Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator przód] RS Tora 302 U-turn 2006

• Nie możesz odpowiedzieć
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 891 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 29 listopad 2007 - 16:38

Amorek ten zakupiłem po dobrej cenie - 750 zł z sprowadzeniem, docięciem, nabiciem gwiazdki i fajnym karbonowym korkiem BOP'a. Sprowadzili mi go znajomi z Neksusa, gdzie mieści się też autoryzowany serwis RS, także z naprawami gwarancyjnymi nie będę maił problemu :) . To ostatecznie przekonało mnie do teko amortyzatora.

A teraz test właściwy:
Po zamontowaniu rower zyskał na wyglądzie - rama jest czarna matowa, napęd czarny i teraz matowa Tora zamiast błyszczącego xcr'a.

Pierwsze zabawy manetką U-turn (regulacja skoku 85-130mm - mierzyłem suwmiarką, zgadza się) - fajnie chodzi, skok szybko się zwiększa/zmniejsza, nie ma różnicy w sile potrzebnej do obrotu manetki - niezależnie od stopnia wysunięcia/schowania goleni.

Zabawa z regulacją tłumienia: po eksperymentach w domu ustawiłem na środku mniej więcej, na pierwszej jeździe okazało się to dobrym wyborem. Reguluje się tłumienie za pomocą dodanego przez producenta imbusa, schowałem go do torby - przymocowany był na dole goleni...

Pierwsza jazda:
Zniosłem rower na dół, kumpel już czeka. Skok skręcony na 85mm. Z racji, że mieliśmy poszaleć po mieście, zacząłem zwiększać skok, tyle że.. robiłem to w podnieceniu :P i kręciłem w drugą stronę - pękła manetka... Łzy w oczach i do serwisu - okazało się, że za tydzień przyjdzie nowy kapsel manetki, w ramach gwarancji. Będzie to zmodyfikowany model - na ten co ja mam często się skarżono. Do czasu przyjścia pokrętła, przy użyciu super kleju z biedronki, została dokonana naprawa i wszystko działa :) .
Czas ruszyć w drogę. Amortyzator ustawiony na 85mm. Mimo teoretycznej miękkości pracuje dokładnie tak jak powinien. Dobrze wybiera krawężniki i mniejsze nierówności - w zimę nie ma liści, więc czy je wybierze to nie wiem :P .
Tłumienie, jak już wspomniałem, zostało dobrze dopasowane do mojej wagi (80 kg z rowerem) i działa rewelacyjnie. Czy tak samo będzie w lesie, na korzeniach? Wiosna pokaże :) .
Ogólnie - skok 85mm - jazda w mieście - pewnie i komfortowo.

Na następny dzień - miasto i skok 130 mm. Pojawią się "jakieś" schody i inne przypadkowe obiekty :) .
Postaram się też dodać fotki.
Jakby ktoś miał pomysł co dodać do testu, niech pisze :D

No i testu ciąg dalszy :) .
Warunki atmosferyczne i terenowe jak wczoraj (-5C, coś pomiędzy śniegiem a chlapą, miasto) :)

Skok ustawiony na 130mm, siodełko obniżone, całkiem inna pozycja :)
Poza "wyższą" kierownicą nie zauważyłem żadnych zmian w pracy amortyzatora. Ugina się i tłumi tak jak przy ustawieniu 85mm (czyli bardzo dobrze). Różnicę odczułem dopiero na schodach i "pomniku", gdzie pozwoliłem mu się pouginać przy dużej i małej prędkości (postaram się wstawić fotki). W niższym ustawieniu pewnie zakończyłoby się to OTB, a tu - pewnie i bezpiecznie. Przy ustawieniu mocnego tłumienia (żółwik) bardzo fajny odgłos wydaje tłumik - coś jak furczenie :D .

W skrócie - ustawienie 130mm - doskonałe do zabawy w mieście dla początkujących oczywiście :) , jak się sprawdzi na zjazdach leśnych? Zobaczę na wiosnę :)

Wtedy też kolejna część testu.

Jeżeli błędnie wkleiłem linki to proszę administratora o korektę. Dzięki jakby co.

