Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] Shimano SLX vs. KLS Helix 3!

Lezza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

aktualnie jestem w posiadaniu roweru Kellys Magnus z 2011. Posiadają one oryginalnie hamulce sygnowane firmą Kellys o nazwie KLS Helix 3. Są to dwu tłoczkowe hamulce tarczowe z których nie do końca jestem zadowolony.

- kiepsko wyglądają,

- nie mam żadnych regulacji przy nich oprócz regulacji wysokości samej klamki,

- mam problem z przednim hamulcem, a mianowicie w czasie jazdy, jeden z klocków hamulcowych nie dochodzi do końca i tarcza delikatnie ociera, najbardziej to czuć na zakrętach (tarczę ściągałem jest idealnie prosta),

Zdjęcia samych hamulców w HQ: http://lezza.boo.pl/Helix3/

I teraz puenta. Rower właśnie z tym przednim hamulcem mam aktualnie w serwisie bo już nie mogę tego dłużej znosić. Za każdym razem przy wyciąganiu i wsadzaniu z powrotem koła mam 15 minut bo muszę regulować zacisk żeby mi nie ocierał o klocek, szlag mnie trafia z tym. Z tylnym kołem nie mam żadnych problemów, tylko z przednim.

Czy warto się bawić w wymianę na Shimano SLX łącznie z tarczami? tarcze mam montowane na torx25, nie na center lock. Co radzicie? rower wróci z serwisu ale ja do tych hamulców nie mam kompletnie zaufania. Warto się bawić w SLX? będzie jakaś mega poprawa? bo nie uśmiecha mi się wydać 800PLN z tarczami i mieć to samo co mam z lekką poprawą? Co sądzicie w ogóle o KLS Helix bo nie ma kompletnie żadnych informacji na necie o nich! tylko ja je mam na świecie czy jak? ;<

Napisano

Widzisz, problem polega na tym, że ja wiem że SLX to dobre hamulce :), ale chciałbym usłyszeć opinie kogoś o KLS Helix, być może ktoś wymieniał je na SLX i będzie miał coś do powiedzenia więcej w temacie.

Napisano

No ale co tu więcej mówić? Helixy to jakiś szajstandeta a SLXy to już nawet przyzwoite hamulce.

Co do tarcz, to ty masz mocowanie na 6 śrub a tarcze Shimano są na centerlocka, więc jak chcesz wymieniać razem z tarczami to kup jakieś Avidowskie

Napisano
Więc jak chcesz wymieniać razem z tarczami to kup jakieś Avidowskie

Tarcze mam rozumieć?

Tak w ogóle to grubo się zastanawiam, czy po prostu nie selnąć tego roweru całego i nie kupić w marcu/kwietniu czegoś z pełnym osprzętem Shimano, piasty na Center Lock itd. spróbowałem MTB, wiem czego mniej więcej teraz oczekuje od roweru i samego siebie i na pewno nie są to KLS Helixy...

Napisano

No ale co tu więcej mówić? Helixy to jakiś szajstandeta a SLXy to już nawet przyzwoite hamulce.

Co do tarcz, to ty masz mocowanie na 6 śrub a tarcze Shimano są na centerlocka, więc jak chcesz wymieniać razem z tarczami to kup jakieś Avidowskie

Przecież Shimano ma w ofercie tarcze na 6 śrub, więc w czym problem.

Napisano

Po co wymieniać tarcze? Można zostawić. Zmień hamulce jak masz wolną gotówkę, na pewno będziesz zadowolony, jest wiele pozytywnych opini, po za tym sam użytkuję SLXy i są warte swojej ceny. Te KLS Helix 3 to w sumie nie jest liga SLXów bo tco to w ogole jest? Nie jeździłem na nich tyle że w sklepie dotykałem i widziałem więc sie nie wypowiadam na ten temat żeby nie mącić.

Napisano

Jeździłem na tych Helix 3 i muszę powiedzieć że są dość dobre, złego zdania nie mam, siła hamowania po 2k km jest taka jak na początku.Jedyna uwaga to że w porównaniu z slx wypadają gorzej, lecz sprawują się tak dobrze, że nie widzę sensu wymiany, chyba że masz ich zajechane na amen.

Takie jest moje zdanie.

• Mod Team
Napisano

Powstrzymaj czasem swoje pisarskie zapędy, jak nie masz nic mądrego do przekazania, a swoich teorii nie jesteś w stanie uargumentować. Jeździłeś na jednych i drugich hamulcach? Masz porównanie? Odpowiem Ci - nie, i widać to w wielu Twoich wypowiedziach. To samo z tarczami, pojęcia nie masz, a bzdury piszesz żeby tylko coś napisać. Shimano robi tarcze zarówno CL, jak i na 6 śrub.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...