Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[4000-6000] Który CUBE ? Miasto i czasami góry

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Imię:Artur

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:54

Witam przymierzam się do wyboru roweru marki Cube. Interesują mnie 3 modele:

CUBE LTD TEAM

http://strefasportu....2011-p-278.html

CUBE LTD RACE

http://strefasportu....d-2011-p-1.html

CUBE REACTION PRO

http://strefasportu....z18-p-1362.html

Generalnie wygląda tak LTD Team i Race są praktycznie takie same. Różnią się amorem i ceną ok 300 zł. A Reaction Pro to wiadomo lepszy sprzętowo ale też droższy o 1000. Zastanawiam się który wybrać bo rower ma służyć jak jazda codzienna po mieście i czasami wypad w góry. Wiadomo Reaction najlepszy ale czy o tyle żeby na te sporadyczne wypady dołożyć dodatkowy 1000 i w przypadku LTD ten FOX jest lepszy od Reby i warto dołożyć 300 ??

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji

Rowery

• admin

#2 piotrek87

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 227 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 00:48

Pytan czy Fox lepszy od Reby to bym nie zadawal bo zaraz posypie sie lawina postow fanatykow jednego i drugiego modelu. Na ten temat sporo bylo na forum. W skrocie: reba - trudniejsza w prawidlowym ustawieniu, ale tansza i latwiejsza w serwisie/ekslpoatacji. Zreszta z tego co piszesz to i tak oba amory bylyby na wyrost.

Co do samych rowerow to oprocz tego co wymieniles to z tego co pamietam (nie chce mi sie teraz szukac a w twoich linkach nie ma info) roznia sie geometria. Przynajmniej reaction od dwoich pozostalych. Jest bardziej sportowy, a pozycje za kierownica to wg mnie kluczowa kwestia w wyborze bo jak bedzie nieodpowienida dla Ciebie to zaden amor ani przerzutki tego nie zniweluja.

#3 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 14:20

Wyświetl postUżytkownik piotrek87 dnia 11 styczeń 2012 - 00:48 napisał

Pytan czy Fox lepszy od Reby to bym nie zadawal bo zaraz posypie sie lawina postow fanatykow jednego i drugiego modelu. Na ten temat sporo bylo na forum. W skrocie: reba - trudniejsza w prawidlowym ustawieniu, ale tansza i latwiejsza w serwisie/ekslpoatacji. Zreszta z tego co piszesz to i tak oba amory bylyby na wyrost.

Co do samych rowerow to oprocz tego co wymieniles to z tego co pamietam (nie chce mi sie teraz szukac a w twoich linkach nie ma info) roznia sie geometria. Przynajmniej reaction od dwoich pozostalych. Jest bardziej sportowy, a pozycje za kierownica to wg mnie kluczowa kwestia w wyborze bo jak bedzie nieodpowienida dla Ciebie to zaden amor ani przerzutki tego nie zniweluja.

Czyli nic innego jak tylko przymierzyć się do ramy ale z tego co widze to Reaction Pro i ltd race różnią się tylko ramą. Dobrze mi się wydaje ??

#4 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 75
  • 1926 postów
Garaż Rower

Napisano 11 styczeń 2012 - 14:54

Wyświetl postUżytkownik art01 dnia 11 styczeń 2012 - 14:20 napisał

...Reaction Pro i ltd race różnią się tylko ramą

...oraz, korbą, kierownicą, mostkiem, oponami, sterami oraz nie tylko ale aż ramą. Po za tym są identyczne. ;)

#5 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik kadargo dnia 11 styczeń 2012 - 14:54 napisał

...oraz, korbą, kierownicą, mostkiem, oponami, sterami oraz nie tylko ale aż ramą. Po za tym są identyczne. ;)
No fakt ;) ale pytanie zasadnicze czy warte jest to 1000 więcej dla takiej osoby jak ja ??

Rowery

• admin

#6 kadargo

Master

• Użytkownik
  • 1926 postów
Garaż Rower

Napisano 11 styczeń 2012 - 15:16

IMHO tak i nie. To są Twoje pieniądze i jak nie będzie bolało to bym jednak go kupił. :D Reaction to fajna baza do zrobienia lekkiego i mocnego roweru do solidnego katowania po lasach. :D

#7 ILC

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 160 postów
  • Imię:Nie powiem

Napisano 11 styczeń 2012 - 15:56

Jeżeli jeździsz od czasu do czasu w góry, a codziennie po mieście to brałbym coś z serii LTD...

