bialy1241 Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 No nie szukam ze sztywna osia na 20 mm... http://allegro.pl/rock-shox-reba-jak-nowy-nie-sid-recon-tora-i1805061018.html Dzisiaj sie pojawil pytalem o cene jaka by interesowala sprzedajacego i czekam na odpowiedz. do 750-800 moge brac... Taka cos moze byc ??
faststek Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Można dużo zaoszczędzić i się nauczyć samemu serwisując. Ja kupiłem 2 komplety oringów dokładnie takich jak oryginalne za 10 zł w sklepie z uszczelkami. Za oryginalne RS chcą ok. 100 zł. Ich rozmiary(znalezione gdzieś na forum) to: LEWA (dual air):25x2.5 (korek, uszczelka) 20x3.5 dwie sztuki (sprężyna dual air, moim zdaniem 21x3.5 mierzyłem i dałem takie, działa bez zarzutu) 10x3 PRAWA - Mt. Control bez manetki (chodź to w tym wypadku chyba pies jeden) 25x2.5 (korek, uszczelka) 22x2.5 24x2.5 12x3.5 ( u siebie dałem 12x4 żeby mieć pewność, że nie spłynie znowu) Niestety uszczelki kurzowe i olejowe trzeba kupić oryginalne ale one są dosyć wytrzymałe więc jeżeli nie jeździsz w brudzie i po każdej jeździe czyścisz amora to posłużą Ci kilka sezonów. Olej to wydatek ok. 44zł za litr i potrzebne są 2 rodzaje, chociaż wielu pewnie zalewa jednym i nie widzi różnicy, ja póki co mam zalany dwoma jak przyjdzie czas serwisu to sprawdzę jak na jednym rodzaju chodzi Ponoć RS nie potrzebują częstych serwisów do dobrego działania przy normalnym użytkowaniu co zawsze jest +. Co do tłumika to jeżeli będziesz miał BlackBox Motion Control to go nigdy nie rozbierzesz bo jest połączony na nity a różńi się tym. I jest droższy, ale pracuje świetnie(sam na takim jeżdżę) niestety nie mam porównania ze zwykłym MC i nie powiem jakie są różnice w pracy. Po takie jdawce informacji powinieneś być już profesjonalistą w Rebach Myślę, że najniższa Reba starczy jeśli się spieszysz Jeżeli masz ochotę to poszukaj interesujący Cie model, do następnego sezonu na pewno jakaś okazja będzie na alledrogo. Na CRC ponoć też zdarzają się mega wyprzedaże(tak mi kumpel mówił). EDIT: wygląda sensownie, jeżeli pasuje Ci sterówka myślę, że można spokojnie brać za ok. 700.
sivydym Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Gwarancja działa... Znam przykład z życia wzięty, kiedy amor puszczał powietrze i był wysyłany na serwis parę razy po czym został wymieniony na inny (wyższy) model... Widzę, że Ci nadepnęłam na odcisk, wybacz... Po to jest forum by wyrażać własne zdanie To fajny powietrzy amor uzytkowałaś - że się nie zraziłaś do tej technologii to cud po kilkakrotnych naprawach... to jak z kupowaniem najtańszej hydrauliki - a poźniej są posty na forum że nie hamuje i co się zepsuło. Nic - tak ma być bo za tyle zapłacono i dostałeś spowalniacze gorsze niż bardzo dobre vbrakei Avida SD7, które kosztują tyle samo... Co innego wyrażać własne zdanie, a co innego opowiadać niestworzone rzeczy, no ale wybaczam Ci
bialy1241 Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 Tylko ze ta jest bez manetki ,a zeby zamontowac pushlocka to duzy problem bd ?? Bo jednak manetka to bardzo wygodna rzecz i w moim marzonym amorze musi byc ;D Pozdrawiam
faststek Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Tylko ze ta jest bez manetki ,a zeby zamontowac pushlocka to duzy problem bd ??Bo jednak manetka to bardzo wygodna rzecz i w moim marzonym amorze musi byc ;DPozdrawiam To czy może mieć tą manetkę to zależy od budowy korony po stronie dampera. Moim zdaniem ta Reba może być przystosowana do manetki bo widzę jakiś otwór to może być prowadzenie linki do pokrętła. Spytaj się sprzedającego najlepiej. Nowa manetka poplock/pushlock to wydatek ok. 100 zł.
