Skocz do zawartości

[hamulce] Hamulce hydrauliczne Magura

kaapeo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pewnego czasu zastanawiają mnie bardzo hamulce hydrauliczne mocowane jak v-ki na Allegro sa dwie aukcje takich hamulców:

Hamulce hydrauliczne Magura HS-11 P+T komplet (1880246244) - Aukcje internetowe Allegro

HAMULCE MAGURA HS 33 (1895096745) - Aukcje internetowe Allegro

Miał ktoś styczność z takimi hamulcami ? Czy to tandeta, czy coś ciekawego ? Jeżeli ktoś coś wie na temat takich hamulców może coś napisać, bo nie mogłem takiego tematu znaleźć. Może kiedyś chętnie bym wypróbował.

Napisano

Witam.

Posiadam HS 11 od jakiś 9 tyś km - 2 sezon i jestem z nich bardzo zadowolony fajna modulacja, duża siła hamowania szczególnie przydatne jak sie jeździ z sakwami wyładowanymi po brzegi. bardzo łatwo wyczuć moment blokowania koła.

w 2 rowerze posiadam V'ki Avidy SD 7 - i szczeże mówiąc nie wiem co lepsze.

Napisano

Właśnie chciałem kupić Avidy jakieś SD3 i klocki lepsze za ok 50zł. Ale ciekawie te hamulce są, tylko nieciekawie pewnie na rowerze się prezentują. Masz jakieś zdjęcia lub możesz zrobic podesłać na PW ?

Napisano

Na pewno nie jest to tandeta. Jest to pomysł Magury jeszcze sprzed ery hamulców tarczowych. I są obecne do dzisiaj. Ja z nich nie korzystałem ale mają swoich zwolenników.

Napisano

Szczękowe Magury zawsze budzą zainteresowanie rowerowej braci,bo mało kto je ma :)Osobiście jeździłem na HS33 i nic do nich nie mam.Potężna siła hamowania,świetna modulacja i niezawodność.Wiadomo cięższe od od zwykłych v-ek ale odpadają problemy z linkami,pancerzami i zatartymi sworzniami.No i prezentują się niezwykle bojowo :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bardzo duża siła hamowania, w miarę proste odpowietrzanie ale do górala bym nie montował są strasznie ciężkie przeszło 200g więcej od przeciętnych V-ek (komplet z klamkami i linkami) Natomiast do roweru trekkingowego jak najbardziej.

odpadają problemy z linkami,pancerzami i zatartymi sworzniami

Nie wiem jak z awaryjnością Magury ale z V-kami każdy sobie poradzi z prawie każdą naprawą na największym odludziu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...