Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rama] Jak Dobrać Rozmiar Ramy?

1575 odpowiedzi w tym temacie

#41 cann!

Maniak

• Elita
  • Reputacja: 2
  • 693 postów

Napisano 12 marzec 2006 - 01:10

:) hmmm...to zalezy jaki styl jazdy preferujesz??jesli w gre wchodza ostre ale to bardzo ostre i strome zjazdy to mysle ze rama 19,5" byla by dobra a wsumie to najlepiej jakbys znalaz rame 20" !!ja mam 184 cm i smigam na 19,5" a kolega ma wzrost 180cm i smiga na 20 " !! takze to zalezy tylko i tylko od Ciebie jak i co bedziesz pokonywal na tej ramie :!!:
[...]Nawet kiedy bede mial 50lat, prawdopodobnie jeszcze bede jezdzil na rowerze w kazda pogode.[...]
Rower jest doskonalym srodkiem lokomocji dla wszystkich tych, ktorzy maja, niespokojne dusze.[...]
Zazylosc w jaka wchodzimy z rowerem, nie powtarzamy z zadnym innym pojazdem, bez wzgledu na komfort jazdy.[...]
Jadac rowerem polegasz tylko, na swojej sile, kierujesz swoimi rekami. Motorem jestes Ty sam.

Dołączona grafika

WAMPIRKI

Rowery

• admin

#42 Blizzard

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 968 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 12 marzec 2006 - 16:55

Może niepotrzebne pisze, bo juz pytałem ale mam pełniejsze informacje :)

Moje wymiary:
Wzrost - 188cm
Od ziemi do krocza - około 92cm
Od ramienia do nadgarstka - około 61cm

Wymiary ramy:
rura górna - 600mm
rura podsiodłowa - 533mm
główka ramy 135mm
kąt nachylenia rury podsiodłowej do poziomu - 71,5*

-------------------------
To lepiej by było 19" czy 21" (rower Unibike Evo)

zapomniałem dodać ze to są wymiary chyba 21" (tak z listu wywnioskowałem :P :P )

#43 Gość_Gość_*

• Gość

Napisano 12 marzec 2006 - 17:02

21" - bez dyskusji !

#44 Gość_pikol_*

• Gość

Napisano 12 marzec 2006 - 17:21

19'' :rolleyes:

#45 cann!

Maniak

• Elita
  • 693 postów

Napisano 12 marzec 2006 - 17:36

:rolleyes: wez sobie 20" i bedziesz mial klopot z glowy :!!: :mrgreen: ;) jesli masz mozliwosc to pojdz do sklepu usiadz na 21" usiadz na 19" moze nawet jesli Ci pozwola przejedz sie kawalek(ja mialem taka mozliwosc) i moze klopot rozwiaze sie :!!: ????
[...]Nawet kiedy bede mial 50lat, prawdopodobnie jeszcze bede jezdzil na rowerze w kazda pogode.[...]
Rower jest doskonalym srodkiem lokomocji dla wszystkich tych, ktorzy maja, niespokojne dusze.[...]
Zazylosc w jaka wchodzimy z rowerem, nie powtarzamy z zadnym innym pojazdem, bez wzgledu na komfort jazdy.[...]
Jadac rowerem polegasz tylko, na swojej sile, kierujesz swoimi rekami. Motorem jestes Ty sam.

Dołączona grafika

WAMPIRKI

Rowery

• admin

#46 Blizzard

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 968 postów

Napisano 12 marzec 2006 - 17:39

Rower zamawiam, a jak chce sobie najpierw usiąść to musze jechać 30km w jedno miejsce albo 40 w drugie :glare: 20" niestety nie ma

Użytkownik Blizzard edytował ten post 12 marzec 2006 - 17:40

#47 Gość_Gość_*

• Gość

Napisano 12 marzec 2006 - 17:46

ja mam 182 wzrostu i noga w kroku 87 cm i 19" Unibike jest dla mnie akurat jazda bynajmniej nie spacerowa , a więc dla ciebie 21" !!!

