Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[uczciwość] transakcje z użytkownikami forum

245 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kanonier

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 252 postów

Napisano 15 grudzień 2008 - 20:10

Wyświetl postUżytkownik agenciara dnia 15.12.2008, 18:41 napisał

a jak się tłumaczył z nieodbierania telefonów?
Przypadkiem lub bez niego w czasie "realizowania" transakcji zmienił numer telefonu komórkowego musiałem troszkę kombinować, żeby zdobyć domowy... :)

Rowery

• admin

#22 agenciara

Maniak

• Elita
  • 494 postów
  • Imię:Agnieszka

Napisano 15 grudzień 2008 - 20:25

1) jak się zmienia numer telefonu to się informuje ludzi, a w szczególności osoby którym zależy na kontakcie (należy się zatroszczyć o dobro drugiego człowieka by się nie denerwował)
2) piszesz również, że musiałeś się nakombinować żeby zdobyć nr tel - czyli po prostu musiałeś ŚCIGAĆ GO ŻEBY CIĘ NIE OSZUKAŁ!!!!!! :)
ręce i nogi opadają....... miejmy nadzieję że będzie to nauczka dla wszystkich którzy zaufają osobie z niewiadomego pochodzenia.
no ale dobrze że jeszcze masz poczucie humoru, bo ja to bym jego mamusi nie popuściła wychowania tak syna ;P
pozdr.

#23 Przeor

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 60
  • 1176 postów
  • Imię:Damian

Napisano 04 styczeń 2009 - 22:46

Człowiek uczy się na błędach, dobrze jeżeli są to cudze błędy. Ja osobiście nic bym nie kupił poprzez forum. Niestety, ale to jest tylko anonimowa grupa, która wymienia sobie poglądy i tak naprawdę nic nie wiemy o drugiej stronie. Jeżeli miałbym coś kupić to poprosiłbym o wystawienie na alledrogo.pl A jak kogoś boli prowizja to zawsze może podnieść cenę o te kilka złotych. Tam mamy więcej narzędzi do walki z oszustami - komentarze, POK. Powinno się jak najszybciej wprowadzić komentarze forumowe (pomysł już był przedstawiany) w dziale giełda, żeby choć trochę zapanować nad userami. Taki djmac miałby już kilka negatywnych opinii i już prawdopodobnie nic by nie sprzedał. A tak sprawa przycichnie i za kilka miesięcy kolejny nieświadomy będzie musiał się denerwować i naciskać żeby cokolwiek łaskawie dostać.

#24 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • Reputacja: 11
  • 10315 postów
  • Imię:Ecia

Napisano 04 styczeń 2009 - 22:51

No właśnie, jak się sprawa potoczyła?
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#25 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • 10315 postów

Napisano 21 marzec 2009 - 23:54

Ponawiam pytanie: czy sprawa się wyjaśniła?
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

Rowery

• admin

#26 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 234
  • 2989 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 10:10

Ja niestety też już raczej nie kupię nic przez forum.

Uwaga na naszego kolegę o ksywie "zordon"

Umieściłem na giełdzie w "kupię" ogłoszenie - szukałem pojedynczej klamki Avida Fr5 lub Sd7. Po jakimś czasie, tzn po miesiącu dostałem PW:

Cześć,

Mam na zbyciu klamkę Avid FR5. Na dźwigni pisze, że data produkcji to 6 styczeń 2006. Nie jestem pewien, jaki to kolor, dla mnie szary, ale dla kogoś może być grafitowy albo czarny. Albo jestem daltonistą. Niestety nie mam aparatu, żeby zrobić zdjęcie. Kupiłem ją na aukcji z hamulcem, sprzedawca mówił, że używał tylko raz i potem leżakował rower rok. Mnie ta klamka niepotrzebna, bo mam Xtry. Sprzedam za 20zł.

Pozdrawiam,
Zordon

Nową klamkę mogłem mieć za 25zł, więc stargowałem cenę na 15. Zawsze to dycha oszczędność, a to, że klamka była raz używana - żaden problem. W końcu jest w dobrym stanie.
Klamkę zamówiłem dla swojego nieletniego kolegi - miał to być mały prezencik na urodziny. Poprosiłem więc o wysyłkę na adres kumpla.

Klamka przyszła na czas ALE:
- jest cała poobdzierana
- luzy ma straszne, dźwignia lata w górę/dół ma przestrzeni 2 cm
- jest tak wyeksploatowana, jakby była używana 2 lata, codziennie.

Oczywiście Zordon nie raczy odpowiedzieć na moje pretensje. Kontakt urwał się po wpłaceniu mu 20zł.

Jeszcze raz ostrzegam przed tym poje.ban.ym pajacem

#27 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • 10315 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 15:11

Kto jeszcze kupował u zordona? Jak wyglądały transakcje? Kolega, jak widzę, dużo sprzedaje - w jego własnym interesie leży ustosunkowanie się do sprawy i załatwienie jej...
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#28 rafalbuczek

Świeżak

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 06:39

Swego czasu robiłem zakupy u kolegi Martinii. Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Kontakt z forumowiczem jest świetny- na wszystkie pytania błyskawicznie dostawałem odpowiedź! Towar zgodny z opisem. Prosiłem o wiadomość potwierdzającą wysłanie paczki, dostałem ją razem ze skanem dowodu wysyłki! Polecam gościa!

