Skocz do zawartości

[Mostek] jaka długość?

Wilenka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłam po 3 miesiącach rower! 3 miesiącach rozważań oczywiście. Padło na Meridę Matts Lite 2000D. Z zakupu ogólnie jestem zadowolona ale... Po namyśle kupiłam ramę 18 cali. mam 171 cm wzrostu i kiedy stoję nad ramą parametry się zgadzają. Wydaje mi się jednak że mostek jest jednak za długi. Żałuję że nie kupiłam 16 cali. Jak myślicie na jaki obecny 100mm mostek zamienić? Na 50 czy 70?. Po montażu 50 długość będzie podobna do parametrów 16 calowej ramy. Może o 0,5 cm przesunę siodełko do przodu. Proszę o opinie.

Napisano

Kupiłaś rower ze złym rozmiarem ramy i nic nie wykombinujesz. Przy mostku 50mm może i będzie taka długość jak przy ramie 16", ale nie wyjedziesz pod żadne wzniesienie i nie opanujesz go, tak będzie reagował na każdy ruch kierownicą. Poczytaj o geometrii roweru.

• Mod Team
Napisano

Przy 50 rower będzie nerwowy Zacznij od 80mm. Sprawdź czy możesz przesunąć siodełko trochę do przodu (kolana w osi pedałów) może da się coś poprawić.

Napisano

sam śmigałem długi czas z mostkiem 80mm i rowerek całkiem fajnie się prowadzi

Mam 178cm i ramkę 19.5 z mostkiem 80mm i przejeździłem tak treningowo/zimowo 5 lat bez bólu pleców i innych dolegliwości.

W szosie też mam mostek krótki 90mm (długo śmigałem z 50mm co wyglądało dosyć komicznie w szosie ale wygoda na 1 miejscu) . Ja po prostu nie lubię długich mostków i tyle.

Siodełko powiedział bym, że mam ustawione centralnie. Więc nie ma co panikować. Tylko kupić mostek lub pożyczyć i zobaczyć czy to będzie jakoś śmigało.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli mostek 50 jak sugeruje autorka to rower będzie bardzo nerwowy więc na szybkich zjazdach to nie tak halo. Pewnie to kwestia techniki ale dla mnie krótkie mostki nie pasują.

Napisano

Jeżeli mostek 50 jak sugeruje autorka to rower będzie bardzo nerwowy więc na szybkich zjazdach to nie tak halo. Pewnie to kwestia techniki ale dla mnie krótkie mostki nie pasują.

Kierownica gieta z dużym wzniosem i szeroka(taka do DH) i mozna jeżdzic,dosyć komfortowo.Do tego mostka 50 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...