Skocz do zawartości

[Kask] Który wybrać?

kulten

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Chcę się zdecydować na jeden z poniższych kasków ale kierując się może dla niektórych dość śmiesznym kryterium czyli wyglądem :) . Mam dość szczupłą/owalną mordkę i nie chcę by kask na niej wygląd jak grzybowy kapelusz :icon_mrgreen: .

Oto moje typy:

Giro Hex

Fox Flux

661 Recon

Szukałem w necie zdjęć tych kasków na melonach ale za dużo tego nie ma więc proszę Was o sugestie tudzież własne fotki :) .

Dzięki.

ps

Przeznaczenie to szeroko rozumiane enduro. Całe życie przejeździłem w full face'ach ale nastał taki wiek, że większych rzeczy już się boję robić więc szukam też "luźniejszej" łupinki.

ps2

Przymiarka w sklepie odpada niestety.

Napisano

Mi jakoś nie przypadły do gustu typowe rowerowe "skorupki", dlatego szukam czegoś, co nie będzie wyglądało jak kask.

Znalazłem coś takiego - YAKKAY Bicycle Helmets.

Jako że niewiele jest ciekawych "pokrowców", to zastanawiam się nad zakupem samej "skorupki",

by potem dopasować do niej jakąś czapeczkę wg. własnego widzi-mi-się ;)

Poza tym, bardziej niż typowe/popularne rowerowe "skorupki", podobają mi się produkty Pro-Tec szczególnie seria Military

Pozdrówka!

Napisano

Fluxa na głowie możesz obejrzeć tu http://skateshop.pl/product-pol-1152722409-Koszulka-rowerowa-FOX-Flow-dark-red-czerwona.html

a Recona np. tu http://www.bikeradar.com/gear/category/protection/helmet-standard/product/review-661-recon-helmet-11-44422/

Reszta też się znajdzie, wystarczy trochę poguglować.

Z kaskami o tyle jest problem, że każdy ma inną głowę i to co mówi jeden wcale nie musi sprawdzić się u drugiego.

Mnie np. do Fluxa zniechęciło to, że był płytki i stosunkowo słabo zakrywał skronie oraz potylicę, a w kasku AM to dość poważna wada.

Z drugiej strony znam opinie, że jest to najlepsze co może być w tej cenie, więc nie ma reguły.

Ja wybrałem Scotta Karmę, kierując się mniej więcej tym samym co ty, czyli brakiem pieczarkowatości. Możesz też się zastanowić nad Uvexem XP 100 - ma szeroki zakres regulacji, co zmniejsza ryzyko nietrafienia z rozmiarem.

IMO fajnie prezentuje się POC Trabec, a przy tym najlepiej z otwartych chroni potylicę - ale kosztuje sporo.

Napisano

POC Trabec śmiesznie trochę się prezentuje :), taki mocno plastikowo/dziecięcy hehe - takie pierwsze moje skojarzenie.

No i prawda, że przymiarka rzecz najważniejsza ale nie zawsze się da choć chyba znalazłem jedno miejsce gdzie mi się uda tego dokonać jesli mają te skorupki na stanie.

Fotkę z Reconem widziałem, google pomógł i wcześniej ale łudziłem się, że może ktoś z forumowiczów coś swojego zapoda :) .

Dzięki za głos!

Napisano

hej,

ja ze swojej strony moge polecac fuxa , bo go mam i wiem jak sie sprawuje. dal mnie jest rewelacyjny, siedzi geboko, dobrze chroni potylice, i w tej chwili nie zamienil bym go na zaden inny:).

ale z kaskami jest jak napisal ''sol'' przymiarka i jeszcze raz przymiarka, bo nie kazdemu pasuje.

ja namierzylem sie sporo i tylko flux mi idealnie pasowal.

Napisano

No myślę, że właśnie z Fluxem spróbuję. Dzięki :)

Pewnie za pozno ale ja tez chcialem fluxa bo jest ekstra,ale wzialem specializeda vice,bo o niebo lepiej lezal.

Napisano

Pewnie za pozno ale ja tez chcialem fluxa bo jest ekstra,ale wzialem specializeda vice,bo o niebo lepiej lezal.

hehem za późno. Polubiłem się z fluxem i bardzo mi leży. Ale dzięki za głos tak czy owak :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...