refiko Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Jestem właścicielem takiego sprzętu jak w tytule. Czy rower z ramą typu "damka" nadaje się do małej turystyki? Jakieś wyprawy od 100km wzwyż? albo inaczej... tydzień w siodle? Moim zasadniczym pytaniem jest to, czy takim rowerem można śmiało jechać gdzieś dalej? Czy rower do turystyki z definicji nie może mieć takiej ramy? Oczywiście mówimy o jeździe po szosie. ::Edit:: http://www.onbikex.de/images/bikTifID-37561-2000-2000.jpg
goncian Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Jak najbardziej nadaje się do małej turystyki. Do poważniejszych wypraw kilkudniowych, z dziennymi dystansami powyżej 100 km i pełnym ekwipunkiem robi się niestety nieefektywny. Rower z zasady dobiera się do przeznaczenia lub się z nim męczy, jeśli ma być jakimś tam kompromisem.
refiko Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 "nieefektywny". Możesz mi przybliżyć co masz na myśli? Zadaje takie pytanie, ponieważ rower ten który posiadam jest na dobrym osprzęcie, a jedynym mankamentem jest jego rama. Czy ta rama znacząco na coś wpływa? Oczywiście po za dużym komfortem jazdy, wyprostowaną pozycją?
refiko Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Napisano 13 Stycznia 2012 Czy jazda takim rowerem w trasie, będzie pewnego rodzaju "fopą"?
dovectra Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 Czy jazda takim rowerem w trasie, będzie pewnego rodzaju "fopą"? i... tam... jeździć. możesz mostek dać długi i juz....
refiko Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Napisano 13 Stycznia 2012 i... tam... jeździć. możesz mostek dać długi i juz.... Co zmieni dłuższy mostek? Obecna pozycja jest wygodna.
dovectra Napisano 15 Stycznia 2012 Napisano 15 Stycznia 2012 Obecna pozycja jest wygodna. no to jeździć... na zdrowie!
goncian Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 "nieefektywny". Możesz mi przybliżyć co masz na myśli? Zadaje takie pytanie, ponieważ rower ten który posiadam jest na dobrym osprzęcie, a jedynym mankamentem jest jego rama. Czy ta rama znacząco na coś wpływa? Oczywiście po za dużym komfortem jazdy, wyprostowaną pozycją? "nieefektywny". Możesz mi przybliżyć co masz na myśli? Zadaje takie pytanie, ponieważ rower ten który posiadam jest na dobrym osprzęcie, a jedynym mankamentem jest jego rama. Czy ta rama znacząco na coś wpływa? Oczywiście po za dużym komfortem jazdy, wyprostowaną pozycją? Tak - przeznaczenie roweru określa głównie rama, a koła, napęd i reszta osprzętu ją tylko uzupełniają. Jeśli zdobędzie Pan dobrą pod względem wytrzymałości, sztywności i rozmiaru ramę z Cr-Mo np. Surly (http://surlybikes.com/bikes/) lub jakąś podobną oraz przełoży do niej ten dobry osprzęt, o którym Pan wspomniał, to uzyska się naprawdę porządny rower wyprawowy. Aby bardziej przybliżyć Panu specyfikę tego problemu proponuję zajrzeć też do tematów Rower
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.