#48 cann!

Maniak

• Elita
  • 693 postów

Napisano 12 marzec 2006 - 17:48

:rolleyes: hm...no to decyzja nalezy do Ciebie :!!: odwolujac sie do Twojego wzrostu to 21" i jesli nie bedziesz mogl tego sprawdzic na zywo to ten wybor bedzie raczej odpowiedni :!!:

Dołączona grafika

WAMPIRKI

#49 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 13 marzec 2006 - 19:12

http://www.fotosik.p...ppzxy6upuh.html

Macie tu pewien obrazek, który pokazuje, jak jesteśmy robieni w balona po części.

Więszość osób myśli, iż kupując większa ramę otrzymujemy dłuższą górną rurę, by osoba wyższa zajmowała podobną pozycję jak osoba niższa na mniejszej ramie.

TYMCZASEM, tą samą pozycję można uzyskac na ramie czy to mniejszej czy wieszej.
Na czym cały pic polega?
Otórz rama większa ma wyżej te górna rórę - co tym samym oddala mocowanie tej rury do rury podsiodłowej - i stąd bierze się więsza długość rury górnej. Wszystko inne jest BEZ ZMIAN!

Inaczej mówiąc, jeżeli na ramie mniejszej wyciągniemy bardziej siodełko niż z ramy więszej, to będziemy mieli te sama pozycję na obu rowerach. Odległośc siodełka od kierownicy będzie identyczna.

Zastanawianie się więc, czy rama 19 czy 21 albo 18 czy 20 jest przewaznie pozbawiona sensu. Bo długość gurnej rury w przypadku tego samego modelu NIC nie zmienia w pozycji kierowcy!

Rozmiar ramy jest ważny do tego, by nam się jaja nie obijały i by sztyca nie wystawała zbyt mocno z rury podsiodłowej.

Jak widac na grafice, siodło będzie w mniejszej i większej ramie w tej samej pozycji, z tą różnicą, że w ramie większej sztyca będzie wystawać mniej z rury podsiodłowej.
Także lepiej patrzeć na nasze jajka :) oraz to jak mocno sztyca wystaja, a nie zastanawiać się, czy ulegnie zmianie nasza pozycja na tej lub tej ramie.

=======

Inna kwestia.

Mówi się, iż w rowerach crosowych długość górnej rury jest mniejsza o 1-2 cm przy tych samych rozmiarach (tzn. np: 19 MTB=580 mm, i 19 cross=560 mm), by pozycja była wygodniejsza, bardziej reklajująca.
I ok, wsio pasuje.
ALE jednoczesnie mówi się, by brac w modelach crossowych rame o 2 cale więsze, a wtedy też wydłuża się długość górnej rury, i ma te samą wartość co w MTB.

Pytanie, jaki jest wiec sens tego manewru? Bo jedyne co się tym osiąga, to to, że łatwiej sobie jaja obić w crossie jeśli się weźmie ramie większą.
Jezli już, to brać w crossach ramę o 0,5-1 cala wieszą, bo by brac o 2 cale nie widze sensu.

#50 Blizzard

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 968 postów

Napisano 13 marzec 2006 - 21:52

szczeże mówiąc wydaje mi sie ze masz racje ;)

Użytkownik Blizzard edytował ten post 13 marzec 2006 - 21:53

#51 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 13 marzec 2006 - 22:05

Mam racje ;) poza tymi literówkami "gurna" - jakim cudem wystukałem to TO, to ja to nie wiem (4x "to" - niexle co :) )

---
Nalezy też pamiętać iż każdy ma inne proporcje i długośc nogi
za:
http://www.sfd.pl/te...6_strona4#post3

wzrost - długośc nóg - % udział nóg
167 - 78 - 46,7 %
175 - 83 - 47,4 %
182 - 87 - 47,8 %
190 - 92 - 48,4 %

