Podział na MEDIO i GF w generalce
Napisano 06 październik 2009 - 11:11
Rowery
Napisano 06 październik 2009 - 11:19
Użytkownik dzosef dnia 06 październik 2009 - 11:11 napisał
Napisano 06 październik 2009 - 11:24
Napisano 06 październik 2009 - 11:34
Nie tylko z powodu przekroczenia limitu, ale też z innych powodów - gorsza dyspozycja, czy choroba i już zamiast GF start na MEDIO.
Także w drugą stronę - na początku sezonu MEDIO, a później, ze wzrostem formy, przesiadka na GF.
To jest maraton, więc zaliczenie najdłuższego dystansu, powinno być głównym celem i dlatego jest premiowane odpowiednim przelicznikiem w punktacji generalnej.
W przypadku rozbicia klasyfikacji na MEDIO i GF, jak Twoim zdaniem powinni być klasyfikowani zawodnicy mający po parę startów zarówno MEDIO i GF?
Ja w tym roku na Skandii mam tylko 2 starty i oba MEDIO, ale w przyszłym roku pewnie zacznę od MEDIO, a później parę razy GF
pozdrawiam
Użytkownik Cypriano edytował ten post 06 październik 2009 - 11:37
Napisano 06 październik 2009 - 11:44
Rowery
Napisano 06 październik 2009 - 12:05
Napisano 06 październik 2009 - 12:40
Użytkownik dzosef dnia 06 październik 2009 - 11:44 napisał
dystans MINI nie jest dołączony do generalki, bo to tak naprawdę osobny wyścig (inne numery startowe, konieczna wcześniejsza deklaracja startu na MINI czy MEDIO/GF, osobny start). Taki "XC" przy okazji maratonu.
Organizatorzy wyraźnie oddzielili MINI od dłuższych dystansów, więc sztuczne łączenie go w wynikach byłoby bez sensu.
Co do klasyfikacji osób jeżdżących MINI i MEDIO, jest na forum wątek o starcie w MEDIO po startach w MINI i wynika z niego, że dostaje się nowy numer.
Wprowadzenie jednoznacznej deklaracji czy jedzie się MEDIO czy GF, zmniejszyłoby liczbę osób startujących w GF, a to jest sprzeczne z sensem organizowania maratonów.
Napisano 06 październik 2009 - 13:34
Użytkownik LRBUKOWSKI dnia 06 październik 2009 - 12:05 napisał
Nigdzie nie jest napisane, że GF musi mieć 100km.
Użytkownik Cypriano dnia 06 październik 2009 - 12:40 napisał
Chyba nigdy nie byłeś lub nie widziałeś wyścigu XC
A wracając do tematu, to wspólną klasyfikację dla dystansów MEDIO i GF przy tak małej ilości etapów (7 etapów) można jeszcze zrozumieć. Natomiast ten kto wymyslił na Skandii klasyfikację sektorową powinien dostać jakąś nagrodę specjalną.
Tomek
Skandia 133
Mazovia 2000
Napisano 06 październik 2009 - 14:19
A co w tym dziwnego? Dwie trasy o zupełnie różnym charakterze. Olsztyn szybki i płaski, natomiast w Gdańsku jedno okrążenie miało tyle przewyższenia co dystans MEDIO w Olsztynie. Tak więc chyba łatwo zrozumieć czemu te dystanse są do siebie podobne, jeśli chodzi o ich długość. Ponadto trasa w Gdańsku została skrócona ze względu na warunki atmosferyczne.
Nigdzie nie jest napisane, że GF musi mieć 100km.
Nie musi ale uwazam ze rozbieznosc wieksza niz 10%nie powinna miec miejsca. Warunki atmosferyczne. szkoda ze nikt ich nie wziol pod uwage w Naleczowie np przy ustalaniu limitu wjazdu na gf.
Napisano 06 październik 2009 - 14:27
Użytkownik LRBUKOWSKI dnia 06 październik 2009 - 14:19 napisał
Użytkownik Cypriano dnia 06 październik 2009 - 14:04 napisał
Tomek
Skandia 133
Mazovia 2000
Napisano 06 październik 2009 - 15:20
Ja wjechałem, prawie w ostatniej minucie. Do końca życia nie zapomnę mojej walki z czasem i błotem na ostatnich 4km pierwszego okrążenia w Nałęczowie
Wyobrazam sobie. To był jedyny maraton w tym roku kiedy wystartowałem na medio razem ze wszystkimi w 2 sektorze i miałem nadzieje że mi sie uda gf, ale błoto mnie pokonało. Bardzo długo będę pamietał moja walke z czasem na ostatnich 3 kilometrach w kwidzyniu gdzie wjechałem na metę w ostatnej sekundzie.(wystartowałem o 12.20)
Patrzyłem na wskazówki zegarka , liczyłem metry piasku które przejechałem wczesniej na dystansie rodzinnym i widziałem oczyma wyobraźni jak pula 6 maratonów ucieka mi przed nosem.
