Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Napęd] Problem z trzeszczącą kasetą lub piastą

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 TrzecieKolo

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 256 postów

Napisano 10 luty 2012 - 12:09

Witajcie,
po wczorajszych zimowych szaleństwach po lasach pełnych śniegu jak zwykle po powrocie do domu wziąłem się za czyszczenie napędu. Zdłąłem łańcuch. Kasetę czyszczę bez zdejmowania - szczotkami i szmatkami. I właśnie się pojawił problem, bo przy obracaniu nią strasznie coś rzęzi/trzeszczy. Sprawia wrażenie jakby gdzieś tam piasek wszedł. Dzieje się to tylko, gdy koło obraca się do przodu, czyli gdy słychać "cyk cyk" z piasty ;) Gdy koło się kręci w drugą stronę, trzeszczenia brak.

Nagrałem krótki filmik, chociaż dźwięk brzmi w nim zupełnie inaczej niż na żywo i nie bardzo słychać samo trzeszczenie, ale może Wam pomoże w diagnozie.
Ustawcie na HD to będzie lepszy dźwięk :P

Co to może być? Nigdy jeszcze nie rozkręcałem kasety czy piasty. Chyba mnie czeka ten pierwszy raz? ;)

P.S. Kaseta to Sram PG 950 9s 11-34, piasta to Commencal disc brakes, obie mają przebieg około 950km.
For Fun - Bike Blog - mój blog rowerowy :)

Rowery

• admin

#2 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 10 luty 2012 - 12:19

Coś z bębenkiem, kasetę mógłbyś podejrzewać, gdyby dźwięk powstawał przy kręceniu pedałami i obciążeniem.Nie pozostaje Ci chyba nic innego jak rozebrać piastę.Nie znam budowy tej piasty, ale dźwięk przypomina zatarte łożysko, więc może w tym tkwi problem.Nie chodzi mi jednak o łożysko samej piasty, tylko w bębenku, takie jak np. w kołach Mavica.Bez rozebrania się nie obejdzie.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#3 TrzecieKolo

Maniak

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 10 luty 2012 - 13:45

ok, dzięki za odp, tak myślałem, że trzeba będzie rozbierać.
Tto brakuje mi klucza do kasety, ten będzie dobry? Napisane, że do shimano. Sram się czymś różni?

Allegro

#4 asp891

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 127 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 10 luty 2012 - 14:43

Po szaleństwach, może zatarłeś łożysko, jak dla mnie to jest dźwięk wynikający z braku lub zbyt małej ilości smaru, więc rozbieraj piastę i smaruj:) tak klucz będzie dobry, nie zapomnij że samym kluczem nie odkręcisz kasety, potrzebujesz jeszcze bacik: Allegro (kup u jednego sprzedawcy taniej za wysyłkę wyjdzie :P )

#5 lyndowss

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 42
  • 1018 postów

Napisano 10 luty 2012 - 16:55

W dodatku, żeby dostać się do środka bębenka potrzebujesz klucza do bębenka, który jest prawie nie do kupienia. Poszukaj w internecie, albo do tokarza i niech wytoczy.

Rowery

• admin

#6 TrzecieKolo

Maniak

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 10 luty 2012 - 17:30

Tu znalazłem fajny poradnik jak rozkręcić wszystko - Serwis piasty z łoĹźyskami kulkowymi i bębenka na przykładzie piasty Shimano FH-M580 | mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy
Podobno się da bez tego klucza, ztępionym śrubokrętem.

#7 TrzecieKolo

Maniak

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 24 luty 2012 - 12:07

No i udało się, po poście tutaj kupiłem narzędzia i rozebrałem piastę, na szczęście bębenka nie trzeba było ruszać. Była masa brudu w smarze z kulkami. Jakby ktoś miał kiedyś podobny problem, to napisałem parę słów jeszcze na swoim blogu, hehe, musiałem upamiętnić moją pierwszą poważną operację rowerową ;)
FOR FUN - bike blog | blog rowerowy: Serwis piasty Commencal Disc Brakes