Skocz do zawartości

[stery] zmiana na lżejsze

darekc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, stery w moim rowerze są najmniej mi znaną częścią rowerową i nie wiem do końca jak się do tego tematu zabrać. Ramę mam z 2005r Author Modus po rozkręceniu wyglądają podobnie jak na poniższym zdjęciu

ritchey%20press%20fit.JPG

Elementy gdzie są łożyska są ścięte pod kątem około 45 stopni. Czy to są stery Press Fit czy Drop In. Obecnie są jakieś Ritchey'a, czy to są stery zintegrowane czy pół zintegrowane, czym to się różni. Chciałbym je wymienić na coś nowszego i lżejszego. Proszę o pomoc.

Napisano

Stery klasyczne: nabite miski a w nich lozyska umieszczone na zew. ramy;

Stery polzintegrowane: miski z lozyskami wew. ramy;

Stery zintegrowane: brak misek, lozyska wkladane bezposrednio do ramy.

Napisano

I chyba tak będę musiał zrobić (poczytałem sobie w między czasie trochę na necie) zostawię łożyska a poszukam lekkiej góry, tylko jeszcze jedna sprawa to są stery Press Fit czy Drop In?

Napisano

Wedlug mojego rozumowania:

press fit to stery z nabijana miska (polzintegrowane) do ktorej to wlasnie wciska sie lozysko, lozysko nie dotyka bezposrednio ramy

drop in to stery zintegrowane

Napisano

darekc-w sterach półzintegrowanych miskę wbija się w ramę, miska nie jest jej częścią. Mnie też się wydaje że to są stery pół zintegrowane, tym bardziej że nie słyszałem jeszcze o authorze ze sterami zintegrowanymi, bardzo mało rowerów ma stery zintegrowane.

Napisano

Jeśli do tego co na zdjęciu masz 2 miski wbite w głowę- są to właśnie półzintegrowane.

44mm w 90% przypadków to stery półzintegrowane.

Napisano

A pozostałe 10%...? 44mm = półzintegrowane, nie ma innej możliwości. No chyba, że o czymś nie wiem...

Pozostałe pod 1 1/8":

klasyczne - 34mm

zintegrowane - 41,1mm

zintegrowane system campagnolo 41,8mm

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ustaliłem, że moje stery to pół zintegrowane Press Fit kątowe 45 x 45, średnica zewnętrzna łożysk 41 mm. Takie jak na zdjęciu poniżej. Czy znając te informacje możecie doradzić na jakie lżejsze wymienić obecne Ritchey Comp? Ritchey-Pro-Press-Fit-lozyska.jpg

Napisano

Accent AirPlane to stery zintegorwane a kolega napisal wyzej, ze potrzebuje pol zintegrowane. Od siebie moge polecic jezeli chodzi o wage PRO RS-11 (75 g.). Jakosc wykonania na wysokim poziomie, dolne lozysko osadzone glebiej niz gorne, ladnie wykonane ogolnie warte swojej ceny :).

Napisano

Na sterach dużo z wagi nie zejdziesz, szczerze to nie wiem czy gra warta świeczki. Nawet nie podałeś wagi swoich sterów więc ciężko będzie coś zaproponować. Najwięcej wagi zrzucisz wymieniając łożyska na ceramiczne ale na to trzeba mieć grubaśny portfel ;)

Napisano

Accent AirPlane to stery zintegorwane a kolega napisal wyzej, ze potrzebuje pol zintegrowane.

Akurat ten link który wkleiłem jest do półzintegrowanych. Jakby kolega nie wiedział to model airplane występuje właśnie w takiej wersji, jak i klasycznej. Zintegrowanych airplane nie ma.

Mixchris a po co komu ceramiczne łożyska w zestawie sterów? Piasty, łozyska wkładu suportu korby to co innego.

Napisano

a co ja napisałem? "Najwięcej wagi zrzucisz wymieniając łożyska na ceramiczne" Kolega darekc szuka czegoś nowszego i lżejszego więc podpowiadam jak może trochę tej wagi zrzucić.

Napisano

Wczesniej link mi nie dzialal. Hmm... Czyli myli nas opis. Na lemon i velo.pl tez napisane, ze zintegorwane i po zdjeciu calych zlozonych nie poznasz czy pol czy zin :P.

Napisano

No dokładnie potrzeba wymienić stare stery już wysłużone na nowszy model to i trochę gram można uszczknąć. Obecne stare ważą 118g. Accenta stery odpadają z powodu nie tego kąta co trzeba 36°x45° a ja potrzebuję 45°x45° Swiss'a całkiem ładnie się prezentują i ważą, tylko nic o kątach nie napisali.

Napisano
Accenta stery odpadają z powodu nie tego kąta co trzeba 36°x45° a ja potrzebuję 45°x45°

Dane techniczne łożysk podają dwie wartości kątów, np.36°x45°. Pierwsza wartość odnosi się do powierzchni wewnętrznej łożyska stykającej się z rurą sterową, a druga do powierzchni zewnętrznej stykającej się bezpośrednio z główką ramy. Tak więc stery accenta będa pasowąć. Zresztą w systemie półzintegrowanym miski sterów są ścięte pod kątem 45 stopni, więc każde powinny pasować.

Napisano
darekc- ty masz miski wbite do ramy, je trzeba najpierw wybić i nabić nowe które są w komplecie ze sterami

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale moje stery to te łożyska co pokazałem wyżej na zdjęciu i one są tylko wkładane w główkę ramy od góry i od dołu nic więcej nie ma, oprócz oczywiście grzybka i gwiazdki.

Napisano
druga do powierzchni zewnętrznej stykającej się bezpośrednio z główką ramy.

Tak jak napisałeś jest tylko w sterach zintegrowanych, w sterach półzintegrowanych i klasycznych łożysko wchodzi w miskę osadzoną w ramie i to jest kąt jaką ma łożysko od zewnętrznej strony i miska od strony mającej kontakt z łożyskiem.

darekc, miski sterów powinieneś mieć wciśnięte w ramę, tzn powinny wystawać na ~1mm od góry i dołu główki.

Poza tym, jeśli wymienisz całe stery na inne półzintegrowane 1 i 1/8 (czyli pasujące do Twojej ramy), nie musisz przejmować się przecież łożyskami.

Lżejsze i tanie stery - Boplight VP-A45AC, ~80g bez gwiazdki i top capa ze śrubą, ~80zł. Albo Accent Airplane.

http://bikekatalog.pl/2005/?ppg=rowery_dane&id=1007

Napisano

Dzięki za info, muszę się temu bardziej przyjrzeć, czy coś tam wystaje czy nie :D link do modusa super, nie mogłem tego nigdzie znaleźć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...