Skocz do zawartości

[Napęd] Nowa korba + łańcuch

Amok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jeżdżę na Krossie Level A2 z 2008 roku i chciałbym wymienić w nim napęd. Na korbę chciałbym przeznaczyć tak do 250zl, także zainteresowała mnie ta Deore FC-M590. Problem w tym, że mieszkam w Niemczech i chciałbym ją zamówić przez internet. Znalazłem dwa sklepy z całkiem niezłą ofertą, chociaż nie jestem pewien czy to ta sama korba, która można u nas kupić normalnie przez alledrogo.

http://www.bruegelmann.de/fahrradteile/kurbeln-innenlager/kurbelgarndeore-44x32x22-170mm09silber-minnenlagksrnfks/227303.html

W opisie widnieje Feature 1: FCM590 więc mniemam, że to ta sama korba. Zastanawia mnie tylko fakt, że w większości sklepów podają "kompatybilna z napędem 9-rzędowym". Mam to rozumieć tak, że jest kompatybilna zarówno z 8- jak i 9-rzędowym? Czy tylko 9-rzędowym? U siebie mam napęd 8-rzędowy i nie chce kupić czegoś, co nie będzie pasowało.

http://www.bike24.net/p111323.html

Inny sklep, czy to ta sama korba (pomijając kolorystykę, czarny bardziej by mi pasował)?

Bo w tym poprzednim mają też czarna, ale mimo tej samej ceny opis jest już inny:

http://www.bruegelmann.de/fahrradteile/kurbeln-innenlager/kurbelgarndeore-44x32x22-170mm09schwarz-minnenlagksrnfks/227301.html

Octalink, bez zintegrowanego suportu, także albo się walnęli w opisie, albo w nazwie.

Myślicie, że te dwie pierwsze propozycje to dobry wybór? Kasety nie będę na razie wymieniał, mój SRAM PG-830 jest jeszcze w bardzo dobrym stanie. Dokupiłbym tylko nowy łańcuch i tutaj nie wiem czy celować lepiej w Wippermann Connex 804 czy jakiś Shimano HG91. Jak myślicie?

Z góry dziękuje za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Wszystkie które wymieniłeś będą dobre zarówno pod 8 czy 9 rz. napęd. Sam mam Deore tylko na octalink dedykowaną pod 9 rz. na 8 rz. napędzie i wszystko jest idealnie.

Napisano

Ok, czyli nie ma znaczenia czy kupie tą srebrną z pierwszego, lub czarna z drugiego linka tak? Technicznie to ta sama korba?

Poza tym jak ze zgraniem tego wszystkiego, korba shimano, kaseta sram, łańcuch brać lepiej HG91 czy bez różnicy? W tym przypadku który będzie jakościowo lepszym wyborem?

Napisano

Tak bez znaczenia. Co do łańcucha to właśnie niedawno wymieniłem na HG91 i jestem zadowolony. Gdyby jednak nowy łańcuch nie dogadał się z tą kasetą SRAMA to przy wymianie na nową kasetę załóż sobie coś trwalszego np. LX-a.

Jeśli byś gdzieś znalazł Deore na octalinku z kombinacją 44/32/22T to się nawet nie zastanawiaj i bierz.

Napisano

Korba nie jest zła, w tej cenie to bardzo dobry wybór. Rzuć okiem na poprzednie wątki. Sporo o niej już napisano, szczególnie porównując ją do korby m660 (slx-a).

Łańcuchy oba dobre. Co nie wybierzesz będziesz zadowolony.

Zwróć jednak uwagę, że po założeniu nowego łańcucha do starej kasety możesz doświadczać przeskakiwania. Sugeruję mieć to na uwadze i w razie problemów dokupić nową kasetę, powiedzmy hg50 (na początek przetestować na starej).

Napisano

Problem w tym, że suport zaczyna padać (stąd myśl o wymianie napędu) i kupując Deore na Octalinku musiałbym go z miejsca wymienić a to dodatkowe koszta. Nie wiem, póki co skłaniam się bardziej do tego modelu z wbudowanym suportem.

Jeszcze jedno, nie będzie problemu z zamontowaniem tej korby do A2 (teraz mam Truvativ X-Flow)? Całość i tak oddam do zaprzyjaźnionego serwisu, bo sam nie mam odpowiednich kluczy, tylko żeby nie było jakiegoś problemu z montażem.

Dzięki wielkie za pomoc, przemyśle to sobie jeszcze i do końca tygodnia może coś zamówię.

Pozdrawiam

Napisano

Piszesz o dodatkowych kosztach octalinka co jest dla mnie nie zrozumiałe bo nie masz gwarancji, że łożyska zewnętrzne wytrzymają długo a ich ewentualna wymiana to też są przecież koszty. Głosy za i przeciw HT2 rozkładają się mniej więcej po połowie więc różnie to może być.

Zamontujesz bez kłopotu korbę.

Napisano

No tak, masz racje, ale chodziło mi o to, że teraz wydam mniej, bo łożyska mam w komplecie razem z korbą prawda? Później ewentualna wymiana nie będzie jakimś strasznym problemem, po prostu nie chce teraz przekroczyć budżetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...