Sam niedawno stawałem przed wyborem :Ltd Race :vs: Ltd Team:. Wybrałem ltd race ze względu na kultową pracę fox'a oraz na zdecydowanie lepsze hample. Uprzedzam, że w TYM foxie jest stalowa sterówka ze stopu cr-mo, nie jeżdżę po deszczu a więc nie miałem problemów z zdecydowaniem się między reba (aluminiowa) a fox.

Rower dla mnie bajka, pozycja raczej wyprostowana i wygodna, jednakże pozwalająca na agresywną jazdę.
Stawiając się na twoim miejscu (sporadyczne wypady w teren) zdecydowanie brałbym Ltd race, a ten 1000 zł pozostawił na akcesoria, może fajną korbę itp...

#8 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 17 styczeń 2012 - 11:01

to nic jak tylko przymierzyc sie do roweru... Dam znac jak juz na cos sie zdecyduje

Wyświetl postUżytkownik ILC dnia 11 styczeń 2012 - 15:56 napisał

Jeżeli jeździsz od czasu do czasu w góry, a codziennie po mieście to brałbym coś z serii LTD...

Sam niedawno stawałem przed wyborem :Ltd Race :vs: Ltd Team:. Wybrałem ltd race ze względu na kultową pracę fox'a oraz na zdecydowanie lepsze hample. Uprzedzam, że w TYM foxie jest stalowa sterówka ze stopu cr-mo, nie jeżdżę po deszczu a więc nie miałem problemów z zdecydowaniem się między reba (aluminiowa) a fox.

Rower dla mnie bajka, pozycja raczej wyprostowana i wygodna, jednakże pozwalająca na agresywną jazdę.
Stawiając się na twoim miejscu (sporadyczne wypady w teren) zdecydowanie brałbym Ltd race, a ten 1000 zł pozostawił na akcesoria, może fajną korbę itp...

o co chodzi z ta stalowa sterówką ?? Jest problem przy jeździe w deszczu ??

#9 kadargo

Master

• Użytkownik
  • 1926 postów
Garaż Rower

Napisano 17 styczeń 2012 - 11:12

Oczywiście że nie ma! Kolega ILC jakieś herezje wypisuje. :D

#10 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2059 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 17 styczeń 2012 - 11:28

Stalowe rurki lubią czasem rdzewieć, ale w przypadku sterówki, to akurat nie jest problem. Można lata jeździć i nic nie będzie się działo, poza drobnym nalotem z rdzy...
Dla wątpiących - proponuje obejrzeć dokładnie jakikolwiek rower typu ukraina :), będą tam kg rdzy gromadzonej przez lata i dalej służą dzielnie :)

#11 ILC

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 160 postów
  • Imię:Nie powiem

Napisano 17 styczeń 2012 - 11:41

Co drugi mówi, że wersja "fox 32 f100 ALPS" to OEM...nie rozumiem tego, gdyż różni się od podstawowej wrsji tylko stalową sterówką z bardzo dobrej jakościowo stali co wogóle nie jest przeszkodą w jeździe po deszczu gdyż od dołu można włożyć zaślepkę i po sprawie...

#12 kadargo

Master

• Użytkownik
  • 1926 postów
Garaż Rower

Napisano 17 styczeń 2012 - 12:38

Wyświetl postUżytkownik ILC dnia 11 styczeń 2012 - 15:56 napisał

Uprzedzam, że w TYM foxie jest stalowa sterówka ze stopu cr-mo, nie jeżdżę po deszczu a więc nie miałem problemów z zdecydowaniem się między reba (aluminiowa) a fox.

Wyświetl postUżytkownik ILC dnia 17 styczeń 2012 - 11:41 napisał

...sterówką z bardzo dobrej jakościowo stali co wogóle nie jest przeszkodą w jeździe po deszczu...

jakaś schizofrenia? ;)

#13 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 233
  • 2979 postów

Napisano 17 styczeń 2012 - 13:14

kadargo - nie widzisz? Post z 11 stycznia napisał ILC, a z 17 stycznia ILC.

A nawiązując do tematu - nigdy bym nie wziął Alpsa zamiast reby.

