Skocz do zawartości

[Amortyzator] SID WC 28mm Nie działa blokada

Kusch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W moim SID (WC golenie 28mm) nie działa blokada skoku, nie wyczuwam żadnej różnicy w jego pracy po zablokowaniu go manetką. Podobno SID'y mają jakieś tam niewielkie ugięcie po zablokowaniu wynikające z konstrukcji amortyzatora, no ale w moim ewidentnie nie jest to tego typu sytuacja. Ktoś może mieć jakieś pomysły z czego to wynika, i jak ewentualnie da się temu zaradzić?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli pokrętło nie jest luźne i manetka sprawnie nim kręci podejrzewać należy uszkodzenie tłumika. Trzeba go wyjąć i zobaczyć co jest nie tak.

Napisano

Ja w Rebie też miałem swego czasu taki problem ale jest na to dosyć prosty sposób. Na tłumiku MC (BlackBox MC) masz taki bolec, który jest poruszany przez talerzyk do którego mocujesz linkę poplock/pushlock. Ten bolec powinien obkręcać się w prawo o 90 stopni. Jeżeli się obkręca o mniej to wyloty w tłumiku nie są zamknięte i olej swobodnie przepływa tam. Trzeba chwilkę powalczyć z linką by ją naprężyć i wstępnie obrócić talerzyk o parę stopni, tak by nie zniszczyć jednocześnie tłumika. Jeżeli to nic nie da to prawdopodobnie tłumik przecieka gdzieś.

Napisano

Dzięki. W okolicy talerzyka widać ślady oleju, czy zatem można już przyjąć za pewnik, że tłumik przecieka? Jeżeli tak to czy można gdzieś dostać taki tłumik by go wymienić?

Napisano

To zależy ile przejechał już ten amortyzator. Możliwe, że po prostu oringi nie dolegają już tak dobrze i wystarczy je wymienić. Najpierw sprawdź go tak jak pisałem w poprzednim poście :) Jeśli to nic nie da to rozbierasz amor po stronie tłumika i odkręcasz go kluczem nasadowym albo płaskim 24mm. Uwaga na olej który może lekko prysnąć. Wyciągasz powoli tłumik poruszając nim na boki. Bierzesz szmatkę i go wycierasz następnie oglądasz dokładnie tłumik. Budowa tłumika opisana jest tutaj (BlackBox od zwykłego różnią się tylko materiałami z których są wykonane i Floodgate to masz opisane tutaj). Przy okazji spróbuj pokręcić pokrętłami rożnymi i popatrzeć jak działa tłumik to pomoże pewnie w zrozumieniu tego co mówię ;). SID pewnie ma BlackBox MC i jest ponitowany. Jeśli widać jakiekolwiek pęknięcia w/na tłumiku to jest to zła wiadomość- cały nowy kosztuje ok.800zł. Jeśli masz zwykły MC to da się go rozebrać jak tutaj to zrobił kolega z forum w poprzednim linku ;) Osobiście wątpię, że tłumik się uszkodził- albo oringi albo dekielek od Floodgate nie blokuje otworków i olej przepływa sobie swobodnie.

Napisano

Bawiłem się linką i pokrętłem, na bank to nie to. Na angielsko-języcznych forach wyczytałem piąte przez dziesiąte, że problemem może tez być za mały poziom oleju (wcześniej mi wyciekał z tej goleni, czyżby walnięte oringi?). Ktoś wie jaki olej i ile leje się do SID'a 2004?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...