Skocz do zawartości

[Napęd]Kompatybilność łańcucha i dobór suportu

ritcheycomprizer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, jako że poraz pierwszy przechodzę z roli "czytacza" do roli "pismaka";)

Proszę o doinformowanie mnie,

ponieważ słyszałem kiedyś opinię, że warto do napędu shimano (w moim przypadku jest oparty o grupę xt/lx) dołożyć łańcuch sram 9.

Było to popierane jego większą żywotnością.

Chciałbym wiedzieć ile w tym prawdy ponieważ przymierzam się do wymiany (z HG-93). I nie bardzo wiem co wybrać...

(Czy one aby na pewno nie będą się ze sobą "gryzły"?..)

Kolejne pytanie dotyczy suportu:

jestem zmuszony wymienić suport(HTII lx'a), nie jestem w stanie go już reaktywować.. Jednocześnie:

-nie posiadam zbyt dużych funduszy

-chciałbym go móc reaktywować (czytałem gdzieś że niektóre są o 1mm szersze w miejscu łożysk - nie trzeba spiłowywać kołnieża w uszczelce jak w shimano)

Z góry dziekuję za odpowiedź i otrzymaną pomoc!;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

lancucha nie ma co zmieniac pozostań przy shimano:)

no moze kolnierza :)nie trzeba pilowac jak uzyjesz lozysk 6805 2RS,to juz wiele razy bylo na forum;/wiec bez powtarzania

Napisano

lancucha nie ma co zmieniac pozostań przy shimano:)

no moze kolnierza :)nie trzeba pilowac jak uzyjesz lozysk 6805 2RS,to juz wiele razy bylo na forum;/wiec bez powtarzania

Przepraszam, faktycznie: Kołnierza;) Czyli wg. Ciebie pchać się poraz kolejny w shimano z suportem? nie jest to w przypadku niższych grup, na które jedynie mnie póki co stać rozwiązanie nieekonomiczne w stosunku jakość/cena? jak w ogóle przedstawia się ta kwestia?

Dziękuję za odpowiedź- swimfan!! już pomału traciłem nadzieję;)

Napisano

Spróbuj znaleźć cos niedrogiego ale z zintegrowana osią suportu i zewnętrznymi powieszonymi łozyskami zupełnie inna sztywność i całkiem przyzwoita waga ja mam taki Suport Prime po prosu rewelacja a cena poniżej 200 zł. Jestem dość cięzkim i lubiącym mocno depnąć bikerem 0 problemów z sztywnością, poza tym całkiem ładny design używam również łańcucha Sram i kasetę 9 biegowej sram wszystko chodzi przede wszystkim cichutko i sprawnie co do trwałości to się nie wypowiem przejechałem dopiero 1,5 kkm i na razie lux. Jak jeździłem na kasecie shimano i łańcuchu KMC napęd naprawdę hałasował. Nie mam zdania nt łańcuchów sh*tmano poza tym ze na podjeździe urwałem taki łańcuch i bardzo nieprzyjemnie uderzyłem w tym momencie udem.......... od tamtej pory nigdy nie kupie takiego szmelcu. Nie wyobrażam sobie sytuacji jak przez urwany łańcuch można odpaść z zawodów...

link do strony sklepu gdzie udało mi sie kupić ten niezniszczalny zestaw;-) http://xtrabike.pl/?co=367&nr=3702&strona=0

• Mod Team
Napisano

Ja bym nie pozostawał przy łańcuchu shimano, jak sie ma napęd rzędu XT to tylko szkoda na to pieniędzy. łańcuchy shimano nie są może złe ale w tej cenie znajdzie sie lepsze. Shimanowskie nie posiadają spinki jej kupno to dodatkowe 10zł + zależnie od spinki. W tej cenie lepiej kupić niezawodny łańcuch C9 wielokrotnie chwalony. troszkę droższy ale żywotniejszy, o wiele żywotniejszy.

link do strony sklepu gdzie udało mi sie kupić ten niezniszczalny zestaw;-) XTRaBike.pl - NAJtańszy internetowy sklep rowerowy. W ofercie Sigma Sport, Ritchey, Shimano
Ja bym chyba został przy deore, ta sama klasa, waga, cena obecnie moze troszke droższa ale wydaje mi sie ze lepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...