Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

Scandia 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
105 odpowiedzi w tym temacie

#41 kosciczek

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 481 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 17 listopad 2009 - 22:55

borowka popieram Twój pomysł w 100% bo robienie 3 edycji z rzędu to chory pomysł i to w maju i czerwcu. Jednak cóż trzeba przyjąć ten fakt do wiadomości i żyć dalej. :)
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem. [Marco Pantani]
CHTR.pl

Rowery

• admin

#42 kilroy

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 398 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 17 listopad 2009 - 23:16

W sumie mogliby zrobić dwie edycje w kwietniu, po trzy w maju i czerwcu i od razu finał :)
-----

#43 lukas_t1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 1084 postów
  • Imię:Lukasz

Napisano 18 listopad 2009 - 22:53

dla osob z zachodniej polski te miejsca to tragedia np. z Poznania to tylko chodzież blisko, Bielawa wmiare, reszta to wyprawy na pół dnia drogi
gdyby jeszcze to byly góry to może by sie opłacało jechac taki kawał ale tak...
P-ń Bialowieża 550km
P-ń Nałęczów 430km
P-ń Sopot 300km
P-ń Białystok 520km
P-ń Olsztyn 330km
P-ń Rzeszów 520km
Wole nie myslec o dystansach jakie musieliby robić kolarze spod niemieckiej granicy:D

Takie odległości uniemożliwiają wyjazd w niedziele rano, praktycznie rzecz biorąc pozostaje tylko wyjazd w sobote (i to tez wczesnie), nocleg na miejscu i swiadomosc powrotu do domu w środku nocy z niedzieli na poniedzialek, suma summarum caly weekend z zycia
wiadomo ze kazdemu sie nie dogodzi ale chyba tegoroczne lokalizacje byly bardziej "sprawiedliwe"

chyba Pan Lang stawia w 2010 roku na wschodnia stronę Polski, a mieszkańcom zachodu pozostają maratony w górach...

Użytkownik lukas_t1 edytował ten post 18 listopad 2009 - 22:57

light-bike.eu

#44 Specjal

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 119 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 08:51

Uważam, że takie cykliczne imprezy powinny być zlokalizowane w jednym rejonie, tak jak chociażby MTB Mazovia czy typowo górskie imprezy na południu Polski. Wówczas frekwencja stałych uczestników byłaby zdecydowanie wyższa, gdyż większości zapewne bardziej chciałoby się dojeżdżać na kolejne edycje powiedzmy 60 km a nie 600 km. Według mnie Skandia powinna się skupić na północy naszego kraju (tudzież na wschodzie), gdzie w porównaniu do południowego rejonu maratonów jest bardzo mało i byłaby to doskonała impreza będąca przeciwwagą dla Powerade czy Eska.

Rozumiem, że Pan Lang chce dotrzeć do jak największej liczby kolarzy, ale z komercyjnego punktu widzenia uważam, że rozwiązanie opisane przeze mnie powyżej byłoby bardziej trafione. No i oczywiście dochodzi kwestia ułożenia terminarza, które jak już wielu zauważyło, jest fatalne...

#45 AndrzejM

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 60 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 19 listopad 2009 - 09:22

Witam
Obserwując to wszystko co dzieje się w temacie terminów i lokalizacji wychodzi mi na to, że teraz trwa wielki wyścig pomiędzy organizatorami maratonów. Szkoda, że nikt nie słucha naszych opinii.Pozdrawiam

Rowery

• admin

#46 LRBUKOWSKI

Pro

• Użytkownik
  • 154 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 11:49

Użytkownik lukas_t1 dnia 18 listopad 2009 - 22:53 napisał

dla osob z zachodniej polski te miejsca to tragedia np. z Poznania to tylko chodzież blisko, Bielawa wmiare, reszta to wyprawy na pół dnia drogi
gdyby jeszcze to byly góry to może by sie opłacało jechac taki kawał ale tak...
P-ń Bialowieża 550km
P-ń Nałęczów 430km
P-ń Sopot 300km
P-ń Białystok 520km
P-ń Olsztyn 330km
P-ń Rzeszów 520km
Wole nie myslec o dystansach jakie musieliby robić kolarze spod niemieckiej granicy:D

Takie odległości uniemożliwiają wyjazd w niedziele rano, praktycznie rzecz biorąc pozostaje tylko wyjazd w sobote (i to tez wczesnie), nocleg na miejscu i swiadomosc powrotu do domu w środku nocy z niedzieli na poniedzialek, suma summarum caly weekend z zycia
wiadomo ze kazdemu sie nie dogodzi ale chyba tegoroczne lokalizacje byly bardziej "sprawiedliwe"

chyba Pan Lang stawia w 2010 roku na wschodnia stronę Polski, a mieszkańcom zachodu pozostają maratony w górach...