Napisano 12 październik 2009 - 10:15

Napisano 13 październik 2009 - 09:28
"Nie tylko z powodu przekroczenia limitu, ale też z innych powodów - gorsza dyspozycja, czy choroba i już zamiast GF start na MEDIO.
Także w drugą stronę - na początku sezonu MEDIO, a później, ze wzrostem formy, przesiadka na GF."
Ja rozumiem, możliwość wyboru zawsze jest wygodna, ale mowa o niedyspozycji to dla mnie żadne tłumaczenie. Nie ma dyspozycji nie startuję albo startuję i nie jestem w stanie dojechać albo dojechać na kiepskiej pozycji. Dzięki temu jest normalna rywalizacji i każdy ma szanse. Lepszy się skończy, to trochę słabszy ma szansę lepiej wypaść, tak po prostu. A czy jak złapie się gumę, to prosisz o to, żeby czas (poświęcony na zmianę dętki) został odjęty od całośći.
Bez podziału Medio i Fondo, jest jeszcze jeden absurd, który ktoś już napisał, tzn. że najlepszy zawodnik w Medio nie jest w stanie wygrać z najgorszym na Fondo. To jest przykre.
Jestem również za tym, aby w klasyfikacji drużynowej był uwzględniany również dystans MINI. Nie jest to zagrożeniem dla nikogo, tylko taka MINI dyskryminacja :-)
Napisano 13 październik 2009 - 14:54
Trochę dziwnie piszesz "Nie ma dyspozycji nie startuję albo startuję i nie jestem w stanie dojechać albo dojechać na kiepskiej pozycji.".
Na Skandii obowiązuje limit czasu na wjazd na GF i pewnie to się nie zmieni.
Może jesteś jakimś przecinakiem, który jeżeli nie trafia na pudło, to koniec świata, ale Skandia jest imprezą dla amatorów. Możliwość podejmowania decyzji o wjeździe na GF, lub na Medio uważam za duży atut. Zresztą w innych maratonach w których startowałem też tak było.
Co prawda jestem kompletnym amatorem, ale moim celem na maratonach jest (w miarę możliwości) przejeżdżanie trasy maratonu, a nie tras krótszych. Fakt, że w tym roku na 4 starty tylko raz przejechałem pełną trasę, po ok 7 latach bez roweru, i tak uważam za sukces.
Nie znaczy to, że nie da się pogodzić interesów wszystkich. No może prawie wszystkich
Najlepszym rozwiązaniem byłoby utworzenie 4 klasyfikacji:
1. Generalka (GF + Medio + Mini, a może rodzinny też)
2. GF
3. Medio
4. Mini
5. Rodzinny
Oczywiście wiąże się to ze zwiększoną liczbą nagród i pytanie czy nie odbije się to na ich poziomie.
pozdrawiam
Napisano 13 październik 2009 - 16:06
light-bike.eu
Napisano 15 październik 2009 - 14:03
Czyżbyś uważał że podział generalki na Medio i Grande Fondo to zły pomysł? To popatrz na regulamin Maratonów Golonki :
"..........13. Klasyfikacja generalna Powerade® MTB Marathon 2009
Klasyfikacja generalna Powerade® MTB Marathon 2009 będzie przeprowadzona z uwzględnieniem wszystkich dystansów: Giga (100), Mega (50), Mini (20) w wymienionych w regulaminie kategoriach wiekowych z podziałem na płeć.
Klasyfikacja generalna będzie prowadzona według następujących zasad:
Klasyfikacja Generalna jest klasyfikacją punktową.
Punktowane są starty w Maratonach Giga (100), Mega (50), Mini (20).
Klasyfikacja Generalna prowadzona jest łącznie na dystansach Giga (100), Mega (50), Mini (20) (tzn. uczestnicy nie mają obowiązku startowania w cyklu Powerade® MTB Marathon 2009 na jednym określonym dystansie) z podziałem na płeć i kategorie wiekowe.
Punkty na poszczególnych edycjach Powerade® MTB Marathon 2009 (oddzielnie kobiety i mężczyźni) przyznawane są w następujący sposób: Giga (100) Maraton:
czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 600 punktów
Mega (50) Maraton:
czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 400 punktów
Mini (20) Maraton:
czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 200 punktów
Do Klasyfikacji Generalnej Powerade® MTB Marathon 2009 będą wliczane punkty zdobyte w maksymalnie 6 najlepszych edycjach.
Klasyfikacja Generalna Powerade® MTB Marathon 2009 będzie prowadzona od I edycji rozgrywanej w Murowanej Goślinie.
Liderzy klasyfikacji generalnej w poszczególnych kategoriach wiekowych zobowiązani są do jazdy w specjalnych koszulkach lidera otrzymanych od organizatora przed zawodami........."
Zresztą poczytaj: http://www.mtbmarath...ction=regulamin

Temat jest zamknięty