Dziewczyna o wzroście np: 170 cm ma dłuższe nogi, niż facet o tym samym wzroście. Bo u ludzi wysokich bardziej wydłużają się kończyny. No a dziewczyna 170 cm to dosyć wysoka, a facet 170 cm to raczej kurdupel

---
WZrost - Nogi - tłów

167 - 78 - 89 cm
175 - 83 - 92
182 - 87 - 95
190 - 92 - 98 cm

Jak mierzyć długośc nóg?
Metoda "na książkę"

Czyli nogi blisko siebie, przerwa tylko tyle co na ramę - w tym wypadku książkę.
Czyli stajemy tuż przy ścianie, ksiązka między nogi, i zaznaczamy najwyższy slad ksiazki na ścianie i mierzymy.

#52 cann!

Maniak

• Elita
  • 693 postów

Napisano 14 marzec 2006 - 21:16

;) nie zdodze sie z Toba do konca nie uwzgledniles jednej bardzo waznej rzeczy dlugosc rak !! to jest bardzo istotne !! gdyz pochylenie ciala w duzym stopniu zalezy od wiekosci ramy i teraz tak jazda rekreacyjna pozycja siedzaca(na ramie mniejszej szybciej uzyskasz taka pozycje) jazda sportowa pozycja mocno pochylona itd.(nie uwzgledniam tutaj mostkow i tym podobnych gadzetow) !! wiec albo ja zle to rozumiem albo Ty ?? wiec jak to jest ??dodam ze w gruncie rzeczy co moze zaskoczyc profesjonalisci nigdy nie dobieraja ramy w/g jej wysokosci ale w/g jej dlugosci !!

Dołączona grafika

WAMPIRKI

#53 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 14 marzec 2006 - 22:02

Maniak bo ja rozpartuje tylko konkretny model danej firmy.
Wiadomo że jak weźmiesz inną firmę czy nawet inny model, to długość górnej rury będzie inna przy np: 19-tce.

Czyli jak weźniemy mode A, firmy A i tem ram 17 = 570, 19 = 580, 21 =590

a model B firmy B lub A, będzie miał 17 = 540, 19 = 550, 21 =560

to wiadomo, że drugi przypadek ma rekreacyjną charakterystykę, ALE wszystkie modele i w pierwszym przypadku i w drugim, da się potencjalnie ustawić takie same polożenie siodła w róznych rozmiarach (gdyby tylko styca była odpowiednio długa).

Zawiłe to ale proste w zasadzie.

A co do długośc rąk, to tez niczego nie zmienia, bowiem oddalamy się od kierownicy tak czy siak (zobacz raz jeszcze grafikę), więc i na ramie 19 i 21 zajmniesz identyczną pozycję, bowiem twoje dup.sko będzie w obu przypadkach dokładnie w tym samym miejscu, jedyna różnica, to bardziej wyciągnięta sztyca w ramie mniejszej.

Różnice były by tylko wtedy gdyby rura podsiodłowa była prosta (kąt 90 st.) pod siedzeniem. Wtedy by trzeba ją oddalać w modelach więszych, a tak, robią tylko gurną rure wyżej i wsio pasi, koszty spadają ;)

#54 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 14 marzec 2006 - 22:05

Kuźwa i znowu wklepałem "gurna" :034: to chyba przez to, że już myśłałem o "rurze" :028:

#55 Gość_Gość_*

• Gość

Napisano 14 marzec 2006 - 22:22

Niestety , ale kol. z_kujaw pisze głupoty !
A to dlatego , że wraz ze wzrostem rozmiaru ramy zwiększa się długość górnej rury mierzona horyzontalnie na rys wymiar A1 jak również zmianie ulega baza kół i inne wymiary :

Dołączona grafika

#56 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 15 marzec 2006 - 02:47

hymmm być może po części masz rację, po części - bo zostaje pewna kwestia do wyjasnienie.
Od razu dodam, że kilka modeli sam mierzyłem z centymetrem i raczej bym się skłaniał do swojej tezy - przynajmniej w tych modelach, które ja mierzyłem.