Z moich tegorocznych doświadczeń wynika że przejechanie takich tras rano od 4 jest wykonalne. koszmar zaczyna się z drogą powrotną. jezeli po takiej podróży człowiek ma rano iść do pracy to wygląda nieciekawie.
jezeli tak jak w tym roku jest to co 2 tygodnir to ok. ale 3 razy pod rząd - to juz przestaje byc pasja to wariactwo.

Użytkownik LRBUKOWSKI edytował ten post 19 listopad 2009 - 11:51

#47 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 15
  • 2223 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 11:53

Nie wiem czym się Pan Lang kierował tak ustawiając kalendarz ale nie za ciekawie to wygląda :thanks:

#48 gigi

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 8 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 13:28

w tym przypadku (skoro tak dalekie miejscowosci) powinni ograniczyc liczbe edycji do klasyfikacji generalnej na 4-5edycji

#49 borowka

Maniak

• Zasłużony user
  • Reputacja: 6
  • 431 postów
  • Imię:Mikołaj

Napisano 19 listopad 2009 - 16:58

Użytkownik gigi dnia 19 listopad 2009 - 13:28 napisał

w tym przypadku (skoro tak dalekie miejscowosci) powinni ograniczyc liczbe edycji do klasyfikacji generalnej na 4-5edycji
4-5 to wg mnie za mało ale 6 czy 7 uważam, że idealnie
Flota Gdynia
Dołączona grafika

#50 kosciczek

Maniak

• Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 17:17

Tak jak pisałem wcześniej jedną edycję można sobie "odpuscić" fakt szkoda że tylko jedną a nie dwie. Dołączona grafika
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem. [Marco Pantani]
CHTR.pl

#51 gigi

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 8 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 21:07

Użytkownik kosciczek dnia 19 listopad 2009 - 17:17 napisał

Tak jak pisałem wcześniej jedną edycję można sobie "odpuscić" fakt szkoda że tylko jedną a nie dwie. Dołączona grafika
jedna? to ile w koncu jest edycji?
ktos pisal,ze 8 czy 9 i na generalke ma byc 6...

#52 mrmorty

Stały bywalec

• Mod Team
  • Reputacja: 67
  • 1371 postów
  • Imię:Józek

Napisano 19 listopad 2009 - 22:58

Nie o to chodzi, że mamy się z tym zgodzić i żyć dalej. A jak to ma wyglądać w przypadku osób pracujących w sobotę? Myślę że Organizator powinien bardziej rozważnie planować terminy. Ja mam np taki pomysł by wysłać pismo Organizatorowi w sprawie zmiany terminów, tak by zostały one oddzielone od siebie większymi odstępami czasu. Ewentualnie wypisać tutaj swoje spostrzeżenia i pomysły oraz skłonić Organizatora by tu zajrzał. Co Wy na to?
jch
Dołączona grafika

#53 kosciczek

Maniak

• Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 09:09

gigi to mój błąd przepraszam bo napisałem że będzie się liczyło 6 edycji. W tym roku jest 8 edycji i jedną można odpuścić ale nie finał, który rozegrany będzie w Rzeszowie.
CHTR.pl

#54 LRBUKOWSKI

Pro

• Użytkownik
  • 154 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 12:09

Użytkownik mrmorty dnia 19 listopad 2009 - 22:58 napisał

Nie o to chodzi, że mamy się z tym zgodzić i żyć dalej. A jak to ma wyglądać w przypadku osób pracujących w sobotę? Myślę że Organizator powinien bardziej rozważnie planować terminy. Ja mam np taki pomysł by wysłać pismo Organizatorowi w sprawie zmiany terminów, tak by zostały one oddzielone od siebie większymi odstępami czasu. Ewentualnie wypisać tutaj swoje spostrzeżenia i pomysły oraz skłonić Organizatora by tu zajrzał. Co Wy na to?
jch
Popieram jezeli masz osobisty kontakt do P. Langa bo pisanie tego na forum lub wysyłanie do Langteamu mija się z celem. Od wiosny ja i kilku rodziców prowadzimy korespondencje w sprawie dyplomów dla dzieci. jest tu nawet taki watek na forum. mimo obietnic pisemnych całkowicie nas olali. w Olsztynie rozmawiałem z P. Langiem na temat kolizji trasy rodzinnej z czołówką gf i powiedziałem ze w Gdańsku było tak samo co również zgłaszałem ale nie jemu, a On nic o tym nie wiedział. 95% naszych postulatów i uwag w ogóle do Pana Langa nie dociera tylko ginie w mahinie langteamu.

