adalberto Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Witam Czy przerzutka tylna SRAM X.9 2011 dziesieciobiegowa bedzie poprawnie obslugiwana przez manetke SHIMANO XT/XTR rowniez dziesieciobiegowa? Jak to jest z kompatybilnoscia obu firm po zmianach w uciagu linek w systemach 10spd i ile dokladnie ciagna linki lub w jakim stosunku - manetki XT/XTR i na przyklad X.9? Potrzebuje najkrotszy wozek, czego nie mam w przerzutkach Shimano, ale z drugiej strony chce obslugiwac zrzucanie palcem wskazujacym, czego nie oferuja trigerry SRAMa. A moze jednak sa jakies triggery SRAMa na 10spd z obsluga zrzucania kciukiem, jak i palcem wskazujacym lub nawet tylko wskazujacym? Ewentualnie czy znajde superkrotkie wozki do Shimano XT/XTR, ale z podobnym "wygietym" designem? Poprosze o konkretne i pewne odpowiedzi (Wozek musi byc krotki - max. 55mm, a trigger obslugiwany palcem wskazujacym). I jeszcze ostatnie pytanie troche z innej beczki: Jaka jest przyszlosc przerzutek Low Normal? Czy mozna sie czegos spodziewac na horyzoncie czy to juz zgon totalny odwroconej sprezyny w nowych modelach? Potencjalne dzieki.
Gość Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Krąży w necie filmik na którym działa zestaw manetki sram + przerzutka shimano dokładny link tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=B17aqpBeuiM. Jednak w drugą stronę nie powinno być problemu ponieważ ponoć dynasys jest w systemie 1:1 jak sram. Co do wózka to wiem, że kiedyś ludzie pakowali wózki z np dura ace czy tam innych grup szosowych więc trochę kombinacji ale teoretycznie się da. Low Normal - jak gdzieś czytałem Dual Control shimano było największym niewypałem tej firmy i szybko z niego uciekli a przerzutki w tym systemie były dedykowane właśnie do tych klamkomanetek więc dlatego też nie wychodzą już w dynasys i raczej wychodzić już nie będą.
mixchris Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Też jestem fanem odwrotnej sprężynki i potwierdzam to co powiedział MOIszo Shimano już nie produkuje takich przerzutek i wątpię by kiedyś się to zmieniło
adalberto Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Napisano 3 Stycznia 2012 Dzieki...a jest moze ktos w stanie stwierdzic ponad wszelka watpliwosc, ze manetki dziesieciobiegowe XT/XTR i X.9 maja rozny uciag linki? Bo jesli faktycznie nie jest to 100% 1:1 w obu przypadkach lub po prostu identycznie, to nie bede ryzykowal "jakiegos dzialania". Na tym krotkim wozku zalezy mi o tyle mocno, ze rower jest poziomy z kolkami 20", a te 2cm miedzy SRAMowym shortem, a Shimanowskim GS to jednak sporo. Na manetke ze zrzucaniem palcem wskazujacym tez sie uparlem, bo chce dorobic/przedluzyc cyngiel i wyprowadzic lopatke rodem z F1 i podobnie spreparowac klamke hamulca i wrzucic symetrycznie na lewa strone (ladowanie kciukiem na wieksze koronki byloby juz obslugiwane kciukiem).
Gość Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Słuchaj prosta sprawa zamawiasz sprzęt w jakimś sklepie internetowym montujesz sprawdzasz czy działa, jak nie zwracasz przerzutkę i tyle. Jak pisałem na filmiku z linku manetka X.0 z przerzutką XTR działa więc wg mnie w druga stronę też to pójdzie. Swoją drogą jak skończysz sprzęt to wrzuć fotki bo chętnie bym to zobaczył
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.