A teraz test właściwy:
Po zamontowaniu rower zyskał na wyglądzie - rama jest czarna matowa, napęd czarny i teraz matowa Tora zamiast błyszczącego xcr'a.
Pierwsze zabawy manetką U-turn (regulacja skoku 85-130mm - mierzyłem suwmiarką, zgadza się) - fajnie chodzi, skok szybko się zwiększa/zmniejsza, nie ma różnicy w sile potrzebnej do obrotu manetki - niezależnie od stopnia wysunięcia/schowania goleni.
Zabawa z regulacją tłumienia: po eksperymentach w domu ustawiłem na środku mniej więcej, na pierwszej jeździe okazało się to dobrym wyborem. Reguluje się tłumienie za pomocą dodanego przez producenta imbusa, schowałem go do torby - przymocowany był na dole goleni...
Pierwsza jazda:
Zniosłem rower na dół, kumpel już czeka. Skok skręcony na 85mm. Z racji, że mieliśmy poszaleć po mieście, zacząłem zwiększać skok, tyle że.. robiłem to w podnieceniu
Czas ruszyć w drogę. Amortyzator ustawiony na 85mm. Mimo teoretycznej miękkości pracuje dokładnie tak jak powinien. Dobrze wybiera krawężniki i mniejsze nierówności - w zimę nie ma liści, więc czy je wybierze to nie wiem
Tłumienie, jak już wspomniałem, zostało dobrze dopasowane do mojej wagi (80 kg z rowerem) i działa rewelacyjnie. Czy tak samo będzie w lesie, na korzeniach? Wiosna pokaże
Ogólnie - skok 85mm - jazda w mieście - pewnie i komfortowo.
Na następny dzień - miasto i skok 130 mm. Pojawią się "jakieś" schody i inne przypadkowe obiekty
Postaram się też dodać fotki.
Jakby ktoś miał pomysł co dodać do testu, niech pisze
No i testu ciąg dalszy
Warunki atmosferyczne i terenowe jak wczoraj (-5C, coś pomiędzy śniegiem a chlapą, miasto)
Skok ustawiony na 130mm, siodełko obniżone, całkiem inna pozycja
Poza "wyższą" kierownicą nie zauważyłem żadnych zmian w pracy amortyzatora. Ugina się i tłumi tak jak przy ustawieniu 85mm (czyli bardzo dobrze). Różnicę odczułem dopiero na schodach i "pomniku", gdzie pozwoliłem mu się pouginać przy dużej i małej prędkości (postaram się wstawić fotki). W niższym ustawieniu pewnie zakończyłoby się to OTB, a tu - pewnie i bezpiecznie. Przy ustawieniu mocnego tłumienia (żółwik) bardzo fajny odgłos wydaje tłumik - coś jak furczenie
W skrócie - ustawienie 130mm - doskonałe do zabawy w mieście dla początkujących oczywiście
Wtedy też kolejna część testu.
Jeżeli błędnie wkleiłem linki to proszę administratora o korektę. Dzięki jakby co.

Ustawiony na 85mm

A tu na 130mm

Bardzo powolny zjazd (ok 5km/h) z pomnika - ugięcie do połowy, niewyczuwalne odbicie, żadnej niespodzianki

A tu cały ciężar ciała (67kg) na kierownicy (skok 130mm, doszło do połowy, przy 85mm również do połowy)
A tu ja na treningu, dzielimy salę z grupą teatralną, nie wiem co oni robią na matach, ale czasem zostawiają stroje

Rower