Skocz do zawartości

[Kapsel] do sterów różnice

KamilS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

proszę o radę,

jako, że jestem w trakcie wymiany sterów w rowerze zastanawiam się czy warto kupić taki o to korek:

http://allegro.pl/korek-do-sterow-ahead-1-1-8-2-kolory-bap-03-i1906445762.html

Czy jest jakaś znacząca różnica w działaniu od takiego zwykłego z gwiazdką? Wiem jedynie, że ten co podałem w linku stosuje się do karbonowych rur, czy nadaje się do aluminiowej i czy warto w ogóle dopłacać?

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź :thanks: co do gwiazdki to zawsze można ją wybić, ale skoro nie ma różnicy to po co przepłacać... Jak jest okazja to zadam jeszcze jedno pytanie:) Gwiazdkę nabijałem sam wydaje mi się, że jest prosto, ale czy jak będzie minimalnie krzywo to kapsel będzie nierównomiernie dociskał mostek i może być tak, że nie da się dokładnie wyregulować sterów?

• Mod Team
Napisano

Raczej nie, mała krzywizna nie będzie miała zbyt dużego wpływu na działanie top-capa.

Wkręć jakąś śrubę to zobaczysz czy jest prosto, czy krzywo, zawsze można wyprostować (-:

Napisano

Tak, sprawdzałem za pomocą śruby i wydaje się być nabita prosto. No to zabieram się za skręcanie :icon_cool: mam nadzieję, że się uda to wszystko porządnie poskładać i wyregulować, będzie to mój debiut w składaniu sterów bo z rozebraniem nie było problemu :002:

Napisano

Właśnie po co mi kapsel, na masie zaoszczędzę, a żeby skręcić stery brata na kierowniku posadzę :teehee: A jeździł ktoś może bez tego kapsla? Nie zniszczą się stery? Pytam z ciekawości:)

• Mod Team
Napisano
żeby skręcić stery brata na kierowniku posadzę

To najpierw spytaj kierownika, bo może mu się to nie spodobać :x

I wyjmij ze sterówki gwiazdkę, bo waga w porównaniu z samym kapslep podobna.

Sterom nic się nie stanie, tylko jak ciężko będzie skasować ewentualne luzy.

Napisano

w marcoku takim cięższym bo ok 1,77kg rurke mam cieniowaną wewnątrz. na dole średnica wewnętrzna jest troche jakby mniejsza. trzeba by użyć sporo siły by ją przez to przecisnąć.

sam używam expandera. do regulacji się nadaje i można go w całości zdemontować :)

za sterami ani u mnie ani u znajomych którzy też jeżdżą bez przykrywki nic złego się nie dzieje. a jeden z kolegów używa mostka Extralite na carbonowej sterówce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...