Skocz do zawartości

[Ochraniacze na buty] pomoc

yazid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

-10st C, no szczerze w to wątpię...

jeśli chodzi o ujemne temperatury to dużo zależy jakie masz buty, jeśli masz letnie buty to poniżej zera ochraniacz to za mało

ps. zakładam, że masz spd

Napisano

Ochraniacze nie wyglądają źle - lecz przy -10 to mało które ochraniacze zapewniają pełen komfort - tu ważne są wszystkie elementy, a więc dodatkowo buty i skarpety.

Napisano

Na pierwszy rzut oka przyzwoicie, korzystnie w stosunku do ceny.

I tak najwięcej zależy od Twojego krążenia i tolerancji na zimno. Skąd mamy to wiedzieć ? Niektórym osobom pomagają dopiero wkładki grzewcze, mimo skarpet, ochraniaczy i odpowiednich butów.

Przy bardzo ograniczonym budżecie zainteresuj się może skarpetkami z membraną. U mnie letnia wersja daje radę do <> +3 na szosie, a zimowa do poniżej -5 ale nie jeżdże długich dystansów wolnym tempem. Buty typowe letnie plastiki, do tego dziurawe :)

Kiedy wyłączyć wiatr (membrana) to ochraniacz ma mizerny wpływ na termikę. Pozwala tylko uniknąć lub ograniczyć zalanie topniejącym śniegiem bo to akurat bywa bardzo niefajne ;) Najdłużej, z totalnym basem w butach, jechałem na sporym mrozie około 1h - szczerze nie polecam.

Reasumując, o ile nie masz umiejętności Mcguywer'a to nie licz na zabezpieczenie stóp na zimę za 50pln.

• Mod Team
Napisano

Na zimę polecam takie:

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ochraniacze-heavyduty-bws-02-BBB.html?PT=53173607&PZTA=8&HNT=T&PD=53010970&WSZDZ=T

do tego wkładka filcowa do butów z przyklejoną od spodu folią alu. No i oczywiście skarpety mogą być takie: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/skarpety_grube4.html Piszę o mojej recepcie na zimową jazdę w letnich butach spd.

Te które znalazłeś mogą być za cienkie do -10.

Napisano

Yazid te ochraniacze które podałeś to na jesień się nadają nie na zimę.Pierwsze co marznie to paluchy u stóp i rąk .Jak dla mnie te ochraniacze na zimę to kpina .To muszą być solidne ochraniacze do tego dobre skarpety i ewentualnie jak już koledzy pisali wkładka do butów.Trzeba wziąć po uwagę to ,że jadąc jednak trochę wieje co potęguje zimno.

Napisano

A które BBB byście polecali - HEAVYDUTY BWS-02 czy HARDWEAR BWS-04? Do tej pory używałem jakieś zimowe pokrowce Pro i nie było specjalnie ciepło, zwłaszcza w palce stóp. Modelu niestety nie pamiętam ale były typowe na zimę, i po tych BBB spodziewam się dużo więcej zwłaszcza, że w Magazynie Rowerowym jakiś model dobre recenzje zbierał.

Napisano

Warto jeszcze dodać, ze te ochraniacze z allegro (Saxo Bank, Discovery i inne podróbki teamowych) absolutnie nie nadają się do chodzenia. Nawet kilkukrotne wejście po schodach do mieszkania jest dla nich zabójcze. Wykonane są tylko z tkaniny, bez jakiejkolwiek gumy, czy innego wzmocnienia od spodu. Przed wiatrem chronią w 100%. Jako "ocieplacze" już gorzej, bo są cieniutkie.

Napisano
Warto jeszcze dodać, ze te ochraniacze z allegro (Saxo Bank, Discovery i inne podróbki teamowych) absolutnie nie nadają się do chodzenia. Nawet kilkukrotne wejście po schodach do mieszkania jest dla nich zabójcze. Wykonane są tylko z tkaniny, bez jakiejkolwiek gumy, czy innego wzmocnienia od spodu. Przed wiatrem chronią w 100%. Jako "ocieplacze" już gorzej, bo są cieniutkie.

Ooo i właśnie miałem zadać pytanie dotyczące tegoż.... Innymi słowy odpuszczam (a myślałem o nich bardzo poważnie). Dzięki lajtspid.

Napisano

mam ochraniacze z saxo banku i nie sa takie zle....

fakt chodzenie ma dosc destruktywny wplyw na nie, ale mam je 2 sezon i daja rade

przy -10 nie jezdze wiec nie moge sie wypowiedziec

ale przy lekkich minusach i cieplej skarpecie nie odczuwalem zimna

Pozdro

Napisano

mam ochraniacze z saxo banku i nie sa takie zle....

Za takie pieniądze nie kupi się nic lepszego. Cena jest śmiesznie niska. Na treningi szosowe są jak najbardziej ok, ale do jazdy rekreacyjnej i turystycznej (że o mtb nie wspomnę) lepiej dopłacić do czegoś z wzmocnionym spodem, zwłaszcza jeśli mamy buty mtb z agresywną klockowaną podeszwą.

• Mod Team
Napisano

A wracając do BBB...

Jeżeli nie upierasz się przy BBB to zobacz takie:

Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep rowerowy i serwis

Te -15 stopni to mit i marketing bo sam ochraniacz bez dobrej skarpety i wkładki w bucie nie da rady.

Mają wzmocnienia w miejscach styku z podłożem przy chodzeniu więc trwałość powinna być dobra. W poprzednim poście polecałem bbb ale te powinny być trwalsze (przynajmniej teoretycznie). Elementy odblaskowe też na + dla PRO . Przy temperaturze +5 noga się poci solidnie.

A przy dużym mrozie można jeszcze to:

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_wkladki-rozgrzewajace-stopy-thermopad--do-butow-THERMOPAD.html?PT=53212064&PZTA=8&HNT=T&PD=53010723&WSZDZ=T

Napisano

Te wkładki są tylko na jeden raz...? Co do tych ocieplaczy PRO to zastanawiam się czy obecnie właśnie tych nie posiadam bo swoje kupowałem na przełomie 2009/10 więc mógł to już być ten model i jak pisałem wyżej niespecjalnie jestem z nich zadowolony stąd moje zainteresowanie BBB. Pokombinuję ze skarpetami i dodatkowym ociepleniem a jak to nie poskutkuje to na poważnie poszukam czegoś innego. BTW, podczas pokonywania podjazdów "z buta" zdarza się, że ocieplacz zsuwa się z czubków palców mimo, że było dobierane rozmiarowo.

• Mod Team
Napisano

Wkładki grzeją ok. 5 godzin. Jeżeli używasz krócej to można je zamknąć w szczelnym woreczku foliowym i dokończyć innym razem. Ale generalnie jednorazowe. Rewelacja na solidny mróz szczególnie w butach letnich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...