Dołączona grafika

Ustawiony na 85mm

Dołączona grafika

A tu na 130mm

Dołączona grafika

Bardzo powolny zjazd (ok 5km/h) z pomnika - ugięcie do połowy, niewyczuwalne odbicie, żadnej niespodzianki

Dołączona grafika

A tu cały ciężar ciała (67kg) na kierownicy (skok 130mm, doszło do połowy, przy 85mm również do połowy)

A tu ja na treningu, dzielimy salę z grupą teatralną, nie wiem co oni robią na matach, ale czasem zostawiają stroje :P jak widać :D
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#2 Xsystoff

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 0
  • 3252 postów

Napisano 29 listopad 2007 - 16:42

Ale lipa, ze Tora nie ma podzialki ze skokiem na goleniach :o

#3 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 891 postów

Napisano 29 listopad 2007 - 17:36

To fakt :o

#4 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 296 postów

Napisano 04 grudzień 2007 - 19:38

Dzięki za test, no to już chyba wiem jaki amor kupię w 2008 roku, wiem że jest to widelec preferowany dla bikerów o wadze powyżej 90 kg,a ja ważę 102 kg.

Tyle że był by to 318 U-Turn.

#5 shotgun

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 667 postów

Napisano 04 grudzień 2007 - 21:28

A ja waze 105kg i w Reconie 351u-turn ze standartowa sprezyna czerwona wykorzystywalem pelen skok. W gorach-120-125mm non stop, 130 moze dwa razy,bez odczuwalnego dobicia.Zmienilem na najtwardsza -czarna.Sag sie zmniejszyl,zwiekszyla sie troche czulosc ale nawet podczas zjazdu po duzych progach nie zblizylem sie do 125mm...Dlaczego pisze? Technologicznie to jest to samo.Drobna uwaga.Jesli w Torze chcialbys wymieniac sprezyne to koszt okolo 160 zeta,kupujesz caly set-prowadnice,sprezyne z u-turnem i korek-wszystko.Zaznacz,ze ma byc to do Tory,bo do Recona nie pasuje /do Recona jest mniejsza srednica korka o 1,8mm ze wzgledu na grubsze scianki aluminiowych goleni/

Rowery

• admin

#6 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • 296 postów

Napisano 04 grudzień 2007 - 22:17

Tylko nie wiem czy jest czarna wersja 318 U-Turn, bo biały, czy błękitny to mi nie odpowiada, popsuło mi by to wizję całego czarnego roweru...:-|

#7 shotgun

Maniak

• Użytkownik
  • 667 postów

Napisano 05 grudzień 2007 - 06:16

No to pozostaje Recon....

#8 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • 296 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 00:29

Nie chcę Recona, bo ma aluminiowe golenie górne, wolę Cro-Mo, tym bardziej, że waga dla mnie nie ma znaczenia.
Może na 2008 rok będzie czarny, a jak nie, to najwyżej przemaluję na czarno, ramę malowałem 2 razy, więc żaden problem zrobić to samo z widelcem.

#9 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 06 grudzień 2007 - 00:39

W czym problem, że ma golenie z alu? Teraz większość amorów ma takie.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#10 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 891 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 00:52

Tora 302 ma stalowe

#11 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • 296 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 15:54

Należę do tych nielicznych którzy lubią stal, ramę też mam stalową, tak już po prostu mam(sory za OT), mógł bym wziąć Tora 302 U-Turn, tyle że jest bez blokady skoku, chyba że mnie ktoś przekona, że nie jest aż tak bardzo potrzebna, przy okazji problem koloru zostanie rozwiązany.

#12 shotgun

Maniak

• Użytkownik
  • 667 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 16:42

Jak dla mnie golenie alu to same plusy,ale sam stwierdziles,ze tak masz.302ki nie bralbym choc ze wzgledu na brak MC.Co do blokady skoku,to uzywam jej sporadycznie tylko na plaskim, bo w terenie po co?

