Mlodziutki Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 A więc tak co myślicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-hg-51-11-30t-lancuch-hg-50-i1926162901.html
enkoder Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Podstawowy zestaw Deore, bardzo dobry i wytrzymały, mam podobny w swoim rowerze (11-34 + HG53).
adiozzz Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Raczej coś pod alivio, mysle ze najlepszy zestaw na 8 biegów od shimano do tego kaseta lekka w tej cenie pewnie najlepsza opcja.
enkoder Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Przepraszam, faktycznie 9 i 10 serii HG50 to Deore, a ta to Alivio, tak czy inaczej dobry zestawik.
nemo2009 Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Raczej coś pod alivio, mysle ze najlepszy zestaw na 8 biegów od shimano do tego kaseta lekka w tej cenie pewnie najlepsza opcja. No,może i tak.Zostaje jeszcze Sram PG 850 i jego łańcuch.
krzych0 Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Mam taki zestaw w drugim rowerze i mogę z czystym sumieniem. Katowany całą zimę wciąż żyje.
sebekfireman Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 A więc tak co myślicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/ze...1926162901.html Zestaw bardzo dobry, ale... zdecydowanie lepiej kupić go w sklepie internetowym wystawiającego, gdyż tutaj cena mocno zawyżona (chyba przez te kosmiczne prowizje Allegro). Osobiście uważam że lepiej kupić kasetę HG-41, która różni się jedynie nakrętką mocującą. Do jakości łańcuchów Shimano nic nie mam, ale obecnie zdecydowanie wolę bardziej wyższą półkę łańcuchów KMC (model Z-82 to wg mnie łańcuch z najlepszym stosunkiem cena/jakość), które za niższą cenę dają więcej ubajerowienia łańcucha i są równie trwałe jak Shimanowskie.
Mlodziutki Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Napisano 8 Grudnia 2011 A mam jeszcze pytanie czy na tym sklepie xtrabike nie na allegro tylko u nich na stron to jak zamówię dwie rzeczy na raz to płace raz za przesyłkę ? A co byście powiedzieli na takie coś Łańcuch http://xtrabike.pl/352/1925,0,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html Kaseta http://xtrabike.pl/42/4183,0,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html Lepiej takie coś ?
enkoder Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Łańcuch i kasetę powinno dobierać się pod względem twardości stopu, ta kombinacja, którą podałeś przed chwilą Mlodziutki, nie jest ok, łańcuch z twardego stopu zajedzie tą kasetę szybciej, niż odpowiednik HG-40. W tym wypadku weź kasetę odpowiednią do tego łańcucha, albo odwrotnie, z resztą zestaw który wymieniłeś na początku jest ok, po co kombinować.
sebekfireman Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Łańcuch i kasetę powinno dobierać się pod względem twardości stopu, ta kombinacja, którą podałeś przed chwilą Mlodziutki, nie jest ok, łańcuch z twardego stopu zajedzie tą kasetę szybciej, niż odpowiednik HG-40. W tym wypadku weź kasetę odpowiednią do tego łańcucha, albo odwrotnie, z resztą zestaw który wymieniłeś na początku jest ok, po co kombinować. Encoder a skąd wiesz jaką co ma wartość twardości? Producenci nie wspominają nigdzie o zmiennej twardości swoich produktów więc skąd masz tą wiedzę? Mlodziutki wysyłka w Xtrabike kosztuje 14 zł jeżeli waga całego zamawianego towaru nie przekracza 30 kg. Na temat tego łańcucha KMC się nie wypowiem bo nie miałem nigdy do czynienia z serią X, ale jest to wyższa seria niż Z, więc będzie OK.
enkoder Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Nie mam wiedzy nt. twardości materiałów, bo faktycznie producenci nie piszą o tym, ale... "Łańcuch oczywiście należy dobrać do ilości przełożeń, a także do twardości materiału, z jakiego została zrobiona kaseta. Zwykle producenci łańcuchów podają do jakich kaset zalecają swój produkt, również producenci kaset podają zalecane łańcuchy (zwykle te informacje się pokrywają)" * zacytowane ze strony http://rowerowe-porady.blogspot.com/2010/10/jaka-kasete-rowerowa-kupic.html Podany łańcuch przez Mlodziutkiego jest klasy HG-91 i nijak się ma do tej kasety. Poza ww. stroną jest wiele innych, w których jest to opisane, a i w każdym sklepie i w każdym serwisie Ci to powiedzą.
sebekfireman Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Ja wiem że takie wersje są często opisywane na stronach i w serwisach panowie takie głupty opowiadają, ale to są bajki, które nie wiadomo skąd się wzięły - drążyłem ten temat kiedyś bardzo mocno i jak dobrze poszperasz to znajdziesz ten temat tu na forum. Różnice między łańcuchami to głównie wykończenie antykorozyjne i bajery odchudzające. Jedynie te najtańsze łańcuchy z tego co widziałem nie mają warstwy utwardzającej powierzchnię sworznia. Podałeś zacytowany tekst "Łańcuch oczywiście należy dobrać do ilości przełożeń, a także do twardości materiału, z jakiego została zrobiona kaseta" I teraz moje pytanie. Jak masz dobrać ten łańcuch jak żaden producent wartości twardości nie podaje? Zwykle producenci łańcuchów podają do jakich kaset zalecają swój produkt, również producenci kaset podają zalecane łańcuchy (zwykle te informacje się pokrywają) Można spotkać się z zaleceniami producenta, ale zalecenia które widziałem obejmowały całą rozpiętość klasową. Nie widziałem żeby producent do danej kasety zalecał tylko jeden łańcuch. Zresztą do tych zaleceń też nie ma co się zbytnio stosować bo np żaden producent nie zaleca stosowania łańcuchów na 9 z kasetami 8, a jak wiadomo można spokojnie taki mix zrobić i będzie to działało tak samo dobrze jak z łańcuchem 8. Łańcuch KMC podany przez Młodziutkiego ma się bardzo dobrze do tej kasety. Kasety niszczą się głównie przez wyciągający się łańcuch.
krzych0 Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Idąc tym tropem powinienem kupić kasetę XTR i najtańszy łańcuch i jeździć na niej do końca życia tylko zmieniając łańcuchy.
Mlodziutki Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Napisano 8 Grudnia 2011 Panowie to co ja wreszcie mam kupić ;p ?
tomassekk Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Kup ten który zaproponowałeś, budżetowy zestaw, który przezyje sporo. Sam mam HG50 + HG53 i smiga aż miło.
Mlodziutki Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Napisano 8 Grudnia 2011 Mhm dziękuje już zdecydowałem temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.