Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Łańcuch przeskakuje

rafalm13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Ostatnio zmieniłem cały mechanizm odpowiadający za prawidłowe prowadzenie łańcucha (nie wiem jak to dokładnie się nazywa).

Zmieniłem to wszystko i przez ponad 3 miesiące wszystko działało idealnie ale teraz pojawił się problem, chodzi o to, że łańcuch w czasie rozpędzania roweru przeskakuj, dokładnie nie wiem w którym miejscu to się dzieje ale wiem, że następuje to przy tylnych zębatkach.

Jeśli rower rozpędze odpychając się nogą i potem zacznę pedałować to łańcuch nie przeskakuje ale gdy od samego początku rozpędzam rower za pomocą pedałów to łańcuch przeskakuje co sekundę(w zależności od siły nacisku na pedały).

Od razu powiem, że nie mam podpiętej linki do tylnych przerzutek ponieważ nie mam czasu tego zamontować a poza tym nie korzystam z tego często i w razie czego mogę przerzucić łańcuch ręką na odpowiednią zebatkę.

Proszę o pomoc ;) i wyrozumiałość jeśli coś źle nazwałem ponieważ nie zajmuję się rowerami hobbistycznie czy zawodowo :)

Pozdrawiam

Napisano

Z tego co zrozumiałem to nie masz linki do przerzutki tylnej i albo jeździsz na najmniejszej zębatce i tylko na niej. To się wyklucza z tym, że możesz ręka przełożyć łańcuch na inną. Nie mam pojęcia o co Ci do końca chodzi. :icon_confused:

Wygląda na to, że zajechałeś najmniejsza koronkę i przez to łańcuch przeskakuje. Wrzuć jakieś zdjęcia, bo jestem bardzo ciekaw jak Ty to robisz i jak to wygląda. :w00t:

Nie mieć czas na zamontowanie linki do przerzutki? To tak jak nie mieć czasu na spuszczenie wody w ubikacji...

Napisano

Prawdopodobnie zużyte zęby na kasecie/wolnobiegu. Gdy długi czas jeździsz tylko na jednym przełożeniu (ruszasz i jeździsz) to zęby na koronce ścierają się dużo szybciej niż w normalnej eksploatacji.

Musisz wymienić kasetę/wolnobieg (ten wielotryb z tyłu) i powinno być dobrze. Druga opcja to rozciągnięty łańcuch, może jest już zbyt długi. Poczytaj na forum o sprawdzeniu długości łańcucha i porównaj ze swoim.

P.s praktycznie obie usterki występują zawsze razem :)

Pozdrawiam

Napisano

Rocky rzeczywiście masz rację na pierwszej zębatce widać, że jest ona dużo bardziej zużyta od tamtych większych.

Moim rozwiązaniem będzie założenie linki od przerzutek i wrzucenie na 2 zębatkę :)

Pozdro

Napisano

jeśli się zużyła koronka w kasecie/wolnobiegu to można jeszcze wkrecić odpowiednia śrubkę w przerzutce aby ta nie pozwalała na zrzucenie na ostatnią koronkę - ale tak jak wcześniej koledzy napisali lepiej założyć linkę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...