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2011 Mod Team Napisano 5 Września 2011 To fajny powietrzy amor uzytkowałaś - że się nie zraziłaś do tej technologii to cud po kilkakrotnych naprawach... to jak z kupowaniem najtańszej hydrauliki - a poźniej są posty na forum że nie hamuje i co się zepsuło. Nic - tak ma być bo za tyle zapłacono i dostałeś spowalniacze gorsze niż bardzo dobre vbrakei Avida SD7, które kosztują tyle samo... Co innego wyrażać własne zdanie, a co innego opowiadać niestworzone rzeczy, no ale wybaczam Ci Tylko, że to nie są niestworzone rzeczy, więc spuść z tonu . W 2007 roku Manitou wydało sporą ilość R7 z których ulatywało powietrze. Ja niestety trafiłem na jedną z takich sztuk. Przez półtora roku odsyłałem ten amortyzator na naprawę gwarancyjną. W sumie R7 trafiła na 3 takie naprawy. Za czwartym razem dostałem możliwość wymiany jej z małą dopłatą na Rebę SL. Zdecydowałem się bez żadnego ale. Dlatego jak widzisz powodem tutaj nie była cena, ponieważ cena R7 = cenie Reby w tamtych czasach, teraz jest podobnie, tylko wadliwej serii puszczonej z fabryki. @bialy1241 lepiej się dowiedz od sprzedającego z którego roku jest ten amortyzator. Ponieważ jest to na pewno Reba z przed 2009 roku, została ona tylko pomalowana, oraz naklejono jej nowe naklejki i to też nie na obu goleniach. Reasumując wygląd zewnętrzny super, a co z bebechami w środku?
bialy1241 Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 Cena za nia podana jest 780 zl mysle ze srednia patrzac na brak manetki i malowanie... Wlasnie tez sie boje czy ona nie bd 2005 w srodku ;p
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2011 Mod Team Napisano 5 Września 2011 Czekaj do końca licytacji. Ja nie dałbym za ten amortyzator więcej jak 650/700zł To czy może mieć tą manetkę to zależy od budowy korony po stronie dampera. Moim zdaniem ta Reba może być przystosowana do manetki bo widzę jakiś otwór to może być prowadzenie linki do pokrętła. Spytaj się sprzedającego najlepiej. Nowa manetka poplock/pushlock to wydatek ok. 100 zł. W tej Rebie nie zamontujesz manetki
bialy1241 Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 http://imageshack.us.../img0002rw.jpg/ Kolega mi sie zaproponowal z taka reba ?? Ile ceny za nia chciec ?? bo zjechana troszke jest w srodku jest wszystko ok oprocz czegos tam z ustawianiem flodgatu i raz dzialaniem a raz nie pokretelka w manetce... Kolega proponuje za nia 750 zl z przesylka... mysle ze troche duzo....
xtcuser Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Jakiś czas temu kupowałem rebe ( taka sama wersja, wszytko śmiga aż miło - zero problemów). Myślę, że jeśli stan techniczny jest dobry, to ok. 750-850zł bym za nią dał.
Gl3ba Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Jeśli amorek jest sprawny technicznie to śmiało bym brał - naklejki można wymienić, a kilka rysek to normalne ślady użytkowania. Dałbym za nią około 800zł ..