szkoda

#55 mrmorty

Stały bywalec

• Mod Team
  • Reputacja: 67
  • 1371 postów
  • Imię:Józek

Napisano 20 listopad 2009 - 22:55

myślę że to nie jest tak, że Wódz nie wie co się dzieje w Partii :-) Najłatwiej jest wytłumaczyć się że nic o tym nie wiedziałem czy trafiło do szuflady(tak jak z projektami ustaw w Sejmie) i nie miałem możliwości tego obejrzeć. Jeśli będziemy dość głośni to ktoś ze sztabu powinien to wziąć pod uwagę. Nie wiem jak można uzasadnić taki terminarz - wiosna i początek lata dość intensywnie a później długo długo nic i finał. IMNHO bez sensu! To wykończy przecież niesponsorowanych zawodników bo: (piszę z punktu widzenia licealisty/studenta)
1. Dojazdy, jeśli ma się samochód lub się do kogoś podłączy to jest taniej a co jeśli jestem zdany na ciapong?(pociąg), a co jeśli mam kiepsko skomunikowane połączenia i muszę nocować...
2. nocleg - patrz wyżej i nie tylko;
3. ewentualne uszkodzenie sprzętu, a chęć i zapał do kolejnej edycji jest... gdzie dozbierać na przerzutkę?
4. terminy sesji i matury - jak tu się urwać i uczyć się jednocześnie;
5. wiele innych kwestii których nie poruszę bo się rozpiszę i będziecie mieli :-)

Pojawi się tu ktoś ze sztabu?
Dołączona grafika

#56 borowka

Maniak

• Zasłużony user
  • Reputacja: 6
  • 431 postów
  • Imię:Mikołaj

Napisano 21 listopad 2009 - 20:01

w sumie dla nikogo nie bedzie idealnie. jeden jest studentem (patrz wyżej) drugi jest uczniem, trzeci pracuje w soboty... można by jeszcze dużo wymieniać, ale nie ma rzeczy idealnych. Z drugiej jednak strony popieram przedmowce, gdyż forumrowerowe.org jest patronatem medialnym Skandii Maraton, a to do czegoś zobowiązuje... :)
Flota Gdynia
Dołączona grafika

#57 bloszek

Świeżak

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 21 listopad 2009 - 21:42

A co jest powodem odwołania edycji w Kwidzynie? Niby było tak super i wogóle.

Takie rozrzucenie po całej Polsce mija się z celem, tak jak było pisane wcześniej. 3-miasto, Olsztyn, Kwidzyn. Są to miasta "w miarę" bliskie odległoścowo. Jeszcze trzy trochę dalsze i jest ok. A nie po całej Polsce rozrzut. Ja osobiście planuje wystartować w 3 - mieście i Olsztynie. Na resztę niestety sobie nie pozwole, bo urlopu w pracy jest tylko 21/25 dni. A dojechać trzeba:/

Samochód/Ciapong kosztują... niech ktoś o tym pomyśli.

#58 Bikercwa

Amator

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 21 listopad 2009 - 23:36

Ja jestem za południowym wschodem polski. Wtedy będę mieć blisko. Sopot, Olsztyn, Kwidzyń. ok. Białystok trochę za daleko bo 300km.

#59 Swider23

Amator

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Imię:Michał

Napisano 21 listopad 2009 - 23:46

W sumie to Lang chyba inne priorytety niż skupienie w jednym regionie.

Użytkownik Swider23 edytował ten post 21 listopad 2009 - 23:46

Sklep z oponami rowerowymi - BikeTires.pl Opony rowerowe
Najlżejsze dętki świata Dętki Eclipse

#60 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 15
  • 2223 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 15:00

Właściwie to tylko Lang ma w ten sposób rozmieszczone imprezy, że nie skupia się w jednym regionie a z każdego zakątka Polski można mieć na któryś wyścig blisko. Może to o to we wszystkim chodzi, by promować kolarstwo w całej Polsce a nie jednym regionie? Inną sprawą jest to, że maratony odbywają się dzień po Grand Prix MTB które są w tym samym miejscu. Jeśli Skandia miałaby być w jednej części Polski to albo GP MTB też tylko tam by było albo musiałby robić dwie imprezy jednocześnie.