Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[chwyty] Problem z zdjęciem piankowych gripów

• Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 supergdynia

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 249 postów
  • Imię:Marcin
Garaż Rower

Napisano 02 lipiec 2010 - 19:09

witam nie mogę zdjąć piankowych griów z mojej kierownicy.Musze to zrobic z powodu zmiany kiery.Gripy mocno sie zacisnely na kierze i nie wiem jakim sposobem je sciagnac aby ich nie uszkodzic?Ma ktos jakas metode?
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#2 Poczwar

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 336 postów
  • Imię:Jakub

Napisano 02 lipiec 2010 - 20:29

weź strzykawkę i wlej trochę wody pod chwyty a jak nie masz strzykawki to można użyć tych kijków od balonów(rozdają je na festynach itp.) :icon_mrgreen:
RIDE HARD, RIDE FREE GHOST ERT 9000

#3 GdyniaBiker

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 1533 postów
  • Imię:Mikołaj

Napisano 02 lipiec 2010 - 20:39

Wzbogacenie wody mydłem może spotęgować magiczne właściwości eliksiru, jak mi się wydaje :icon_mrgreen:
Były o tym jakieś posty, ale może w przypadku piankowych metodologia jest bardziej wymagająca.
Strzykawka z igłą, to grosze, więc można zainwestować.

Użytkownik GdyniaBiker edytował ten post 02 lipiec 2010 - 20:40

#4 Saovine

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 395 postów
  • Imię:Agata

Napisano 03 lipiec 2010 - 11:32

Igła by się przydała też, żeby wstrzyknąć płyn głębiej pod gripy.
Dołączona grafika

#5 ukaniex

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 50
  • 2878 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 03 lipiec 2010 - 11:43

Też jakiś czas temu miałem ten problem... poleciałem z kierownicą i gripami i moczyłem pod kranem... warto by dodać, że nie było tak kolorowo jakby się mogło wydawać bo do kierownicy były przykręcony manetki z linkami i klamki od tarczówek z zaciskami... Dołączona grafikaDołączona grafika.

Rowery

• admin

#6 oxalis

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 198 postów

Napisano 03 lipiec 2010 - 12:30

Ja robię to tak biorę jakiś sztywny cienki pręt o średnicy 2 mm, może być mały płaski śrubokręt, podważam chwyt i za pomocą zraszacza do roślin wstrzykuję wodę pod chwyt obficie, taką ilość aby wyleciała drugą stroną chwytu, czekam minutę lub dwie żeby się woda wszędzie rozprowadziła i już można przystępować do ściągania, metodą wykręcania chwytu, koszty zerowe a czas zdjęcia pary około 10min.

#7 supergdynia

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 249 postów
  • Imię:Marcin
Garaż Rower

Napisano 03 lipiec 2010 - 14:49

Ooo mam zraszacz akurat to zastosuje technike , dzieki:)
Dołączona grafika

#8 TocaS

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 37
  • 2076 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 03 lipiec 2010 - 16:30

Ja zmieniałem gripy piankowe na nowe i piankowe musiałem niestety rozciąć, a nie miałem czasu na ściągnięcie i zabawy. Uważam jedynie, że ciężko je ściągnąć w porównaniu do zwykłych gumowych. ...a jeżeli sobie czymś pomagałem to olejem silnikowym wstrzykniętym ze strzykawki.
Dołączona grafika

#9 michuuu

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 92
  • 2075 postów

Napisano 03 lipiec 2010 - 17:19

Tłuste wtedy gdy gripy idą do utylizacji. Nie dają się dobrze umyć i powtórny montaż to kicha z unieruchomieniem. Woda z płynem do naczyń (dużo płynu mniej wody + strzykawka) i da się zdjąć.

#10 SzymonM

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 2 postów
  • Imię:Szymon

Napisano 24 luty 2011 - 22:10

Ja osobiście miałem problem ze strzykawką :wallbash: zacząłem myśleć i wpadłem na wspaniały pomysł, serdecznie polecam użycia długopisu w roli strzykawki ! :icon_mrgreen:

#11 Franio

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 66
  • 1678 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 26 luty 2011 - 10:21

Wyświetl postUżytkownik oxalis dnia 03 lipiec 2010 - 12:30 napisał

Ja robię to tak biorę jakiś sztywny cienki pręt o średnicy 2 mm, może być mały płaski śrubokręt, podważam chwyt i za pomocą zraszacza do roślin wstrzykuję wodę pod chwyt obficie, taką ilość aby wyleciała drugą stroną chwytu, czekam minutę lub dwie żeby się woda wszędzie rozprowadziła i już można przystępować do ściągania, metodą wykręcania chwytu, koszty zerowe a czas zdjęcia pary około 10min.
Przy podważaniu śrubokrętem łatwo porysować kierownicę. Możemy to zrobić jedynie w miejscu niewidocznym, bo pod chwytem, ale lepiej użyć narzędzia bez ostrych krawędzi. Potem psik, psik i ściągamy gripy. :)

#12 Paweel

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 125 postów

Napisano 26 luty 2011 - 12:05

Piankowych nigdy nie zdejmowałem ale dałbym samego płynu do naczyń ewentualnie z małym dodatkiem wody i pognieść je troche w różne strony tak żeby poszczególne kawałki lekko odstawały od kierownicy żeby się rozpłynął. Pod gumowe zwykle daję trochę płynu do szyb albo do spryskiwaczy i schodzą. Warto w strzykawe z igłą zainwestować. Mały wydatek a nie raz się przyda i mocno ułatwi prace.

#13 Sarove

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 3 postów

Napisano 26 luty 2011 - 14:26

Witam wszystkich,
Najlepszym sposobem na założenie i zdejmowanie gripów (piankowych, gumowych, itd.) jest użycie płynu do mycia okien, który każdy na pewno posiada w domu. Wpierw należy lekko odchylić grip od kierownicy przy pomocy czegoś cienkiego, np. śrubokręta, a następnie psiknąć z dwa razy w powstałą szczelinę. Po tym zabiegu wystarczy obrócić parę razy grip i schodzi bezproblemowo.
Warto też używać tego płynu przy zakładaniu gripów. Wpierw psiknąć do środka gripu, a następnie założyć go na kierownicę. Po wyschnięciu płynu, grip jest "przyklejony" do kierownicy, co ogranicza obracanie się ich w trakcie jazdy (odklejanie i zdejmowanie tak jak w akapicie powyżej).