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2011 Mod Team Napisano 5 Września 2011 Ludzie wy zobaczcie jaką Rebę można dostać za 800 zł na allegro w jakim stanie wizualnym i technicznym, a później piszcie jakie pieniądze można dać za tą zdezelowaną Rebę co ją bialy przed chwilą pokazał Myślę, że nie więcej jak 600 zł
sivydym Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Pixon po prostu założyłem że @chickenowa nie pisała o R7 bo raczej podałaby ten model w wątku ( niestworzone rzeczy dotyczyły cen nowych amorów ). Chciałem dobrze a wyszło jak zwykle - zaproponowałem białemu kupno amora w raczej dobrej cenie i jak widzę jakie "sztosy" za 700-800 się proponuje - to się zastanawiam o co chodzi... Z jednej strony 900 to drogo bo bez arcyważnej gwarancji i jak juz to brać za 1300 nowy, a z drugiej rady żeby brać zorane Reby za 700 pln - bo skoro już podrapane to i tak sie podrapią kiedyś a i serwis przecież od razu warto zrobić. Moja propozycja nie wyszła dlatego że muszę amor koniecznie sprzedać bo prąd i gaz mi wyłączą ale raczej z racji tego że kolega jest młody i jeszcze zna wartość kazdej stówki ale tez Reby nie oddam za 500 pln widząc właśnie co się proponuje za wieksze kwoty...
bialy1241 Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 Dobra napisze teraz wszystkie i pomozecie mi ostatecznie wybrac Jak cos na nikogo nie bd ; D 1.http://allegro.pl/rock-shox-reba-jak-nowy-nie-sid-recon-tora-i1805061018.html cena od reki 780 zl mysle ze zejde za 730 jakos...fajny nie pewny troche , ale bez manetki 2.http://allegro.pl/reba-race-2009-i1804270160.html model 2008 kupiony w 2009 cena na allegro 800 zl mysle ze moze 750 by dalo rade. troszke stary ale mysle ze bd jezdzil troche 3.http://allegro.pl/nowy-amortyzator-rock-shox-reba-sl-manetka-poplock-i1805226986.html Jeden z najbardziej sie podobajacych pogadam ze sprzedajacym o cenie mysle ze za 850 da rade. wielki plus ze jest swiezy i sprzedajacy to forumowicz oraz ze bialy 4.http://allegro.pl/rock-shox-reba-race-u-turn-90-120mm-jedyna-i1801051512.html bardzo mi sie podoba tylko troche wysoka cena i bardzo mnie ciekawi ten u-turn ale chyba odpada przez te cene za 900 zl oplacalo by sie go ?? 5.http://imageshack.us/g/713/img0002rw.jpg/ ten bardzo mnie swiezbi w srodku jest ok tylko zniszczony z zewnatrz i rocznik 2008 tez troche odpycha . Cena jaka moge za niego wynegocowac to 650 zl Mam juz mentlik w glowie ktory wziac... wiec prosze o pomoc Pozdrawiam i dziekuje
xtcuser Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 1. Nie wziąłbym - nie wiadomo w jakim stanie była wcześniej - być może gorszym niż ta nr.5 ; 2. Na drugim zdjęciu wygląda to tak, jakby nad uszczelką były rysy na goleniach. Jeśli są to na pewno się powiększą; 3. Tutaj dojdą koszty zmiany skoku - ewentualnie oleju ( chyba, że masz). Także nie ma gwarancji; 4. Ciekawa propozycja, ale jak sam napisałeś - drogo; 5. Dowiedz się czy jest to na pewno rocznik 2008 - może kupiony w 2008r. ? Najtańszy.
zbrozin Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Głosuję na 3 - tylko dogadaj się ze swoim serwisem ile za zmianę skoku i odejmij tą kwotę od ceny startowej. Pomyśl jeszcze o ucięciu sterówki i wbiciu gwiazdki głębiej, bo przypuszczam że 25cm rury to nie potrzebujesz.