Alps jest cięższy.
Alps nie najlepiej pracuje - sprawdzałem wiele alpsów i były bardzo mało płynne, wręcz zacinały się..

#14 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 15:34

pytanie teraz co jest mniejszym złem gorszym amor czy gorsze hamulce ??

#15 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 440 postów
  • Imię:Michał

Napisano 19 styczeń 2012 - 15:40

Ja bym brał lepszy amor. Amor jest jak dla mnie drugą po ramie najważniejszą rzeczą w rowerze. Hamulce taniej i łatwiej wymienić, a hamują pewnie podobnie. Choć w rowerze wolał bym mieć rebę niż podstawowego foxa. Ja się przymierzam do LTD Pro 29" z 2012 :)

Użytkownik michalj edytował ten post 19 styczeń 2012 - 15:43

#16 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • 4465 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 16:48

Również skłaniałbym się ku lepszemu amortyzatorowi. W hamulcach wymienisz klocki na metaliczne i masz już poprawe, niewielkim nakładem kosztów. Amortyzatora tak łatwo nie ulepszysz.
Tempo!! I tak cały tydzień życie idzie jak na spidzie

Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...

...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści

Dołączona grafika

#17 kadargo

Master

• Użytkownik
  • 1926 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 16:52

Dokładanie amory potrafią różnić się dużo bardziej klasą czy osobistymi preferencjami niż hamulce. Również wybrałbym lepszy amortyzator co zresztą uczyniłem. Jak dla mnie Reba w ogóle bardziej mi pasuje niż Fox nie tylko podstawowy.

#18 art01

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 17:19

Tylko który z tych amorów jest lepszy kolega
Andrew pisze ze FOX jest tragedia

#19 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 567 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 18:28

Jak doradzić zakup roweru w rozrzucie cenowym sięgającym ponad 30% ;)

Wiesz napewno, że ani reba ani nawet oemowy fox to nie są makrokeszowe badziewia które posypią się po pół roku użytkowania - jednak musisz wziąć pod uwagę fakt, że fox na pewno będzie bardziej wymagający serwisowo (nie wiedzieć dlaczego żaden z moich znajomych nie kupił drugiego foxa z rzędu hmmmm ;) ). W tym temacie istotnym jest również to, co oznacza "czasami" i "sporadycznie" - bo jeśli raz, dwa czy trzy razy do roku to IMO nie ma co kupować reactiona i nabył bym najtańszy model, bo nawet te kiepskie HS i tak do miasta będą na wyrost - podobnie jak reba i foksa, a geo LTD wydaje mi się bardziej odpowiadać do śmigania w korkach - i z całym szacunkiem do Ciebie, jeśli ktoś trzy razy do roku gości w górach to szeroko pojętej techniki też nie wyrobi, żeby z całą mocą wykorzystać potencjał tych hebli i amorków.

Jednakże jeśli masz zamiar w tych górach spędzić więcej czasu wtedy jest się nad czym zastanawiać ;)

Użytkownik Basiq edytował ten post 19 styczeń 2012 - 18:31

#20 Gambit98

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 22 postów
  • Imię:Maciek

Napisano 21 styczeń 2012 - 22:39

Wyświetl postUżytkownik art01 dnia 10 styczeń 2012 - 22:54 napisał

Witam przymierzam się do wyboru roweru marki Cube. Interesują mnie 3 modele:

CUBE LTD TEAM

http://strefasportu....2011-p-278.html

CUBE LTD RACE

http://strefasportu....d-2011-p-1.html

CUBE REACTION PRO

http://strefasportu....z18-p-1362.html

Generalnie wygląda tak LTD Team i Race są praktycznie takie same. Różnią się amorem i ceną ok 300 zł. A Reaction Pro to wiadomo lepszy sprzętowo ale też droższy o 1000. Zastanawiam się który wybrać bo rower ma służyć jak jazda codzienna po mieście i czasami wypad w góry. Wiadomo Reaction najlepszy ale czy o tyle żeby na te sporadyczne wypady dołożyć dodatkowy 1000 i w przypadku LTD ten FOX jest lepszy od Reby i warto dołożyć 300 ??

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji
Jak masz pieniądze to bierz reaction ! Chociaż ja nie kupił bym żadnego cuba z taką kasę wolał bym używanego specialized meridę albo scotta będzie na zarabistym osprzęcie za tą cenę chyba że patrzysz na wyglad to cuby często w tym wygrywają