ritcheycomprizer Napisano 16 Października 2011 Napisano 16 Października 2011 Witam wszystkich serdecznie, jako że poraz pierwszy przechodzę z roli "czytacza" do roli "pismaka" Proszę o doinformowanie mnie, ponieważ słyszałem kiedyś opinię, że warto do napędu shimano (w moim przypadku jest oparty o grupę xt/lx) dołożyć łańcuch sram 9. Było to popierane jego większą żywotnością. Chciałbym wiedzieć ile w tym prawdy ponieważ przymierzam się do wymiany (z HG-93). I nie bardzo wiem co wybrać... (Czy one aby na pewno nie będą się ze sobą "gryzły"?..) Kolejne pytanie dotyczy suportu: jestem zmuszony wymienić suport(HTII lx'a), nie jestem w stanie go już reaktywować.. Jednocześnie: -nie posiadam zbyt dużych funduszy -chciałbym go móc reaktywować (czytałem gdzieś że niektóre są o 1mm szersze w miejscu łożysk - nie trzeba spiłowywać kołnieża w uszczelce jak w shimano) Z góry dziekuję za odpowiedź i otrzymaną pomoc!
ritcheycomprizer Napisano 24 Października 2011 Autor Napisano 24 Października 2011 czy naprawdę nikt nie jest w stanie się wypowiedzieć?..
swimfan Napisano 25 Października 2011 Napisano 25 Października 2011 lancucha nie ma co zmieniac pozostań przy shimano:) no moze kolnierza :)nie trzeba pilowac jak uzyjesz lozysk 6805 2RS,to juz wiele razy bylo na forum;/wiec bez powtarzania
ritcheycomprizer Napisano 25 Października 2011 Autor Napisano 25 Października 2011 lancucha nie ma co zmieniac pozostań przy shimano:) no moze kolnierza :)nie trzeba pilowac jak uzyjesz lozysk 6805 2RS,to juz wiele razy bylo na forum;/wiec bez powtarzania Przepraszam, faktycznie: Kołnierza;) Czyli wg. Ciebie pchać się poraz kolejny w shimano z suportem? nie jest to w przypadku niższych grup, na które jedynie mnie póki co stać rozwiązanie nieekonomiczne w stosunku jakość/cena? jak w ogóle przedstawia się ta kwestia?Dziękuję za odpowiedź- swimfan!! już pomału traciłem nadzieję
radicalpl Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Spróbuj znaleźć cos niedrogiego ale z zintegrowana osią suportu i zewnętrznymi powieszonymi łozyskami zupełnie inna sztywność i całkiem przyzwoita waga ja mam taki Suport Prime po prosu rewelacja a cena poniżej 200 zł. Jestem dość cięzkim i lubiącym mocno depnąć bikerem 0 problemów z sztywnością, poza tym całkiem ładny design używam również łańcucha Sram i kasetę 9 biegowej sram wszystko chodzi przede wszystkim cichutko i sprawnie co do trwałości to się nie wypowiem przejechałem dopiero 1,5 kkm i na razie lux. Jak jeździłem na kasecie shimano i łańcuchu KMC napęd naprawdę hałasował. Nie mam zdania nt łańcuchów sh*tmano poza tym ze na podjeździe urwałem taki łańcuch i bardzo nieprzyjemnie uderzyłem w tym momencie udem.......... od tamtej pory nigdy nie kupie takiego szmelcu. Nie wyobrażam sobie sytuacji jak przez urwany łańcuch można odpaść z zawodów... link do strony sklepu gdzie udało mi sie kupić ten niezniszczalny zestaw;-) http://xtrabike.pl/?co=367&nr=3702&strona=0
ritcheycomprizer Napisano 1 Listopada 2011 Autor Napisano 1 Listopada 2011 Muszę przyznać że ta korba do której podałeś link jest całkiem ciekawa! Minusem jedynie (jak dla mnie) jest gwint anglik..
radicalpl Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 95% ram ma taki gwint?? Jakas rzadka totalnie wersja tej twojej ramy..
Mod Team Puklus Napisano 2 Listopada 2011 Mod Team Napisano 2 Listopada 2011 Ja bym nie pozostawał przy łańcuchu shimano, jak sie ma napęd rzędu XT to tylko szkoda na to pieniędzy. łańcuchy shimano nie są może złe ale w tej cenie znajdzie sie lepsze. Shimanowskie nie posiadają spinki jej kupno to dodatkowe 10zł + zależnie od spinki. W tej cenie lepiej kupić niezawodny łańcuch C9 wielokrotnie chwalony. troszkę droższy ale żywotniejszy, o wiele żywotniejszy. link do strony sklepu gdzie udało mi sie kupić ten niezniszczalny zestaw;-) XTRaBike.pl - NAJtańszy internetowy sklep rowerowy. W ofercie Sigma Sport, Ritchey, Shimano Ja bym chyba został przy deore, ta sama klasa, waga, cena obecnie moze troszke droższa ale wydaje mi sie ze lepsza.
ritcheycomprizer Napisano 2 Listopada 2011 Autor Napisano 2 Listopada 2011 Problem suportu się rozwiązał.. Dostałem od żony suport SM- BB51 na urodziny!;D zaś wątek łańcuchowy pozostaje. Ps. Spinki mam nawet dwie;)
pawelsystem Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 a co do campy c9 potwierdzam ps akurat moje doswiadczenie jest tu oparte na praktyce nie tylko w własnym rowerze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.