Skocz do zawartości

[Napęd] Modyfikacja napędu

Reno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower Kellys Result 09 i ma on standardowo zamontowane przerzutki i manetki z grupy Tourney'a. Przejechałem na nim około 2000km i chciałbym tanio zmienić w nim części. Czy Shimano Alivio będzie dobrym wyborem, myślę że nie ma sensu montować deore, lx itd.

Jazda to niemalże 100% szosa.

- Klamkomanetki: Shimano Alivio M405 3x8

- Łańcuch: Shimano CN-UG51

- Przerzutka tylna: Shimano Alivio RD-M410

- Przerzutka przednia: mam korbę 3 blatową z największym 48z. I nie wiem co wybrać

Czy wszystko będzie działać jak należy? Dodam że mam wolnobieg 7 blatowy.

Pozdrawiam

Napisano

Przerzutka Alivio jest dedykowana pod kasetę do tego 8-śmio rzędową. Przydało by się zrobić tak jak należy czyli piasta - kasetka i wtedy ten napęd. Co do biegów nie poczujesz różnicy , tyle co kultura pracy nieco się zmieni.

• Mod Team
Napisano

Przydac to by sie przydało niewatpliwie ale na pewno taki zestaw bedzie działał. Łańcuch sobie odpuść i jeździj na starym bo mozesz sie zdziwić ze kupileś nowy i nie dziąła :P

W zależności jak preferujesz ale skoro szosa wiec korzystasz raczej z konca ... wolnobiegu niz początku wiec polecam manetke ustawiać na "luźnej" jedynce zeby reszta biegów pracowała juz bez szwanku ale to sprawi ze wyświetlacz przełożeń będzie przekłamywał o 1. Jezeli zrobisz odwrotnie bedziesz miał poprawnie wskazywane biegi ale luźny ostatni bieg, no jak kto woli.

Napisano

"Przerzutka Alivio jest dedykowana pod kasetę do tego 8-śmio rzędową." tak, ale naciągnięcie odpowiednie linki zniweluje przeskakiwanie z 7 na "pusty" 8 bieg?

"Łańcuch sobie odpuść i jeździj na starym bo mozesz sie zdziwić ze kupileś nowy i nie dziąła" za szeroki?

Jeszcze jedno pytanie, jaką przerzutkę przednią mam wybrać do tego zestawu?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...