Skocz do zawartości

[korba] nowa korba do Kross Hexagon V3

Lawon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuje fachowej porady w sprawie wymiany korby w rowerze Kross Hexagon v3 model na rok 2007 wygląda tak jak ten tutaj.

Problem polega na tym, że powyginały się w środkowej zębatce zęby w stronę najmniejszej zębatki. Dużo jeżdze po lesie,a że waże około 90kg to pewnie od nacisku. Nie potrafię znaleźć samej zębatki do kupienia, z resztą stan dwóch pozostałych jest już taki sobie więc chyba trzeba wymienić całość. Nie wiem jaki jest tu sposób mocowanie osi suportu, ale podejrzewam, że przydałoby się wymienić wszystko. Na allegro znalazłem Avivio + octalink - link ale nie mam wiedzy żeby określić, czy to będzie pasować? Ewentualnie polecicie coś tańszego lub w podobnej cenie. Może lepszym wyjściem byłoby poprostu wymiana roweru, ale na razie nie mam na to funduszy.

Napisano

Twoja stara korba wygląda na nierozbieralną, więc jeśli nie chcesz kombinować to i tak musisz wymienić całą korbę. Idź do sklepu rowerowego i tam Ci dopasują odpowiednią korbę, za 100zł możesz mieć już coś sensownego. Do wymiany będziesz potrzebował ściągacz do korb, jeśli nie chcesz go kupić to w sklepie spytaj czy by Ci nie założyli tej nowej korby gratis, jak ją kupisz. Pewnie będzie trzeba na nowo wyregulować przerzutkę.

Napisano

Octalink jest bardzo sensownym wyborem, i właśnie na niego bym postawił. Korba którą zaproponowałeś jest ok, pamiętaj, że do niej trzeba jeszcze dobrać suport.

Napisano

Octalink jest bardzo sensownym wyborem, i właśnie na niego bym postawił. Korba którą zaproponowałeś jest ok, pamiętaj, że do niej trzeba jeszcze dobrać suport.

Przejrzałem allegro i suporty octalink kosztują do 40 zł ale nie wiem jakie będzie odpowiednie do tego roweru( w aukcjach podawane są różne długości) . Jak można to sprawdzić - zdejmując i mierząc stary suport?

Co do korzystania z serwisu, jak chciałem kupić rower to w dwóch sklepach/serwisach w mojej miejscowosci w których byłem, próbowali mi wcisnąć jakiś szrot, więc wole wymieniać sam oszczędzając przy tym czas i pieniądze.

Napisano

Dziś rozebrałem rower i w tej chwili mam suport marki thun na kwadrat. Trzyma się dobrze, nigdzie nie ma luzów ale chyba trochę piasku się tam dostało. Zastanawiam się, czy go zostawić i kupić korbę na kwadrat czy jednak wymienić wszystko. Jeżeli wymienić to jak odkręcić stary suport i przykręcić nowy - będą do tego potrzebne jakieś specjalne klucze?

• Mod Team
Napisano

Jak go będziesz chciał zostawić to będziesz zobligowany kupić korbe pod jego wymiar lub blisko. Normalnie wszyscy ci polecą cos na octalink lub HT2 ale ja ciągle używam kwadratu i jak na razie nie widze potrzeby przechodzić na inny standard.

Co fo kluczy jezeli ma wielwpust jak w shimano to standatdowy klucz shimanowski np taki http://allegro.pl/klucz-do-suportu-i1797270393.html no i sciagacz do korb.

Napisano

Normalnie wszyscy ci polecą cos na octalink lub HT2 ale ja ciągle używam kwadratu i jak na razie nie widze potrzeby przechodzić na inny standard.

Zdecydowałem się już na korbę shimano alivio 410 ale teraz nie wiem czy mam kupić suport na kwadrat czy na octalink. Rozwiązanie na kwadrat będzie tańsze bo znalazłem sklep w którym mogę kupić wszystko tj. suport plus korbę -145 z przesyłką. Przy suporcie na octalink odzielnie muszę kupić suport i odzielnie korbę - za obie rzeczy z przesyłką 155zł. Warto dodać te 10 zł?

• Mod Team
Napisano

Ogolnie tak, bo oś w octa jest grubsza a co za tym idzie sztywniejsza, ja ciągle uzywam kwadratu i nie zaobserwowałem u siebie opisywanych gięć korby, bujania i obcierania dlatego poki co zostaje przy swoim. Ale skoro wymieniasz, to kup octalink.

Napisano

Octalink(czyli wielowypust z 8 wypustami) jest "sztywniejszy" niż kwadrat czyli mniej energii poświęcasz na różne odkształcenia w korbowodzie a więcej na napędzanie roweru. Wszystko zależy od tego jak dużo jeździsz i czy chce Ci się wymieniać na coś lepszego. Ja w góralu na którym dużo jeżdżę po lesie mam HT2 a w miejskim którym jeżdżę na uczelnię i na zakupy mam kwadrat i z obydwu jestem zadowolony. Trudno mi powiedzieć które łożyska są bardziej wytrzymałe wiele osób twierdzi, że wygląda to tak: kulki < kwadrat < isis < octalink < HT2/GXP . Ja bym przeszedł na octalinka gdybym miał wybierać ale sam zdecyduj. Długość osi dobiera się do korb a szerokość do mufy suportowej np. oznaczenie 122x68 oznacza, że oś ma długość 122mm a szerokość mufy to 68mm.

• Mod Team
Napisano

Co do utraty energii to juz kwestia wg mnie mocno przesadzona bo nie gnie sie jak plastelina a wiecej tracisz na oponach i zawieszeniu roweru ... dużo wiecej ...

Napisano

W specyfikacji na stronie shimano znalazłem informację,że powinno być 118mm (dla FC-M410-8). Dobrze to rozumiem? Lista akceptowalnych przerzutek FD-M413 / M412 / M410-E a ja mam FD-TY10( 42T) - pewnie z czasem też wymienie ale nie teraz - póki co nie będzie problemu?

Napisano

Autor podał wagę 90kg, więc uważam, że octalink byłby dobrym rozwiązaniem. Niestety dwie korby na kwadrat się podemną zdeformowały (moja waga ~80kg), ale też nie były jakości "alivio", tylko korby do 70zł. Octalink używam, i bedę używał jak najdłużej. Na HT2 na razie nie przejdę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...