jest tak jak ma być.

Proszę o pomoc :teehee:

Napisano

A może po prostu zacisk ci się przekrzywił, spróbuj go sobie wyregulować. Co do puchnięcia klamki czasami zdarza się tak w niskich temperaturach, które jednak teraz nie występują więc całkiem możliwe że jest coś nie tak z układem.

Napisano

Miałem to samo po zakupie SLX. Zrobiłem tak:

- ściągnąłem pokrywkę klamki

- gumkę też

- klocki z rozwarłem śrubokrętem maksymalnie

- przy tak rozwartych klockach pompowałem klamką

- skręciłem jak się zwiększył ruch klamki

Może troszkę za bardzo nawet;)

Napisano

Przed sekundą zauważyłem że tłoczek jest wilgotny, pokryty... może wodą a może płynem hydraulicznym, co to jest?, jeżeli to płyn to możliwe że uciekło troche jak próbowałem docisnąć klocki?

• Mod Team
Napisano

Jeśli nie lałeś wodą na zacisk i jest wilgotny to prawdopodobnie problem z uszczelką. Samo dociskanie w żadnym razie nie powinno powodować wycieków płynu hamulcowego.

Napisano

sory za wprowadzenie w błąd. Coś przeoczyłem i myślałem, że odpowiadam w temacie o SLX665.

W hayesie nie zdejmuj pokrywki. Na górze klamki nad zbiorniczkiem wyrównawczym znajduje się mała śrubka na TORX T10. Odkręć ją i rozepchnij tłoki. Potem zakręć i umyj klamkę.

Woda wysycha, płyn nie. Poza tym płyn nie ma prawa wylecieć podczas rozpychania tłoków, chyba, ze zrobiłeś to na chama i ukruszyłeś tłok.

• Mod Team
Napisano

Wytrzyj dokładnie do sucha, zamontuj klocki. Pojeździj trochę, tak kilkanaście - kilkadziesiąt km, najlepiej w suchych warunkach, zdemontuj klocki i sprawdź czy jest sucho w okolicy tłoczków. Jak dalej będą ślady płynu uszczelka do wymiany.

Napisano

Nie ma szans nawet na 1km w suchych warunkach... wszędzie śnieg... nie orientujesz sie ile kosztuje taka uszczelka??

I czy zmniejszony skok klamki może mieć związek z wyciekiem?

Prawdopodobnie gdzieś w zacisku zbiera mi sie po myciu duża ilość wody i wypływa dopiero gdy postawie rower pionowo, a ten wyciek to może woda która została.

Mam forki wycieku wieczorem dodam to zerkniecie.

• Mod Team
Napisano

Zmniejszony skok klamki może być spowodowany zbyt wysokim poziomem płynu hamulcowego. Woda nie ma prawa dostać się do wewnątrz zacisku. Zrób tak jak napisał Andrew.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...