#29 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • 10315 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 15:01

A co z zordonem? Ktoś coś jeszcze u niego kupił?
Sam sprzedający się nie wypowie?
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#30 insideee

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 355 postów
  • Imię:Adam

Napisano 18 czerwiec 2009 - 15:53

To ile mu wpłaciłeś 15 czy 20zł?
PRO 39
Dołączona grafika

#31 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2989 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 17:42

20 - niby nie dużo, ale tu nie chodzi o pieniądze, tylko o fakt oszustwa. Nadal zero kontaktu.

#32 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • 10315 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 13:59

OK; ostatni monit. Jeśli zordon do środy wieczorem nie zabierze głosu względnie nie wyjaśni sprawy z Andrew - dostaje plakietkę "Oszust". Tydzień to wystarczająco dużo czasu, aby oczyścić się z zarzutów bądź naprawić wyrządzoną szkodę - i dłużej czekać nie będziemy.
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#33 Grochoo

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 14 postów
  • Imię:Jan

Napisano 19 czerwiec 2009 - 15:49

Ja niedawno kupowałem u Nawrotka. Jak na mnie wydatek był niemały, bo 450zł za ramę, i jako gratisy sztyca i przednia przerzutka. Jedyne do czego mogę się przyczepić to to, że sprzęt poszedł jako dwie paczki, jak kolega Nawrotek wytłumaczył - przez natłok spraw na głowie zapomniał wysłać w pierwszej paczce sztycy i przerzutki. A poza tym - wszystko super, czekał na mnie chyba z dwa tygodnie, aż dostanę wypłatę ;) odpowiadał na każde pytanie, full zdjęć sprzętu przed kupnem, i jeszcze się stargowałem. Dlatego trochę się przeraziłem, kiedy w czasie wysyłki dostał status "oszusta" :(
Generalnie - pełen pozytyw.

#34 zordon

Amator

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 12:28

Wyświetl postUżytkownik Andrew dnia 17.06.2009, 11:10 napisał

Ja niestety też już raczej nie kupię nic przez forum.

Uwaga na naszego kolegę o ksywie "zordon"

Umieściłem na giełdzie w "kupię" ogłoszenie - szukałem pojedynczej klamki Avida Fr5 lub Sd7. Po jakimś czasie, tzn po miesiącu dostałem PW:

Cześć,

Mam na zbyciu klamkę Avid FR5. Na dźwigni pisze, że data produkcji to 6 styczeń 2006. Nie jestem pewien, jaki to kolor, dla mnie szary, ale dla kogoś może być grafitowy albo czarny. Albo jestem daltonistą. Niestety nie mam aparatu, żeby zrobić zdjęcie. Kupiłem ją na aukcji z hamulcem, sprzedawca mówił, że używał tylko raz i potem leżakował rower rok. Mnie ta klamka niepotrzebna, bo mam Xtry. Sprzedam za 20zł.

Pozdrawiam,
Zordon

Nową klamkę mogłem mieć za 25zł, więc stargowałem cenę na 15. Zawsze to dycha oszczędność, a to, że klamka była raz używana - żaden problem. W końcu jest w dobrym stanie.
Klamkę zamówiłem dla swojego nieletniego kolegi - miał to być mały prezencik na urodziny. Poprosiłem więc o wysyłkę na adres kumpla.

Klamka przyszła na czas ALE:
- jest cała poobdzierana
- luzy ma straszne, dźwignia lata w górę/dół ma przestrzeni 2 cm
- jest tak wyeksploatowana, jakby była używana 2 lata, codziennie.

Oczywiście Zordon nie raczy odpowiedzieć na moje pretensje. Kontakt urwał się po wpłaceniu mu 20zł.

Jeszcze raz ostrzegam przed tym poje.ban.ym pajacem

Witam,

Nie ma to jak sprawdzić skrzynkę email i dostać wiadomość z tego forum z linkiem do tematu, w którym oskarża się mnie o bycie oszustem.

Cały hamulec kupiłem na tej aukcji:
http://allegro.pl/item622005059_avid_bb5_z..._mm_krakow.html

Napisałem wszystko zgodnie z prawdą. Nie dostałem żadnego pytania od kupującego po wysłaniu klamki. Tymczasem w tym temacie od razu obrzuca mnie niecenzuralnymi epitetami, tylko pogratulować rodzicom dobrego wychowania syna.

Nie jestem oszustem, pieniądze już zwróciłem na konto kupującego. Nie wiem po co dla tak śmiesznych pieniędzy miałbym kogokolwiek oszukiwać.

