[tarczówki hydrauliczne] Avid Elixir CR
Napisano 16 maj 2009 - 10:36
+ rewelacyjna modulacja (porównując do v'ek)
+ duża siła (porównując do v'ek)
+ regulacja odległości klamki realizowana przez pokrętło
+ regulacja skoku/czułości realizowana
+ bezobsługowość (choć przejechałem dopiero kilkaset kilometrów)
+ fajny wygląd
- regulacja skoku/czułości - niestety pad contact (bo tak się ta regulacja nazywa) obracając się podczas kręcenie,obraca również przewód hamulcowy
- kręcąc regulacją skoku/czułości należy zachować ostrożność gdyż zbyt mocne jej wykręcenie powoduję wykręcenie przewodu od klamki,co skutkuje ubytkiem płynu oraz zapowietrzeniem. regulacja nie ma ogranicznika.
Czekam na opinie innych.
Rowery
Napisano 16 maj 2009 - 12:24
Napisano 18 maj 2009 - 13:06
Prawda jest taka że użyłem tego raz,do ustawienia pod siebie.. prawda taka ze w zasadzie jest to całkowicie na max ustawione.. także w zasadzie niezbędne do życia to nie jest,ale chciałem mieć to mam. Cena była okazyjna więc stratny nie jestem,a zadowolony z działania bardzo.
Napisano 20 lipiec 2009 - 10:34
Napisano 23 lipiec 2009 - 13:28
Tak jest. Hamulce sprawują się rewelacyjnie. Od momentu dotarcia,do dziś (czyli po 1100km) nie ma rożnicy w działaniu. Mieszkam w beskidach i warunki tutaj są zmienne, natomiast działanie hamulców nie
POLECAM!
Rowery
Napisano 15 wrzesień 2009 - 16:59
Napisano 22 maj 2010 - 23:12
Napisano 02 październik 2010 - 21:51
Napisano 12 październik 2010 - 22:51
Użytkownik gugalagajowy dnia 02 październik 2010 - 21:51 napisał
w elixirach to banał
Napisano 13 październik 2010 - 22:24
Napisano 02 maj 2011 - 21:09
Co z tego że hamulec nawet fajnie chodził do czasu skoro po takim przebiegu zonk.
Czy trafiłem na felerne egzemplarze?Czy taka już przypadłość tych hebli?Z każdym dniem zaczynam żałować wydanej kasy ze względu na awaryjność,nie wspominając że od miesiaca przedni hamulec za holere nie mogę odpowietrzyć,tzn. jest niby z nim wszystko O.K. klamka twarda,skok jałowy niewielki,ale jak tylko postawie rower pionowo na tylnym kole momentalnie klamka zapada się. Tylko szybkie-energiczne podpomkowanie jakieś 10razy i dźwignia znowu staje się twarda,no i niby jest w porządku,mogę znowu jeździć lecz znowu jak postawie rower do pozycji pionowej problem powraca.
Chyba zmienię markę i zacznę się rozglądać za nowymi heblami.
Użytkownik cichy66 edytował ten post 02 maj 2011 - 21:12
Giant XTC - 4 (2007) - Garaż - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
Napisano 16 maj 2011 - 15:22