[uchwyt rowerowy] Thule lub coś podobnego
Napisano 05 luty 2012 - 10:35
Rowery
Napisano 05 luty 2012 - 11:12
Koszt kwestia względna...ale czytałem dawniej o nim opinie....i był najlepszym wyborem dla wielu osób....głównie niemieckie i francuskie fora i opinie
Samo to, że na rynku wtórnym ich w ogóle lub prawie w ogóle nie ma - daje do myślenia (nikt nie sprzedaje, a w sklepach się jednak sprzedają).
I nie wiem jaka opona wchodzi...ale nie napisałeś jaki rower
Użytkownik qdlaty123 edytował ten post 05 luty 2012 - 11:13
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX
Napisano 05 luty 2012 - 13:14
Napisano 05 luty 2012 - 13:35
1) właściciele Barracudy zwracali uwagę przede wszystkim na trzymanie koła przedniego w jednej płaszczyźnie z rowerem (nawet przy dużych prędkościach nie ma żadnego bujania kołem....w tym bagażniku po prostu się nie da obrócić dobrze zaciśniętego koła nawet o 1cm)
2) mocowanie przedniego koła bardzo nisko - w pewnym sensie poniżej poziomu belki nośnej powoduje ogólne zmniejszenie wysokości całego zestawu
3) teraz mamy przetestowane bagażniki na klapę tylną - ich uniwersalność zabija wszystkie inne...
zmiana auta to już nie problem z niekompatybilnością bazy (belek dachowych)
montujesz do prawie każdego pojazdu, w którym nie zasłonisz świateł tylnych (wymaga dopasowania).....sprawdzone na sedanie, hatchbacku, kombi i busie typu VW T4/T5 - mogę polecić (używki na alledrogo od 50-80zł można wtyrwać - fotki znajdziesz w naszej galerii z Piwnicznej w Picasa)
"jedyny minus" - brak swobodnego dostępu do bagażnika i konieczność pakowania z głową (zbieranie osób po drodze też trzeba zaplanować, bo nie opłaca się 3 razy bagażnik zakładać na klapę i zabezpieczać rowery)
Użytkownik qdlaty123 edytował ten post 05 luty 2012 - 13:37
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Napisano 05 luty 2012 - 13:55
Na pewno niebywałą zaletą bagażnika na tylną klapę jest to, iż w dalekim transporcie mniej robactwa zgarniesz na rower
Użytkownik Basiq edytował ten post 05 luty 2012 - 13:58
Rowery
Napisano 05 luty 2012 - 15:55
Napisano 05 luty 2012 - 16:52
...i przypinasz paskami....do rantów blachy (klapy) - jak dobrze wykończone paski i rurki to nic nie porysujesz....tylko trzeba ostrożnie
Jak jadę sam w pojedynkę to rower kładę do auta na płasko, bo mi się w ogóle nie uśmiecha jechać wolniej tylko dlatego że rower na dachu/bagażniku mam. Dwa rowery też wchodzą dosyć gładko po rozebraniu kół
Ale trzy rowery + 3 osoby to już bagażnik
Nie zrażaj się montażem klapowego (jeżeli tego tylko bys się bał) - oszczędności na paliwie nie ma raczej, montaż trwa 3 minuty, założenie roweru tyle samo co w tradycyjnym dachowym. Nie zrozum mnie źle - ja cię nie przekonuję tylko obalam mity
Główną zaletą jest to, że auto całościowo lepiej się prowadzi - psychicznie lepiej
Kolejną zaletą jest to, że przy zmianie auta oszczędzasz sobie kolejnych wydatków, a rower musi jeździć
Nie bierz pod uwagę tylko, jak ktoś mówi/pisze, że rower spadł z dachu - źle zabezpieczony tak, ale prawidłowo na dachu w Thule przypięty nie ma szans
Jeżeli ktoś z kolei mówi że dachowym można przywalić - hmmm...można..............w klapowym z kolei ktoś ci może przywalić w tył auta....na to samo wyjdzie
Ktoś napisał, że rower się ubrudzi
Napisano 05 luty 2012 - 19:40
Napisano 05 luty 2012 - 22:41
Napisano 05 luty 2012 - 23:11
Jedną ogromną wadą bagażników montowanych z tyłu auta jest fakt że ktoś cię stuknie i masz po rowerach... wiadomo że jest to rzadka sytuacja ale trzeba się z tym liczyć.
