KamilS Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 Witam, czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć z jakiej strony mogę pobrać instrukcję po Polsku do Epicona? Pozdrawiam.
Fenthin Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 A co konkretnie chcesz wiedzieć z tej instrukcji? Tabelki z ciśnieniami i tak nie ma, a filmiki z obsługą serwisową widelca są na stronie Suntoura. Nie trzeba znać języka, wszystko jest dokładnie widoczne.
KamilS Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 Chodziło mi właśnie o te tabelki i jakieś wskazówki jak go serwisować. Z amortyzatorem nie było instrukcji, więc może jakaś na PDF jest. Filmiki już przeglądałem.
PoleK Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 zapomnij o instrukcji, bo jest zbedna, dbanie ogranicza sie do smarowania co jakis czas wnetrza komory powietrznej gestym olejem, w ilosci 15ml. tlumika sie nie rozbiera. nic wiecej tam nie ma ale jak bardzo chcesz, na stronie producenta sa... wystarczy kliknac jakies... 6 razy od wejscia na strone, niestety nie popolsku, ale... trzeba bylo uwazac w szkole,albo nauczyc sie korzystac z przydatnych narzedzi googli:P
KamilS Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 Wcześniej nie miałem styczności z amortyzatorami powietrznymi więc przeczytanie instrukcji nie było by błędem z mojej strony. A to, że można przetłumaczyć na Polski to wiem tyle, że może gdzieś jest napisane po naszemu:)
beardman Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 Z którego roku masz epikona i co konkretnie potrzebujesz wiedzieć? Jak dam radę to mogę coś spróbować przetłumaczyć (w miarę moich skromnych umiejętności językowych ).
PoleK Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 beardman, zlituj sie:D kamilS, nie bedzie bledme, jak przejrzyl caly dzial amortyzatory i posty o konserwacji, naprawach itd. instrukcja to zbior bzdur zazwyczaj
KamilS Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 Epicona mam tegorocznego. Głównie to chodziło mi o tabelkę ciśnień, ale po przeczytaniu kilku/kilkunastu tematów to stwierdzam, że i tak będę musiał go ustawić pod siebie bo tabelki mają się nijak do wagi rowerzysty. Drugą rzeczą którą chciałem wiedzieć to po jakim czasie powinien i czy w ogóle powinien zostać prze serwisowany żeby gwarancja nie straciła ważności (sprzedawca powiedział, że po przejechaniu ok 300km co mnie bardzo zdziwiło, że po tak krótkim dystansie trzeba serwisować amortyzator). I ostania sprawa to czy powinienem stosować brunoxa deo do konserwacji goleni? Jak już wspomniałem nigdy wcześniej nie miałem styczności z tego typu amortyzatorami...
beardman Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 @PoleK: Nie wiem, jak jest z suntourem ale do mojego bombera polska instrukcja była w stosunku do angielskiej okrojona o 2/3. Do tego pisali same banały w stylu: "jak poprawnie założyć koło do widelca...", a istotne rzeczy wycięli. Budowę amorka i spis części składowych potrzebnych mi do serwisu musiałem sobie sam przetłumaczyć, stąd moje wcześniejsze stwierdzenie. @KamilS: Ciśnienie najlepiej ustawić w oparciu o SAG amorka i styl jazdy. Brunoxa stosować nie musisz ale z własnego doświadczenia wiem, że psikanie nim goleni znacznie poprawia pracę amorka i ułatwia czyszczenie uszczelek.
PoleK Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 beardman, sory, nie mialem nic do Twoich pytanczy wiedzy, ale wczensiej wrzuciles tu odpowiedz o jakims 4-zawiasie, co mnie zdziwilo:D hehe. mowie, instrukcje to same bzdury zazwyczaj Ja Brunoxa nei uzywam, do Sigmy, bo nijakmi nie pomaga XCR_owi tez nie pomaga... o XCP nie wspominajac:D jeszcze raz, polecam lekture forum, tylko bez tematow typu: XCR na 500mm skoku i zalewanie olejem RST Gila
KamilS Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 A powie mi ktoś jeszcze jak jest w końcu z tym obowiązkowym serwisowaniem? Bo nadal nie mogę uwierzyć w te 300km i serwis...
beardman Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 @PoleK: Pisałem też w innym poście i pomyliłem okienka... Muszę odstawić używki @KamilS: W tym Ci niestety nie pomogę. Ostatni raz kupiłem nową część z gwarancją jakieś 4 lata temu ... Możesz spróbować zadzwonić do innego autoryzowanego sklepu i zapytać o to. Upewnisz się czy nie jest to wymysł tego konkretnego sklepu/serwisu.
KamilS Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 Tak też zrobię w poniedziałek zadzwonię bądź napiszę do jakiegoś konkretnego serwisu i dam znać jak to jest z tym serwisowaniem:) Wielkie dzięki za cierpliwość i wszystkie odpowiedzi:) Pozdrawiam. Przepraszam, że tak post pod postem, ale wklejam link do instrukcji SUNTOUR. Po Polsku od str 50 może się komuś jeszcze przyda http://srsuntour-files.dbap.de/_public/tuningbase/downloadarea/manuals/Owners_Manual_Axon_Epicon_Raidonair_2009.pdf
PoleK Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 serwisowanie po 300km... nikt tego nie robi, ale jesli kupiles w sklepie gdzie pracuje banda glabow, to moga sie potem rzucac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.