Skocz do zawartości

[Amortyzator] wymiana

KamilS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam szybkie pytanie, czy wymieniając przedni amortyzator trzeba wymieniać również gwiazdkę, którą nabija się w rurę sterową? Czy da się wyjąć starą?

Pozdrawiam.

Napisano

hahaha, co za rada, zapomnijo koledze powyzej, w kazdym sklepie rowerowym 5zl i nabijasz.

Przekladka ze starego amora, to jakbys chcial 2 razy uzyc tego plastikowego zaczepu ktorym metki sa przyczepione, da sie - bo wszystko sie da,

ale po ****? ;)

Napisano

PoleK widzę, że chcesz się pośmiać z mojej wypowiedzi, a tym czasem chyba nigdy nie miałeś do czynienia z nabijaniem czy wybijaniem gwiazdki lub nie potrafiłeś tego zrobić. Wiem, że gwiazdkę można dostać wszędzie i że jest tania ale wiem z doświadczenia, że moja rada nie jest zła. Niedawno wymieniałem amortyzator i właśnie przełożyłem gwiazdkę ze starego bez najmniejszego problemu i trzyma dobrze do tej pory. Bezproblemowo też naciągnąłem wszystko grzybkiem tak, że nie było luzów na sterach, co więcej kilka dni temu rozbierałem wszystko żeby rzucić świeży smar na stery i ponownie skręcone, naciągnięte grzybkiem - gwiazdka trzyma.

... więc próbujesz drwić i udzielasz się w temacie ale nie wiem po **** ! ;)

PS: TU jest link do tematu, w którym kiedyś ktoś z elity odpowiedział mi, że nie widzi przciwwskazań, żeby gwiazdkę wykorzystać ponownie.

pozdro

Napisano

status Elity, nie oznacza ze ktos wie wszystko, i nie mowie ze sie myli, chociaz tekst: "mozesz sprobowac wyciagac gwiazdke do gory", jest smieszny:D.

jak juz napisalem, wszystko sie da, ale po co? potem rodza sie tacy co daja dobre rady na forach, i ludzie rozwalaja czesci, a potem trzeba ich prostowac, XCR-a wyciagaja na 140mm, wyjmuja caly elastomer, albo daja dobre rady zeby zostawic go 2cm bo sprezyna: "wtedy nie dobije":D (ale gorna laga dobija do spodu dolnej) i inne takie kwiatki.

mam swoje zdanie, które podziela z 99% forumowiczow.

btw. TOBO (Ten z Elity, ktory Cito doradzil) napisal tak ze wzgledu na fakt iz w twoim sklepie gwiazdka kosztowala 10zl, co jest chora kwota, sam zapewne idzie do sklepu, placi 3zl i nabija nowa, bo tak jest prosciej.

pomijam ze jakby nietechnologiczne jest wybijanie czegos co z zalozenia ma nie zaklinowac i pozostac tam gdzie jest, a nastepnie "wystarczy wyprostowac troche zabki kombinerkami" haha. sory, ale nie bede szerzyl takich glupot:D

Napisano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Gwiazdkę kupiłem za całe 3,50zł więc nie było nawet sensu się bawić i wyjmować starej, aczkolwiek nie zaprzeczam, że jak by się trochę pobawił to wyjął by i starą.

Pozdrawiam.

Napisano

Dziś nabijałem starą, mam fajny i tani sposób

Kup sobie prent gwintowany taki żeby nakręcić na niego gwiazdkę

Kup nakrętkę i podkładkę o średnicy co naj mniej takiej jak sterówka

do tego nakrętkę na pręt

Przełóż pręt przez sterówkę od dołu podkładki i nakrętka i kręcisz nakrętką a pręt wsuwa się razem z gwiazdką

Wychodzi idealnie równo ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...