Skocz do zawartości

[napęd] problem ze zmiana kasety

raukodel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

na rowerze jezdze dla samego siebie dlatego tez moj sprzet nie jest najwyzszej klasy ale po kilku latach przyda sie maly "tuning". posiadam z tylu kasete 6-rzedowa a manetka tylnej przerzutki nie ma 6stopni tylko wiecej (tj aby zmienic bieg potrzeba kilka "cykniec" manetki) i w zwiazku z tym mam pytanie: czy wystarczy ze wymienie kasete na posiadajaca wieksza ilosc rzedow i podreguluje przerzutke czy konieczna bedzie wymiana takze tylnej przerzutki dla uzyskania wiekszej ilosci przelozen?

Napisano

hmmm z tego co piszesz , najwyraźniej nie posiadasz kasety tylko wolnobieg , ale to są tylko domysły ...manetka przerzutki robi kilka cyknięć do zmiany biegu ? dla twojej wiadomości to praktycznie wszystkie manetki robią jakieś "cyknięcie" podczas chęci zmiany biegu ;) (nie wspominam tu o starych manetkach bez systemu SIS ..) ehhh najlepiej by było gdybyś zamieścił jakieś zdjęcie owej "kasety" oraz manetek jakie posiadasz , nie zapominajmy o przerzutce (jakiś konkretny model? ) :icon_wink:

Napisano

wiem ze wszystkie manetki robia jakies "cykniecia" :) na tej manetce nie ma cyferek tylko podzialka(jak na manetce przedniej) a zmiana biegu np z 1 na 2 nie nastepuje po jednym "cyknieciu" lecz po 2-3 tak samo reszta.

jesli chodzi o kasete a wolnobieg to jak mam rozpoznac co posiadam?

model przerzutki to chyba bedzie "Chinska Republika Ludowa 2003" :P

Napisano

mhmm ,rozumiem :thumbsup: , prawdopodobnie posiadasz tak na 98.8 % wolnobieg a nie kasetę ;) , różni się to tym ,że wolnobieg nakręca sie na koło, a kasetę wkłada się na na bębenek ,który jest już zamontowany na tylnej piaście (tak na chłopski rozum;)

Tutaj podsyłam link czym to się rożni http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php . A wracając do tematu, na twoim miejscu nie bawiłbym się w kombinowanie z większą liczbą przełożeń z tyłu nie wiedząc ile obsłuży przerzutka+manetka :) , podejrzewam ,że w twoim przypadku ewentualnie max to 7 przełożeń z tyłu (wolnobieg). Tak jak mówię , to tylko domysły bez żadnych danych czy przynajmniej zdjęć poglądowych.... :blink:

Napisano

...posiadam z tylu kasete 6-rzedowa a manetka tylnej przerzutki nie ma 6stopni tylko wiecej (tj aby zmienic bieg potrzeba kilka "cykniec" manetki)...

wiem ze wszystkie manetki robia jakies "cykniecia" :) na tej manetce nie ma cyferek tylko podzialka(jak na manetce przedniej) a zmiana biegu np z 1 na 2 nie nastepuje po jednym "cyknieciu" lecz po 2-3 tak samo reszta.

...

Nie wiem po co dalsze wywody na temat manetki, skoro widać że użytkownik w dobry sposób przestawia manetkę bez indeksacji. abb33b8b81086b9bbdfcc74521790db7--mmf150x150.jpg

Napisano

a co jest lepsze kaseta czy wolnobieg? bo mialem w planach wymiane kol w rowerze i przy okazji chcialem kupic nowa kasete/wolnobieg.

tak cos dokladnie cos takiego. lustrzane odbicie manetki przedniej

Napisano

tak cos w tym stylu. nie mam za bardzo jak sprawdzic firmy jakiej jest osprzet dokladnie ani jak zrobic zdjec bo z powodu braku miejsca rower w zimie jest przechowywany po za moim domem

Napisano

diagnoza jest prosta , na twoim miejscu odpuściłbym sobie kupowanie wolnobiegu z większą ilością przełożeń bo maksymalnie co ta przerzutka obsłuży to 7 biegów(z tego co pamiętam ;) bez obrazy ale ten sprzęt to już mega-przeszłość , co do twojego pytania co lepsze wolnobieg czy kaseta to odpowiedź jest prosta - kaseta. Kaset na rynku masz od zatrzęsienia z różną liczbą przełożeń (do 10 ), pamiętaj ,że kupno nowego koła z piastą na kasetę , będzie prawdopodobnie wiązało się ze zmianą przerzutki (musi obsłużyć większa ilość przełożeń) a co za tym idzie także manetki. Do koła z nakręcanym wolnobiegiem nie założysz kasety :thumbsup: to tak dla przypomnienia .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...