Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Kąt przerzutki 63-66 czy 66-69 ?

mixchris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc Drodzy Specjaliści, Maniacy, Starzy wyjadacze tudzież Moderatorzy powiedzcie mi jak to jest z tymi kątami w przednich przerzutkach Shimano? Są dwa podstawowe oznaczenia 63-66 oraz 66-69 a w SLX jest nawet wersja 65-71. Zauważyłem, że w najnowszych przerzutkach na Dyna-Sys jest już tylko jeden kąt (66-69) więc dylemat z głowy. Ale jak to jest ze starymi modelami na 9'tkę?

W przerzutkach Sram'a zawsze był jeden kąt 66-69

Sporo się naszukałem w necie i niewiele tego znalazłem natomiast znalazłem taką zależność iż przerzutkę 63-66 używa się w hardtailach "do rowerów z małym kątem" a 66-69 do fulli "do rowerów z dużym kątem" niestety te stwierdzenia nie zostały potwierdzone żadnymi sensownymi dowodami.

Więc szukam dalej i pytam Was jak to jest z tym kątem rury pod siodłowej a samą przerzutką?

• Mod Team
Napisano

A potrzebny jest ci to do jakiejś pracy czy z ciekawości bo zasadniczo jaką nie załozysz i tak działać będzie i da sie to wyregulować tak zeby działało precyzyjnie. miałem rame HT nie wiem z jakim kątem i mam fula tez nie wiem z jakim kątem, przy tym 2 rózne przerzutki obie dow swing i obie 66-69 i obie działały bardzo dobrze po skrupulatnym wyregulowaniu. ogólnie te kąty są po to by dobrą przerzutkę do ramy zeby maxymalnie zoptymalizować jej prace. jezeli masz kąt podsiodłowki mieszczący sie w zakresie przerzutki to bardzo dobrze jak nie odbiega duzo to też dobrze bo działać będzie.

Chyba ze masz coś innego na mysli?

Napisano

Pytam z czystej ciekawości :D Z doświadczenia wiem że oba typy przerzutek sprawują się identycznie na wszelakich ramach ale ku czemuś Shimano stworzyło te dwa typy skoro nie ma to przełożenia na jakość w działaniu?

Zazwyczaj hardtaile innymi słowy rowery do XC mają kąt ramy pod siodłowej pomiędzy 71 a 75 stopni wiec jak to się ma do oznaczeń Shimano?

• Mod Team
Napisano

Tak bo przy przegięciu w różnicy kątów rury i przerzutki łańcuch zacznie trzeć o prowadnice w miejscu jak by to ująć, na samym końcu prowadnicy gdzie jest to płaskie łączenie. to by było wielce uciązliwe.

Napisano

A potrzebny jest ci to do jakiejś pracy czy z ciekawości bo zasadniczo jaką nie załozysz i tak działać będzie i da sie to wyregulować tak zeby działało precyzyjnie. miałem rame HT nie wiem z jakim kątem i mam fula tez nie wiem z jakim kątem, przy tym 2 rózne przerzutki obie dow swing i obie 66-69 i obie działały bardzo dobrze po skrupulatnym wyregulowaniu. ogólnie te kąty są po to by dobrą przerzutkę do ramy zeby maxymalnie zoptymalizować jej prace. jezeli masz kąt podsiodłowki mieszczący sie w zakresie przerzutki to bardzo dobrze jak nie odbiega duzo to też dobrze bo działać będzie.

Chyba ze masz coś innego na mysli?

Jeśli kąt rury podsiodłowej bardzo odbiega od zakresu przerzutki mogą sie pojawić spore problemy z regulacją np problemy ze zrzucaniem na najmniejszy blat, ew obcieranie o przerzutkę na wybranych przełożeniach.

Tylko skąd wiadomo który model przerzutki jest odpowiedni do jakiego kąta rury pod siodłowej?

Większość producentów ram na swojej stronie podaje geometrię danej ramy, tam między innymi jest kąt rury podsiodołwej

Napisano
Większość producentów ram na swojej stronie podaje geometrię danej ramy, tam między innymi jest kąt rury podsiodołwej

Dokładnie! Tylko tak jak już wcześniej pisałem

Zazwyczaj hardtaile innymi słowy rowery do XC mają kąt ramy pod siodłowej pomiędzy 71 a 75 stopni wiec jak to się ma do oznaczeń Shimano?

Czyli oznaczenia 63-66 i 66-69

Napisano

To trochę kiepsko i mało profesjonalnie :confused: tym bardziej że z montażem przedniej przerzutki jest trochę ceregieli zwłaszcza gdy nie ma spinki na łańcuchu. No ale nie chcę odbiegać od tematu.

Wydaje mi się jednak że jest jakaś zależność w tych cyferkach... Może zapytam w Shimano?

• Mod Team
Napisano

Ja tam mam curara wlasnie, rocznika ci nie podam bo nie wiem ale problemów nie ma. Wydaje mi sie ze to 2008. Co do samej ramy :D wiele w niej niedociągnięć, nie przemyślanych rozwiązań ale jedno nawet uważam za plus jak dla siebie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...