#13 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 891 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 16:44

model 2007 ma blokadę skoku. Ja z niej nie korzystam, więc wybrałem 2006 (różnica w masie 2200 do 2400 na korzyść 2006). Do modelu 2007 możesz jeszcze dokupić manetkę. Całość kosztuje około 1000 talarów ;)

A czy potrzebna? To nie jest amor do maratonów, a na krótkich wyprawach nie zabije Cię jej brak. No i przy skoku 85mm pompowanie nie jest masakryczne. Ja w swoim poprzednim amorze to góra 10 razy blokowałem skok:)

A poza tym to czemu tora? Bo budzi zaufanie, ma zwykłe sprężyny i otwartą kąpiel :) no i się komponuje z moim misiem :D

#14 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • 296 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 20:20

Heh ciągle gubię się w tym, jakie są różnice między 302 UT a 318 UT..., to prawda z tym zaufaniem, bo wygląda na solidną konstrukcję, nie mogę się doczekać jak na nowy sezon zdejmę RST Omega TnL2006, kupię i założę RS Tora różnice zapewne będą diametralne (sztywność, kultura pracy):-))))), a może prędzej nadarzy mi się pojeździć na czyimś biku z RS Tora, co jeszcze bardziej przekona mnie do zakupu tego widelca:-)

#15 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 891 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 22:24

Wpadnij do Eg to dam Ci się karnąć :)

a odnośnie różnic... sam się pogubiłem. Może mi to ktoś wytłumaczy (dane ze strony harfy, modele 2006):

tora 318 ut
Skok: 85-130 mm
Sprężyna: U-Turn
Tłumienie: Motion Control
Golenie dolne: magnezowe
Korona: aluminium 6061T6
Rura sterowa: stal
Golenie górne: stal 4130
Waga: 2217 g

tora 302 ut
Skok: 85-130 mm
Sprężyna: U-Turn
Tłumienie: tłumienie odbicia
Golenie dolne: magnezowe
Korona: aluminium 6061T6
Rura sterowa: stal
Golenie górne: stal 4130
Waga: 2207 g

Czyli różnicą jest tłumienie. 318 ma motion control, 302 nie. No i wszystko jasne gdyby nie... opis amortyzatora:

"...RockShox zaadoptował technologię z wyższych modeli (np. System tłumienia Motion Control) w amortyzatorach do XC, AM i FR o możliwie najwyższych parametrach, w przystępnej cenie..."

Czyli jak, mam ten Motion Control, czy nie? producent mnie oszukał czy jak? Bo już się pogubiłem :/

#16 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 06 grudzień 2007 - 22:33

A masz naklejkę MC czy nie?
Na pewno nie bo to 302 i niezależnie czy masz U-turna czy Solo Air to zawsze będzie to samo tłumienie czyli rozwinięcie HC2
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#17 skjaatel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 891 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 23:28

Czyli dystrybutor "nagina" co najmniej rzeczywistość....

Co nie zmienia faktu, że jestem zadowolony z działania :/

#18 funkad

Maniak

• Użytkownik
  • 296 postów

Napisano 06 grudzień 2007 - 23:55

http://www.harfa-harryson.com.pl/new/downl...ckshox_2007.pdf Tu jest wszystko o RS 2007r. wszystko w polskim języku i dokładnie opisane:-) No to wiele odpowiedzi już mam. Tak więc kupić, przetestować i wrzucić relację z testu na forum:-)

#19 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 07 grudzień 2007 - 00:39

Zauważ, że ten opis jest we wszystkich wersjach taki sam. Po prostu dali ogólny opis Tory a to na co trzeba patrzeć to opis bebechów znajdujący się poniżej.
Schwefel photoblog

#20 jurislawek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 28 postów
  • Imię:Sławek
Garaż Rower

Napisano 25 lipiec 2011 - 23:08

posiadam Tore 302 U-T poplock 2010, zakupiłem używaną od Niemca o przebiegu 300km, cena jaką dałem za niego to 330 z aukcji na ebay, dostałem go z gwarancja instrukcja i oryginalnym pudełkiem, po zabawie z regulacja wysokości i regulacja szybkości powrotu, ustawiłem optymalnie do moich potrzeb, mały minus to brak podziałki regulacji skoku, przejechaniu ledwo 300km jestem bardzo zadowolony z pracy amora, wcześniej był rst capa ml i jest wielka różnica, moja Tora sporo waży bo 2400g, ale za to jest stabilny i przewidywalny, w tej cenie raczej nie znalazłem trwałej konstrukcji, zjazdy z tym amorem dają niezła frajdę i prędkość ale opony narazie mam kiepskie więc nie wycisnę z amora to co on ma znieść ekstremalnie,
z biegiem kilometrów będę się dzielił kolejnym wrażeniami i odczuciami z jazdy.