Amok Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam. Jeżdżę na Krossie Level A2 z 2008 roku i chciałbym wymienić w nim napęd. Na korbę chciałbym przeznaczyć tak do 250zl, także zainteresowała mnie ta Deore FC-M590. Problem w tym, że mieszkam w Niemczech i chciałbym ją zamówić przez internet. Znalazłem dwa sklepy z całkiem niezłą ofertą, chociaż nie jestem pewien czy to ta sama korba, która można u nas kupić normalnie przez alledrogo. http://www.bruegelmann.de/fahrradteile/kurbeln-innenlager/kurbelgarndeore-44x32x22-170mm09silber-minnenlagksrnfks/227303.html W opisie widnieje Feature 1: FCM590 więc mniemam, że to ta sama korba. Zastanawia mnie tylko fakt, że w większości sklepów podają "kompatybilna z napędem 9-rzędowym". Mam to rozumieć tak, że jest kompatybilna zarówno z 8- jak i 9-rzędowym? Czy tylko 9-rzędowym? U siebie mam napęd 8-rzędowy i nie chce kupić czegoś, co nie będzie pasowało. http://www.bike24.net/p111323.html Inny sklep, czy to ta sama korba (pomijając kolorystykę, czarny bardziej by mi pasował)? Bo w tym poprzednim mają też czarna, ale mimo tej samej ceny opis jest już inny: http://www.bruegelmann.de/fahrradteile/kurbeln-innenlager/kurbelgarndeore-44x32x22-170mm09schwarz-minnenlagksrnfks/227301.html Octalink, bez zintegrowanego suportu, także albo się walnęli w opisie, albo w nazwie. Myślicie, że te dwie pierwsze propozycje to dobry wybór? Kasety nie będę na razie wymieniał, mój SRAM PG-830 jest jeszcze w bardzo dobrym stanie. Dokupiłbym tylko nowy łańcuch i tutaj nie wiem czy celować lepiej w Wippermann Connex 804 czy jakiś Shimano HG91. Jak myślicie? Z góry dziękuje za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam
beskid Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Wszystkie które wymieniłeś będą dobre zarówno pod 8 czy 9 rz. napęd. Sam mam Deore tylko na octalink dedykowaną pod 9 rz. na 8 rz. napędzie i wszystko jest idealnie.
Amok Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Napisano 10 Sierpnia 2011 Ok, czyli nie ma znaczenia czy kupie tą srebrną z pierwszego, lub czarna z drugiego linka tak? Technicznie to ta sama korba? Poza tym jak ze zgraniem tego wszystkiego, korba shimano, kaseta sram, łańcuch brać lepiej HG91 czy bez różnicy? W tym przypadku który będzie jakościowo lepszym wyborem?
beskid Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Tak bez znaczenia. Co do łańcucha to właśnie niedawno wymieniłem na HG91 i jestem zadowolony. Gdyby jednak nowy łańcuch nie dogadał się z tą kasetą SRAMA to przy wymianie na nową kasetę załóż sobie coś trwalszego np. LX-a. Jeśli byś gdzieś znalazł Deore na octalinku z kombinacją 44/32/22T to się nawet nie zastanawiaj i bierz.
M333 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Korba nie jest zła, w tej cenie to bardzo dobry wybór. Rzuć okiem na poprzednie wątki. Sporo o niej już napisano, szczególnie porównując ją do korby m660 (slx-a). Łańcuchy oba dobre. Co nie wybierzesz będziesz zadowolony. Zwróć jednak uwagę, że po założeniu nowego łańcucha do starej kasety możesz doświadczać przeskakiwania. Sugeruję mieć to na uwadze i w razie problemów dokupić nową kasetę, powiedzmy hg50 (na początek przetestować na starej).
Amok Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Napisano 10 Sierpnia 2011 Problem w tym, że suport zaczyna padać (stąd myśl o wymianie napędu) i kupując Deore na Octalinku musiałbym go z miejsca wymienić a to dodatkowe koszta. Nie wiem, póki co skłaniam się bardziej do tego modelu z wbudowanym suportem. Jeszcze jedno, nie będzie problemu z zamontowaniem tej korby do A2 (teraz mam Truvativ X-Flow)? Całość i tak oddam do zaprzyjaźnionego serwisu, bo sam nie mam odpowiednich kluczy, tylko żeby nie było jakiegoś problemu z montażem. Dzięki wielkie za pomoc, przemyśle to sobie jeszcze i do końca tygodnia może coś zamówię. Pozdrawiam
beskid Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Piszesz o dodatkowych kosztach octalinka co jest dla mnie nie zrozumiałe bo nie masz gwarancji, że łożyska zewnętrzne wytrzymają długo a ich ewentualna wymiana to też są przecież koszty. Głosy za i przeciw HT2 rozkładają się mniej więcej po połowie więc różnie to może być. Zamontujesz bez kłopotu korbę.
Amok Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 No tak, masz racje, ale chodziło mi o to, że teraz wydam mniej, bo łożyska mam w komplecie razem z korbą prawda? Później ewentualna wymiana nie będzie jakimś strasznym problemem, po prostu nie chce teraz przekroczyć budżetu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.