Pozdrawiam,
Zordon

#35 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2989 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 14:58

Chłopie, kontakt się urwał:
9 czerwca - piszę do Ciebie na gg i decyduję się na zakup
10 czerwca - piszesz do mnie na gg, że wysłałeś klamkę
15 czerwca 20:41 - piszę do Ciebie na gg że klamka ma, przepraszam za wyrażenie, k.u.re.wski luz. ZERO ODPOWIEDZI
18 czerwca 23:57- na gg wysyłam Ci link do tego tematu. ZERO ODPOWIEDZI

Po prostu kiedy doszło do zgrzytu, przestałeś się odzywać. Po prostu olałeś sprawę i tyle. Chowanie głowy w piasek nie nie najlepszy sposób rozwiązwania problemów.

To, że kupiłeś klamkę na aukcji jako "prawie nową", nie znaczy, że jest ona w takim właśnie stanie. Domyślam się, że zostałeś zrobiony w balona przez sprzedawcę z allegro, bo w miesiąc raczej byś tej klamki nie wykończył. Luzy nie robią się po miesiącu jazdy.

Nie wiem, po co miałbyś kogoś oszukiwać dla 20zł.
Nie wiem też, dlaczego nie raczyłeś się wytłumaczyć. Może dlatego, że chodziło tylko o głupie 15zł i sądziłeś że o sprawie się zapomni.

Przepraszam Cię za niecenzuralne słowa pod Twoim adresem. Ale kiedy kolega dzwoni i mówi, że prawie nowa klamka, którą miał dostać, okazuje się wyświechtana, emocje puszczają.

I jeszcze raz napiszę, tu nie chodzi o pieniądze, których raczej mi nie brakuje. Tu chodzi o forumową uczciwość, nic więcej.

Dostałem właśnie zwrot za klamkę. Pojutrze spróbuję rozebrać swoją starą SD7. Jeżeli się uda, to odeślę Ci Twoje pieniądze z powrotem. Jeżeli nie, klameczka wędruje do Ciebie

#36 adriansocho

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 618 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 25 wrzesień 2009 - 15:11

Wyświetl postUżytkownik Andrew dnia 22 czerwiec 2009 - 14:58 napisał

9 czerwca - piszę do Ciebie na gg i decyduję się na zakup
10 czerwca - piszesz do mnie na gg, że wysłałeś klamkę
15 czerwca 20:41 - piszę do Ciebie na gg że klamka ma, przepraszam za wyrażenie, k.u.re.wski luz. ZERO ODPOWIEDZI
18 czerwca 23:57- na gg wysyłam Ci link do tego tematu. ZERO ODPOWIEDZI

Ja bym na Twoim miejscu aż tak bardzo w gg nie ufał. Lepiej mailem albo przez telefon bo gg ma dnie kiedy średnio działa a nieprzeczytane wiadomości przepadają.

#37 Gazda

Maniak

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Imię:Piotrek

Napisano 28 luty 2010 - 16:43

No niestety stało się.
Kupiłem manetki deore z linkami i pancerzami clarks'a. Manetki miały być w idealnym stanie - wskaźniki telewizorków były wyblakłe, cóż, trudno, szczegół, naprawiłem. Podobno gdzieś przeoczyłem że to są m-510 nie m-530 - dobra, możliwa moja wina, choć to dość dziwne. Brakuje zaślepek na linki (tych małych śrubek). Niestety nie otrzymałem też linek i pancerzy.

Odpowiedź z 6 stycznia:

ups mała wtopa. Napisałem, że m510, a pancerze... zapomniałem o nich ^^ dośle je w najbliższym czasie

Rozmowa z 5 lutego:

2010-02-06 07:14:45 :: piotrek
witaj
2010-02-06 07:18:43 :: klnton
witam
2010-02-06 07:20:04 :: piotrek
Słuchaj, jest taka nieprzyjemna sprawa .. Moje linki clarksa Ja wiem, że one nie są wiele warte, ale dla samej idei bycia uczciwym chciałbym je otrzymać

*KONIEC ROZMOWY*

W między czasie, jak i od 5 lutego do dziś pisałem maile, męczyłem GG - bez jakiejkolwiek reakcji. To samo co w sytuacji Andrew'a - niby naprawdę niewiele, a jednak niesmak pozostaje. Uczciwość to uczciwość, choćby nawet sprzedający napisał, że nie ma tych linek i pancerzy, jakoś byśmy się dogadali, ale cóż.

Nie polecam użytkownika kllnTToOn

#38 Biera

Emeryt

• Admin
  • Reputacja: 31
  • 5131 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 28 luty 2010 - 16:51

no to tradycyjnie prosimy kolegę kllnttoona o ustosunkowanie się do zarzutów.

także proszę o wypowiedź wszelkich innych użytkowników mających mniej lub bardziej miłe doświadczenia z transakcji z w/w użytkownikiem.

#39 Gazda

Maniak

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Imię:Piotrek

Napisano 27 marzec 2010 - 12:07

No to mamy do czynienia z oszustem ...

#40 Denek

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1