Skocz do zawartości

[suport przód] - luzy

plosaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem laikiem, mam nadzieję że dobrze nazwałem temat :)

Od dwóch dni mam dziwne uczucie jak by z przodu, przy pedałowaniu. Całość nie chodziła tak jak powinna. Ta śrubka co jest przy pedałach, najpierw ją trochę poluzowałem (żeby mieć pewność że ją dokręcam a nie odkręcam) następnie dokręciłem na maksa z obydwu stron-nie była luźna. Wciąż jest to samo.

Zauważyłem, że całość jest jakby krzywa. Jak przyłożę palec do przekładni? na przerzutce - do tego co prowadzi łańcuch. To odległość pomiędzy nim a ostatnią- największą zębatką, zwiększa się w zależności od tego w jakim położeniu znajdą się pedały. Reasumując jak kręcę nią to raz jest bliżej, raz dalej. Zrobiłem to samo na rowerze brata i... tam jest identycznie. Tylko on ma z marketu, więc wcale mnie to nie uspokoiło. To jest normalne ?

Jak bym odkręcił to wszystko z przodu, trudno jest to zamontować ? Powinienem na coś uważać ?

To jest kellys exquite 2010.

Nic nie odkręcałem, bo się boję, że potem nie zrobię tego tak jak powinienem :) Łańcuch tylko regularnie zdejmuję i czyszczę.

Jak bym zdjął przerzutkę z przodu, to potem trzeba od nowa ją wyregulować ?

Napisano

Jeśli przy kręceniu korbą - koronki bujają się na boki - to przyczyny mogą być 2 :

1. krzywa oś suportu korby

2. krzywa korba / krzywe koronki

gdy rower stoi kręć korbą do tyłu i obserwuj z góry co się dzieje - czy wszystkie 3 koronki bujają się tak samo ( czy jedne miejscami bardziej a inne np. nie )

generalnie obstawiam jednak krzywą oś suportu - z opisy wynika ze oś na kwadrat VP cartridge (110.5mm)

przerzutki nei trzeba zdejmować, ale jeśli ją kiedyś zdejmiesz ( rozpinanie łańcucha ) to jeśli ustawisz na tej samej wysokości ponownie i prosto - nic regulować nie będziesz musiał ( poza naciągiem linki )

Napisano

W jakim sensie buja ? To się nie rusza w żadna stronę, jak pociągnę za pedał to całość się nie odchyla.

Daję screena, chodzi o to że zmienia się odległość na tym odcinku co zaznaczyłem bliżej-dalej-bliżej-dalej itd. To jest normalne ? Wstyd dawać takie brudne, ale dopiero zdążyłem wrócić :) Liczę, że zanim skończę czyścić to mi odpiszecie :icon_cool:

18082011305.jpg

obrazek

Na rowerze brachola jest identycznie, wcześniej nie zwracałem na to uwagi. To jest odległość na grubość kciuka, raz dotyka tego plastiku, a przy obrocie o 180 stopnni jest kilka minimetrów różnicy.

Napisano

Chodzi o ten plastik? To tylko osłona, która chroni Twoje nogawki od brudu z łańcucha.

Chyba, że źle zaznaczyłeś i chodzi Ci o blat, co też jest możliwe. W mojej korbie blat jest trochę krzywy, co skutkuje zacinaniem się łańcucha raz na jakiś czas. Upierdliwe, ale to nic strasznego.

Napisano

Tak, zaznaczyłem ten plastik. (Bo tam mi się palec zmieścił ;))

To jest przecież całość z zębatkami i pedałami ? Przynajmniej ja to tak widzę.

Ten plastik sam się nie odchyla na boki jeżeli to miałeś na myśli.

Teraz na zdjęciu plastik i zębatki są dalej o kilka mm. Jeżeli przekręcę pedał o 180 stopni to będą bliżej.

Napisano

nie patrz na plastyk tylko patrz na koronki.. kręcisz ręką do tyłu korbą i patrzysz z góry - czy koronki względem wózka przerzutki się ruszają na prawo lewo ? i czy wszystkie 3 tak samo ?

Napisano

nie patrz na plastyk tylko patrz na koronki.. kręcisz ręką do tyłu korbą i patrzysz z góry - czy koronki względem wózka przerzutki się ruszają na prawo lewo ? i czy wszystkie 3 tak samo ?

Tak, duża na pewno. Mniejsze ciężko stwierdzić. Wydaję mi się jednak że również. Przytrzymałem zapałkę i w tej samej pozycji, w której duża wychylała się maksymalnie zapałka zaczęła ocierać o średnią zębatkę. Tak pewnie nie powinno być ? :(

Kręciłem do przodu ale to chyba bez znaczenia ?

Co to jest i co z tym zrobić ?

Napisano

Co to jest i co z tym zrobić ?

wymiana suportu, nie kupuj shimano kup jakiś de one, power pro, neco wazne że z aluminiowymi miskami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...