Napisano 06 luty 2012 - 11:02
Użytkownik arroyo dnia 05 luty 2012 - 23:11 napisał
Ta wada występuje w prawie każdym typie bagażnika....jak cię walną to konia z rzędem jeżeli z góry nie pourywają się inne dachowe bazy...już kiedyś widziałem takie sytuacje że patentowe klipsy z dachu wyrwało....i do roboty był i rower i dach
Na szczęście poszło wszystko z OC sprawcy zdarzenia.....
Jeżeli chodzi o polecanie tylnego na klapę - nie polecę nic bo wyszliśmy u siebie z założeniam, że skoro każdy pasuje to wzięliśmy pierwszy lepszy używany....i ja i kumpel.....i obydwaj jesteśmy zadowoleni.....trochę dłubania na początku.....ale gotowe nówki masz od 200zł ....szukaj na allegro wpisują frazę "bagażnik rowe* klap*" i wszystko w temacie
Decyzja należy oczywiście do ciebie
Ale jak masz budżet to dobry dachowy +baza na dach też są wyśmienitą opcją
Napisano 06 luty 2012 - 18:12
Napisano 06 luty 2012 - 19:20
Jak dla mnie stosunek jakość / cena na najwyższym poziomie.
Użytkownik MOlszo edytował ten post 06 luty 2012 - 19:22
Napisano 15 luty 2012 - 16:41
Użytkownik MOlszo dnia 06 luty 2012 - 19:20 napisał
Jak dla mnie stosunek jakość / cena na najwyższym poziomie.
Szukam bagaznika na 2 rowery, a przy kazdym napisane jest : maksymalna ilosc rowerow : 1. Powaznie, pomozcie !
Napisano 15 luty 2012 - 18:29
Nie polecę natomiast żadnego z bagażnków na klapę (posiadałem 2, uniwersalny i drugi thule) – katastrofa.
- pozostawiają ślady na lakierze (rysują)
- wcale nie są uniwersalne (thule ma bodajże 2 lub 3 modele)
- te uniwersalne ściągane na paski luzują się
- nie można zamontować na klapie której brzegiem jest tylna szyba
-problematyczne dostanie się do bagażnika
- nadmierne obciążenie zawiasów tylnej klapy
Ponieważ jeżdżę autami służbowymi (mniej więcej co 2 lata inna marka lub model) szukałem uniwersalnego rozwiązania i kupiłem te na tylna klapę.
Po tym wszystkim znalazłem patent na uniwersalny bagażnik dachowy.
Kupuję bagażnik na dach oryginalny Thule, (mam zniżkę 10-15%), używam przez 2 lata i sprzedają na allegro 100-120 zlotych taniej od ceny wyjściowej, czyli tracę 40- 50 zł co nie jest chyba wysokim kosztem, a zawsze mam dobry bagażnik, typowy do mojego auta.
Tym sposobem mam już czwarty bagażnik, a uchwyty na rower zostały i na pewno nieprędko je wymienię bo póki co nie widzę dla nich konkurencji.
Pozdrawiam
P.S.
Zapomniałem o zaslanianiu tablicy rej. i tylnych świateł.
Tojest karane przez policję.
Napisano 31 marzec 2012 - 14:41
Czy podejdzie do belek o profilu prostokątnym:
http://zapodaj.net/e...a7297b.jpg.html
BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO
Zapraszam do galerii
Napisano 31 marzec 2012 - 16:19