Dołączona grafika

Zobacz na to:
http://img95.imagesh...03/rrrrg5wp.jpg
- moje poprawki

z tej strony:
http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m..._71_86&pID=9160

dałem tam na brązowo wyżej ramę - czyli o rozmiar więszy, np: z 17 na 19.

I co się okazuje?
Ano to, że i długośc L oddala się (a tym samym rośnie długość) czy to mierzone po lini ruru, czy to horyzontalnie (w powietrzu)....
zgadzamy się?
Te różnice zaznaczyłem jako "A" - są to sprawy mm dosłownie, czyli tyle ile pokazuje na dole tabela, przyrost o 1,5 cm na każdy rozmiar, czyli:
565 - 580 - 595

zgadzamy się?

I teraz pamiętając, że podniesienie ramy powoduje automatycznie wydłużenie długości rury i po rurze i horuzontalnie to otrzymujemy te przyrosty ....

pozostaje kwestia tego, że sugerujesz (być może słusznie) że oddala się i ta cała rura "S/T".
Tylko nie sądzisz, że wtedy przyrosty powinny być dużo wiesze niż 1,5 cm ? Bo nakładało by się:
- i oddalenie S/T
- i "efekt" podniesienia rury co wydłuża rurę gurną.

Dlatego wysnułem taką spiskową teorię ..... nie wiem czy słuszną do końca, być może tylko w przypadku niektórych firm.
:)

Na twoją korzyść jest niewątpliwie to, że rośnie rostaw osi kół .... to fakt przynajmniej w tych naszych przykładach.
Ale z drugiej strony przyznasz mi rację, że podniesienie mocowanie gurnej rury, wydłuża ją poprzez to, że oddalają się punkty mocowania ....

Jak byś te rozbiezności tłumaczył?

#57 Gość_z_kujaw_*

• Gość

Napisano 15 marzec 2006 - 02:56

Dołączona grafika

http://img95.imagesh...479/tttj2za.jpg

- wg. mnie, jeśli rostaw się wydłuża o te 1,5 cm, i rura S/T oddala się cała o te 1,5 cm,
to długość górnej rury "L" wg. powinna być znacząco więsza niż 1,5 cm (około 3 cm może), a tymczasem też wydłuża się o 1,5 cm.

Więc coś mi się w tych wyliczeniach niezgadzało, bo też z początku wychodziłem z tych samych przesłanek co Ty, ale coś mi tu niepasowało (wpadłem na to, gdy dokładnie analizowałem, jaką ramę wybrać).
Umiesz to wyjasnić (narysowac) :eek: :twisted: :)

#58 Blue

Stary wyjadacz

• Elita
  • 3663 postów

Napisano 15 marzec 2006 - 09:18

Przeciez kurde geometria i kąty musza byc zachowane... tak mi sie wydaje.... wiec nie powinno sie zmienic samo nachylenie gornej rury... bo by sie pare innych rzeczy pozmienialo i rama w 1 rozmiarze bylaby godna polecenia a w innym juz nie.

Użytkownik Blue edytował ten post 15 marzec 2006 - 09:19

#59 Gość_Gość_*

• Gość

Napisano 15 marzec 2006 - 09:31

Zmienia się też długość dolnej rury - dlatego kąty są zachowane
, a pozatym czasami zmienia się kąt rury podsiodłowej , długość tylnych widełek i zawsze rozstaw kół !!!

#60 cann!

Maniak

• Elita
  • 693 postów

Napisano 15 marzec 2006 - 13:36

Cytat

Przeciez kurde geometria i kąty musza byc zachowane... tak mi sie wydaje.... wiec nie powinno sie zmienic samo nachylenie gornej rury... bo by sie pare innych rzeczy pozmienialo i rama w 1 rozmiarze bylaby godna polecenia a w innym juz nie.
D a czy nie wydaje Ci sie iz na wiekszej ramie jest trudniej manewrowac ale za to lepiej sie zachowuja podczas prostych odcinkw ??a mniejsze ramy na odwrot :!!: ??

Dołączona grafika

WAMPIRKI