Skocz do zawartości

[suport] problem z wykręceniem

Alwene

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie =) mam mały problem z wykręceniem takiego suportu na kwadrat (użyłem wyszukiwarki, przejrzałem parę tematów ale nie znalazłem żadnych sensownych rozwiązań):

dsc00208uy.th.jpg

dsc00214ip.th.jpg

na górze strona prawa razem z mocowaniem przerzutki, na dole lewa.

W teorii powinienem włożyć klucz do suportu z lewej strony i kręcić w lewo. Wieszam się na kluczu (facet 20 lat 75 kg wagi) a nakrętka nie drgnie! Użyłem jakiegoś środka czyszczącego w płynie a zarazem natłuszczającego ale dalej nic). Jak to wujostwo odkręcić? Nie mam imadła, palnika innych podobnych rzeczy ;p

Wymieniam cały napęd i chciałbym sobie kupić taką korbę i taki suport. Pytanie: kupić suport o długości zalecanej do tej korby i nie sugerować się długością starego suportu nawet jeśli jest krótszy? I czy ten nowy będzie współgrał z przerzutką mocowaną tak jak wyżej.

Napisano

Co do długości to nie sugeruj sie starym suportem tylko kup zalecany do korby.

A co do odkręcenia jak tak bardzo Ci na tym zależy to pryśnij to jeszcze raz np WD40 weź młotek i wybijak i wal z całej siły.

Wiem że rozwiązanie takie sobie ale potrzebujesz to odkręcic.

Edit:A i pamiętaj że pierw odkręca się lewą miske.A i z tego co pamiętam to w lewej misce jest lewy gwint a w prawej stronie dobry gwint.

Napisano

PN11 weź tu zrozum Ciebie :P dobry gwint?? :P "weź młotek i wybijak i wal z całej siły." (pominę błąd już) jak tak zrobi to nic mu nie zostatnie z wielowypustu, a i tak tego nie ruszy :P Pominę także to że może zniszczyć gwint w mufie...

Wieszam się na kluczu (facet 20 lat 75 kg wagi) a nakrętka nie drgnie!
musisz zwiększyć ramię klucza rurką jakąś :P wtedy zwiększy się moment tzn, siła odkręcania :) może pójdzie. "Co do długości to nie sugeruj sie starym suportem tylko kup zalecany do korby." Tu też bym się zastanawiał czy to tak powinno być ale szczerze mówiąc sam nie wiem:P ale lepiej żeby ktoś jeszcze powiedział coś na ten temat :)
  • Mod Team
Napisano

Klucz kluczem ale wzmacniacz Netwonowski stosowałeś? po polskiemu zwykła rurka im dłuższa tym lepsza.

Pozaty mlewej miski nie trzeba wykreceć najpierw no przynajmniej nie w kazdym suporcie.

Napisano

co do stron to ostawiasz klucz w strone kiery i krecisz w dół

wiesz czasem trzeba mieć trochę siły a nie tylko sie wieszać :whistling:

i zaczynaj odkrecac od strony napedu (prawa)

wymieniasz tylko suport to najlepiej kup taki jak miałeś jeśli wszytko było ok

a co do długosci poprostu trzeba dobrać jak zmieniasz korbe ....

Napisano

Suport dobiera się do korby a nie do ramy.A po 2 da się tak odkręcić wystarczy że takim sposobem zaczniesz i ruszy a potem kluczem.Gwint się nie zniszczy.Dobry gwint czyli normalnie wkręcasz i wykręcasz a lewy to na odwrót.Alwene wymienia cały napęd więc suport mu się raczej nie przyda bo wybiara sie suropr do korby,jakby miał imadło to wtedy tak ale nie ma więc dałem mu sposób króry zadziała.

Napisano

Ja ten sposób przerobiłem :P Trzeba naprawdę mieć coś dobrego (chodzi o przycinak) jakiś taki co by tam pasował i nie zeskoczył przy mocniejszym uderzeniu, ale też nie "wchodził" w wielowypust :) klucz i przedłużka to coś co od zawsze się stosowało to co podajesz to metody jakieś podwórkowe, po to jest ten klucz w końcu...

Napisano

Klucz kluczem ale wzmacniacz Netwonowski stosowałeś? po polskiemu zwykła rurka im dłuższa tym lepsza.

Pozaty mlewej miski nie trzeba wykreceć najpierw no przynajmniej nie w kazdym suporcie.

klucz ma rączkę długości ok. 20 cm więc wydaje mi się że to sporo ;p specjalnie dla Ciebie zmierzyłem. Przedłużacza nie mam a rączka jest tak wyprofilowana że jakąkolwiek rurę ciężko tam wsadzić.

co do stron to ostawiasz klucz w strone kiery i krecisz w dół

wiesz czasem trzeba mieć trochę siły a nie tylko sie wieszać :whistling:

i zaczynaj odkrecac od strony napedu (prawa)

wymieniasz tylko suport to najlepiej kup taki jak miałeś jeśli wszytko było ok

a co do długosci poprostu trzeba dobrać jak zmieniasz korbe ....

z debilem nie masz do czynienia ;p i jakimś wątłym chuderlakiem też nie ;) Lewa miska odkręcona po dwóch dniach zmagań :D sposób? mama trzymała klucz przy suporcie przez szmatę a ja "skakałem" po kluczu :D "odrobinka" piasku była na gwincie :icon_lol: teraz czas na drugą stronę, tylko wpierwiej browara skonsumuję. Jakbyście mieli jakieś cudowne pomysły to piszczcie jeszcze ;)

Napisano

teraz czas na drugą stronę, tylko wpierwiej browara skonsumuję. Jakbyście mieli jakieś cudowne pomysły to piszczcie jeszcze ;)

Już koledzy dwa razy pisali. Przedłużka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...