faststek Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Gdyby zależało mi na manetce i nie brał pod uwagę jak ceny to z tych 5 najciekawsza się wydaje tą jeśli zależałoby mi na manetce i cenie to wybrałbym tą. Powodzenia
chickenowa Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Pixon po prostu założyłem że @chickenowa nie pisała o R7 bo raczej podałaby ten model w wątku ( niestworzone rzeczy dotyczyły cen nowych amorów ). 1. Pisałam dokładnie o R7... 2. Nie rozumiem dlaczego piszesz, że niestworzone skoro Ci pod nos podstawiłam aukcję z Rebą za 1300zl... Nie będę kontynuować tej dyskusji bo nie ma sensu. Ty chcesz dostać za ten amor 900zł, a ja napisałam, że nie wzięłabym za taką cenę amora bez gwarancji... I to tyle w temacie. Zdarzają się różne historie, kiedy potrzebujemy serwisu amora, a wtedy gwarancja się przydaje bo nie musimy za ten serwis płacić chorych pieniędzy. Żebyś sobie nie myślał, że jestem anty tylko do Twojej ceny to napiszę, że za 800zł również nie wzięłabym używki... Czekam do zimy i wtedy zobaczę na allegro jakieś okazje, a jak nie to ściągnę z ebaya . Trochę pluję sobie w brodę bo ostatnio poszedł biały sid race za 870zl :/
sivydym Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 1300 pln względem 900 pln to tylko 400 pln więcej ale procentowo to ponad 40% wiecej - jak widać drobnostka prawda ? Natomiast Sida bez zająkniecia kupiłabyś za 870 pln - zakładam, że oczywiście nowego i z gwarancją bo przecież "...nie wzięłabym za taką cenę amora bez gwarancji..." Widzisz tu gdzieś logikę, bo dodatkowo te ściągane z ebaya są także bez gwarancji, a co do tych okazji - stara handlowa maksyma mówi że gratisów, promocji i okazji po prostu nie ma... tu masz dystrybutorów RS: http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/sellersearch.php5?sellingid=1&provinceid=0&cityid=0 a tu warunki gwarancji ( poczytaj bo mozna sie zgarbić w serwisie że owej magicznej gwarancji brak ) http://www.harfa-harryson.com.pl/new/strony-firmowe/rs-gwarancja.php5 Z mojej strony to także wszystko bo w kolejnym poście napiszesz mi o innych mega przecenach i ofertach i co jest drogo/tanio np. o pełnej grupie XX za nie wiem - 1739 pln... ...ale ja żałuję teraz że zaproponowałem mu ten amor...
chickenowa Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 Sid race nowy kosztuje 1700zl-na ebayu 2 tygodnie temu poszedł za 870zl Oczywiście, że używany, oczywiście, że bez gwarancji... Jednak to 870zl to jest 50% ceny nowego więc kupiłabym bez zająknięcia Nie wiem dlaczego cały czas mi wciskasz, że wymyślam ceny. Piszę dokładnie te z allegro i ebaya,... Ja mam taki wewnętrzny rozgranicznik: jak kupować coś nowego (lub w cenie zbliżonej do nowego) to TYLKO z gwarancją Widzisz, gdyby ta cena była tak bardzo atrakcyjna i by ludziom nie zależało na gwarancji to byś już dawno ten amor sprzedał... No ale nic, życzę Ci sprzedaży go za jak największą sumę, a ja tymczasem poczekam sobie na jakąś okazję lub gotówkę, żeby dopłacić do gwarancji ;] PS: Żałujesz, a sam zacząłeś mnie atakować Ja tylko napisałam mu, jedno zdanie - że cena troszkę przesadzona. Nic w tym zaczepliwego nie było
bialy1241 Napisano 6 Września 2011 Autor Napisano 6 Września 2011 Prosilbym o skonczenie tej chorej konwersacji bo do niczego ona nie prowadzi !!! Kolega ma inne zdanie i kolzenka tez ma inne zdania.. no trudno nie dogadacie sie.. Wiec dajcie juz sobie spokoj.... Ty kolego dobrze ze zaoferowales bo to dbry amor a brak gwarancji rekompensuje cena , bo jezeli kolezanka lubi duzo placic za gwarancje to niech placi. Jej kasa Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.