kaapeo Napisano 6 Grudnia 2011 Napisano 6 Grudnia 2011 Szukam i szukam ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chcę zamówić nowe hamulce przygotowując powoli rower do przyszłego sezonu, na pierwszy zakup idą hamulce... Z racji tego, że nie stać mnie jeszcze na hydrauliczne to zostaje przy v-kach. Zastanawiałem się czy lepiej wybrać zestaw: 1. Hample Avid SD3 + Klocki Author ABS-3CC (testowałem je już i nie wymienię na inne, chyba że w tej cenie znajdę lepsze lub do 40-50 zł...) 2. Hample Avid SD5 bez wymiany klocków. Ogólnie chodzi mi o różnicę między SD3, a SD5 czytałem że SD3 mniej sztywne, natomiast SD5 porównywalne do SD5 już konstrukcja, lecz czy warto dopłacać do SD5 50 zł ? Czy lepiej te 50 zł wydać na lepsze klocki i kupić SD3 ?
Mod Team Franio Napisano 6 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2011 Jak wyżej. Weź niższy model hamulców, ale kup porządne klocki.
cosiestaosie Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Przepraszam, ale ja mam nieco odmienne zdanie. Kup Vki SD5, które seryjnie mają dobre klocki. Jak się zużyją to kupisz sobie swoje docelowe. Jak wiadomo okładziny potrafią i podczas jednej błotnej eskapady zejść, więc lepiej dopłacić do czegoś co Ci posłuży dłużej w rowerze w tym przypadku szczęki Vek Ale to też zależy ile jeździsz i w jakich warunkach. Jak mało i w suchych to może faktycznie SD3 i lepsze klocki, jak dużo i w różnych to SD5 + późniejsza zmiana klocków
Mod Team safian Napisano 8 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2011 SD5, które seryjnie mają dobre klocki Miałem seryjne i lipa była. Dość twarde, hamować na mokrym było ciężko, wymieniłem na Authory 3CC i było znacznie lepiej. A może używane SD 5 i klocki 3CC ?
kaapeo Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Napisano 9 Grudnia 2011 Używki ciężko ogólnie znaleźć, chodzi mi głównie o to, czy SD3 naprawdę bardzo różnią się od SD5 w hamowaniu ? Czy różnicy nie będzie ? Ja planowałem kupić SD3 + klocki Authora 3CC, które używałem prawie 2 lata i dopiero od niedawna starły się tak kompletnie już... Do tego chciałem kupić pancerz 5mm Jagwire teflon/carbon żeby był sztywniejszy i płynniej to chodziło
nagast Napisano 9 Grudnia 2011 Napisano 9 Grudnia 2011 Używki ciężko ogólnie znaleźć, chodzi mi głównie o to, czy SD3 naprawdę bardzo różnią się od SD5 w hamowaniu ? Czy różnicy nie będzie ? Ja planowałem kupić SD3 + klocki Authora 3CC, które używałem prawie 2 lata i dopiero od niedawna starły się tak kompletnie już... Do tego chciałem kupić pancerz 5mm Jagwire teflon/carbon żeby był sztywniejszy i płynniej to chodziło I zrób tak jak myślisz, chyba że interesuje Cię zejście na wadze, bo praktycznie tylko na tym zyskasz kupując 5tki. Miałem kiedyś avidy5, potem 7, bo zawsze to kilka gram Różnicy w hamowaniu nie było. Pojawiła się jak założyłem nowe klocki. Jeździłem wtedy na clarksach, takich jak mają tutaj w sklepie, też z wymiennymi okładzinami. Pozdrawiam
kaapeo Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Napisano 10 Grudnia 2011 Klamka zapadła. Wybór został przy SD3, ale dokupiłem klocki lepsze i pancerz teflon/carbon jagwire jak i z linką Wystarczy na jakiś czas bo pewnie jak wiosna przyjdzie napalę się na hydrauliczne. Dzięki wszystkim za odpowiedzi temat można zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.