piesof Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 Mam zamiar zmienić łańcuch, ale nie wiem czy nie będzie konieczna również zmiana kasety lub zębatek suportu. Prosiłbym o ocenę stanu zębów Ponadto mam problem z przerzutką tylną SLX. Jest krzywa, tak że nie mogę używać w ogóle największej koronki z tyłu bo spada z niej łańcuch i wózek wchodzi w szprychy. Nie wiem tylko, czy jest to kwestia haka czy przerzutki, dlatego wklejam zdjęcie haka (popatrzcie czy jest krzywy i to na tyle żeby powodować takie problemy). Zdjęcia: https://picasaweb.go...feat=directlink
Mod Team michuuu Napisano 5 Listopada 2011 Mod Team Napisano 5 Listopada 2011 Strona się nie otwiera.
piesof Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 https://picasaweb.google.com/109397685590781725952/November52011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLGNjeStrpuZaw&feat=directlink A ten link?
@lek Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 7 i 8 do wymiany oraz środkowy blat w korbie jeżeli nie chcesz za szybko rozciągnąć nowego łańcucha Hak trochę krzywy, ale spadający łańcuch to wina niedokręcenia śruby w przerzutce.
Mod Team michuuu Napisano 5 Listopada 2011 Mod Team Napisano 5 Listopada 2011 Daj szansę łańcuchowi, widziałem gorsze zęby. Co do haka ,popatrz czy zębatki i przerzutka są w jednej płaszczyźnie bo tak na golasa to niewiele widać. Oceń na zamontowanym sprzęcie. A jak łańcuch spada to może górny ogranicznik wkręć.
piesof Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 Nie da się dobrze wyregulować przerzutki tak żeby nie spadał łańcuch. Górne kółko wózka jest ustawione równo z zębatką, natomiast dolne jest widocznie przesunięte w stronę szprych. Nie wiem czy to krzywy wózek czy hak, a nie chcę wydać 150zł na przerzutkę, żeby się okazało, że wystarczyło wymienić hak. Tak przy okazji: lepiej kupić kasetę deore czy slx? Rower to stockowy kross level a6 2009r, jeżdżę dużo po mieście + wypady na trasę, do lasu, w lekkie górki (żaden ze mnie zawodowiec, więc w terenie raczej za ostro nie katuję). Jest sens w takim wypadku dopłacać 80zł do wyższej klasy? (zależy mi na tym, żeby dość długo pojeździć). Podobnie z łańcuchem: deore czy xt. Różnica w trwałości jest na tyle duża, że warto dopłacać prawie 5 dych? (za 2 łańcuchy) Taki blat da radę? (to chyba jest taki sam jak teraz)
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2011 Mod Team Napisano 6 Listopada 2011 Co do różnic miedzy deore a sxl nie ma ich za wiele slx jest lżejszy na pewno co do działania to nie wiem ale chyba jest podobnie, natomiat wiekszą role odgrywają tu manetki. Hak łatwo sprawdzić, odkręć przerzutkę i przyłóż coś plaskiego i prostego. Rower ustaw pionowo i będzie widać. Blat jak najbardziej bedzie dobry o ile pasuje do korby. Przy łańcuchach, to są bodajże takie same łańcuchy różnią sie powłokami, deore ich nie ma a XT jest niklowany bodajże ale nie jestem tego pewny. Wg mnie lepiej kupić innego producenta w tej samej cenie.
maltan Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Daj szansę łańcuchowi, widziałem gorsze zęby. podpisuje się pod wypowiedź kolegi. Na bardziej zjechanych koronkach jeździłem Nie wiem czy to krzywy wózek czy hak, a nie chcę wydać 150zł na przerzutkę, żeby się okazało, że wystarczyło wymienić hak. jak nie masz pewności, to odkrec hak i wyprostuj go w imadle. Ja tak ostatnio zrobiłem i przerzutka, wózek i koronki pieknie biegną w jednej linii. Ewentualne korekty linką. Powodzenia !
cosiestaosie Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Hak jest krzywy na 100% i widać to na zdjęciu + sam piszesz, że wózek wchodzi w szprychy. Być może krzywy jest nie tylko hak ale też sam wózek przerzutki no i w takim wypadku to już się robi niefajnie... Po prostu powiedz, że zglebiłeś Możesz prostować hak samodzielnie (nie jest to specjalnie trudna czynność), ale lepszą opcją jest kupno nowego Nowy łańcuch powinien się jeszcze przyjąć, bo zęby nie wyglądają jakoś bardzo źle. Co do kasety to bierz HG50, bo jest to najtwardsza i najtrwalsza kaseta stajni Shimano a i tak nie masz alu bębenka więc pająk nie jest Ci potrzebny. Łańcuch to samo, zdarza mu się zardzewieć ale to nie ma żadnego wpływu na jego działanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.