Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 witam mam taki problem. Amorek rozbierałem 2 tyg temu i dziś go chciałem skręcić. Problem jest taki że mam luz, nie wiem gdzie bo wydaje mi się że jest na dolnym łożysku tzn w tym miejscu. nie pomyliłem niczego, skręcam tak samo jak zawsze. Luz ma ok 1 cm, co utrudnia jazdę i raczej bezpieczne nie jest. pierwsze dokręcam ten grzybek na górze potem te dwie śrubki na kierownicy. jakieś pomysły? wiem że źle to wytłumaczyłem ale może ktoś miał w tym miejscu luzy możliwe że łożyska się tak wyrobił? od leżenia? hehe, czy ten grzybek co dociska sterówkę z kierownicą do wymiany? proszę o nie kasowanie tematu jeśli jest źle napisany jutro mam wyjazd w długą trasę i muszę ten luz zlikwidować, w okolicy nie ma nikogo kto by mi pomógł z tym.
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 Pod mostek założyłeś wszystkie podkładki? Centymetr luzu to kosmos!
Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Autor Napisano 6 Października 2011 Tak, była ta gumowa, potem łożysko, potem rama, potem łożysko, pierścień i kierownica z mostkiem. na końcu grzybek. Więcej rzeczy tutaj nie miałem.
Centek Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Siemka Z 1cm luzu to nawet nie próbuj 1m przejechać - nie wolno Dokręcając tą śrubę na grzybku (kapslu) powinieneś czuć jak śruba wszystko łapie do kupy. Jeśli dokręcasz ją do oporu a mimo to masz 1cm luzu to gdzieś zapodziałeś podkładkę dystansową o wysokości 1cm przeszukaj miejsce w którym majstrowałeś. Zobacz czy masz taką samą kolejność: Licząc od korony amora na rurze sterowej musi być dolna bieżnia potem łożysko (kulkowe lub maszynowe) no i dolna miska wbita w ramę. Jeśli masz jakieś uszczelniacze z tworzywa to prawdopodobnie zakładasz je przed umieszczeniem łożyska. Teraz góra: wbita górna miska w ramę a w niej łożysko a na nim górna bieżnia. Dalej bieżnię zabezpiecza klin a potem to już górna pokrywa sterów zasłaniająca od czynników atmosferycznych. Na koniec miedzy mostek a tą pokrywę montujesz podkładki dystansowe tak aby mostek wystawał jakieś 3-4mm ponad rurę sterową. Po dokręceniu grzybka sprawdzasz czy kierka obraca się lekko i nie ma luzów - potem ustawiasz kierkę na prosto i łapiesz mostek na 2 śruby. Powodzenia ;-) PS: jeśli to ten rower i te stery to podkładek masz tam sporo a nic o nich nie piszesz ;-) http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/5764-zdjecie0306/
Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Autor Napisano 6 Października 2011 Hehe, no tak powinno być, ja mam takie części. kliknij w miniaturkę to się powiększy 1. łożyska - które idzie na górę a które na dół? 2. całość 3. w ten sposób układam to, zaczynamy od lewej strony zdjęcia i tutaj znalazłem taką gumkę sam nie wiem od czego, bo mi wypadło z czegoś jak czyściłem łożyska sprężonym powietrzem, chyba z jakiejś podkładki.
PoleK Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 i niby od nowosci jedno lozysko miales zamkniete i jedno otwarte?
Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Autor Napisano 6 Października 2011 No a ma być inaczej? Bo nie pamiętam żeby mi czegoś brakowało heh, jak wiesz to napisz
PoleK Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 btw. jakdla mnie to nei masz bieżni, masz nabitą na amortyzator?
PoleK Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 dolna bieznia ma profil pod kulki czy jest prostym stozkiem scietym? bo cos mi to lozysko nei pasuje...
Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Autor Napisano 6 Października 2011 jest pod kulki, łożysko inaczej nie wejdzie, tylko kulkami do tej bieżni, a od góry jest ścięte.
PoleK Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 a rure sterowa masz ok? podkladki wsadziles?
Dudek93 Napisano 6 Października 2011 Autor Napisano 6 Października 2011 tak, są 3 takie szersze, grzybek, i reszta to juz pod te łożyska, no kurcze nie mogę tego rozkminic.
PoleK Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 hmm, daj fotki złożonego, nagraj filmik, znajdz w poblizu kogos kto ogarnia... cokolwiek
Fenthin Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Coś mi tu nie pasuje. W FSA ZS3 są dwa takie same łożyska, jak to po lewej na pierwszym zdjeciu. Ktoś chyba jednak rozgrzebał Ci jedno? A ta uszczelka na 99% ma się znajdować w środku pokrywki sterów (element z napisami FSA i ZS-3). Jest tam takie małe wycięcie, w które idealnie pasuje.
Dudek93 Napisano 7 Października 2011 Autor Napisano 7 Października 2011 Dziś jadę na serwis bo nie rozkminiłem tego próbowałem na każdy sposób.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.