deore xt tez ma wozek w polowie aluminiowy? przynajmniej jedna czesc jest czarna a druga srebna
[Przerzutka tylna] SLX RD-M662 czy XT RD-M772
Started By kroczu, sty 30 2012 21:39
SLX RD-M662 XT RD-M772
45 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 luty 2012 - 22:33
Rowery
Napisano 19 luty 2012 - 09:55
masz rację ale SLX jest wykonana ze stopu aluminium z połączeniem stali więc magnez będzie przyciągał
Napisano 19 luty 2012 - 11:40
kroczu napisz jak naciągnąłeś sprężyne w deorce. Mam RD-m591 i przeszkadza mi w niej słaba sprężyna, długość łańcucha mam dobrą.
Napisano 19 luty 2012 - 13:45
W deore xt jest cały aluminiowy.
Akurat miałem okazje porównania xt do slx.
Kumpel który ma rower na osprzęcie SLX/Alivio, wymieniał sobie manetki i próbowałem.
W zasadzie slx jest klase niżej, siłą rzeczy działa gorzej i to było czuć. Natomiast różnica nie jest zbyt duża.
W dodatku SLX testowałem na manetkach Alivio 9r., a XT na swoich Deore 510-kach.
Akurat miałem okazje porównania xt do slx.
Kumpel który ma rower na osprzęcie SLX/Alivio, wymieniał sobie manetki i próbowałem.
W zasadzie slx jest klase niżej, siłą rzeczy działa gorzej i to było czuć. Natomiast różnica nie jest zbyt duża.
W dodatku SLX testowałem na manetkach Alivio 9r., a XT na swoich Deore 510-kach.
Użytkownik adziopak edytował ten post 19 luty 2012 - 13:47
Napisano 06 marzec 2012 - 19:55
Użytkownik tomekp24 dnia 19 luty 2012 - 11:40 napisał
kroczu napisz jak naciągnąłeś sprężyne w deorce. Mam RD-m591 i przeszkadza mi w niej słaba sprężyna, długość łańcucha mam dobrą.
Zwyczajnie, za pomocą wąskich szczypiec i zagiętego drutu odczepiłem ją od standardowego punktu zaczepienia i zahaczyłem o sworzeń kawałek dalej. Co ciekawe (a może oczywiste dla znawców charakterystyki sprężyn;) ) sprężyna zwiększyła swój naciąg/opór/naprężenie w okolicy trzech najmniejszych zębatek, na większych różnicy nie zauważyłem...
Dodatkowo kilka dni temu w banalny sposób usztywniłem swoją wysłużoną deorkę. Mianowicie pod główny sworzeń (nie wiem czy główny, mam na myśli tą śrubę, którą wkręca się w hak) podłożyłem 2 podkładki wycięte z puszki po pospolitym, gorzkim napoju.
Podkładki założyłem od zewnętrznej strony (pod łeb śruby) a nie od strony haka, bo z tamtej strony były łatwiejsze do wykonania - od strony haka musiałbym wyciąć dużej średnicy wąskie pierścienie, a z tej coś na kształt zwykłej podkładki pod śrubę.
Uprzedzając ewentualne pytanie, aby wyjąć sworzeń należało by postąpić następująco:
- odkręcić przerzutkę
- wyjąć płaską zawleczkę (od strony gwintu, wystarczy ją wysunąć wąskim śrubokrętem)
- wyjąć sworzeń przytrzymując wierzchnią blaszkę (tę ze śrubką regulującą naciąg przerzutki) - UWAGA - w środku jest sprężyna zaczepiona o tę blaszkę, całość jest naciągnięta i może strzelić po oku
- wytrzeć ładnie sworzeń i jego okolice, dobra okazja, żeby go nasmarować/naoliwić
- wykombinować podkładki pasujące pod łeb sworznia
- włożyć sworzeń
- najtrudniejszy moment - wepchnąć sprężynę i wspomnianą blaszkę ze śrubką pamiętając o jej prawidłowym umiejscowieniu/naciągu (przydatne poręczne szczypce)
- włożyć zawleczkę, okręcić ją w pozycję uniemożliwiającą wypadnięcie - tutaj, jeżeli mamy problem z włożeniem zawleczki znaczy to najprawdopodobniej, że przesadziliśmy z grubością podkładki
- przykręcić odnowioną przerzutkę, wyregulować
Na załączonym obrazku miejsce, gdzie powinna się znależć podkładka.
Załączone pliki
Rowery
Napisano 07 marzec 2012 - 12:35
w starszej deorce mam wlasnie luz na sworzniu kiedys zastosuje Twoj patent