Skocz do zawartości

[manetki]Co wybrać - nowe XT czy stare XTR?

k2cl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do wymiany manetek - poczciwe Deore sl-m530 zaczynają mnie trochę irytować.

Napęd 3x9 (rd-m952 + fd-m581a), kwota do wydania - 200pln z niewielkim haczykiem. Tu pojawia się pytanie, co wybrać. Mogę polować na aktualny model XT (sl-m770) - w zdeklarowanym przeze mnie budżecie można dostać używane z niewielkim przebiegiem lub też nowe z demontażu. Mógłbym też spróbować poszukać starszych XTRów - sl-m952.

Czy ktoś może napisać coś mądrego o wyższości jednej z propozycji nad drugą? Wiem, że XT będą miały minimalny lub zerowy przebieg, mają Instant Release i nie tylko. Z drugiej strony, sprzęt xtr z generacji 95x uchodzi za synonim jakości i trwałości... Co byście zaproponowali? Które z tych manetek Waszym zdaniem pracują lepiej?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi :)

Napisano

To znaczy? Kultura i precyzja pracy starszego xtr jest niższa niż nowego xt? Trwałość nie jest dla mnie aż takim priorytetem - nie nabijam wielkich przebiegów i raczej nie jeżdżę w trudnych warunkach...

• Mod Team
Napisano

XTR bez wątpienia, nowe XT to trochę porażka choć wizualnie sie ładnie prezentują.

model 952 to juz kultowy model nie znam człowieka ktory by nań narzekał ;) a takich co na XT znalazł by kilku :P

Napisano

XTR bez wątpienia, nowe XT to trochę porażka choć wizualnie sie ładnie prezentują.

Dlaczego porażka? Pod jakim względem? Bo chyba nie kultury pracy?

• Mod Team
Napisano

Późniejsze wersje może lepiej pracują przy początkach owego XT dużo osob skarżyło sie na duzy luz, ze wózek lata sobie jak sam chce, gdzies to tu na forum jest. Dlatego zrezygnowałem z kupna. Myślałem właśnie nad M952 albo nad X.9 i wybór padł na X.9. Możliwe ze problem tkiwł w czymś podobnym jak w X9 z początku 2010 gdzie nie pracowąła najlepiej ale wade naprawiono.

Oczywiście sprawa tyczy sie samej przerzutki bo manetki sa jak najbardzej ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...