Skocz do zawartości

[Hamulce] Avid elixir 5 vs Formula RX

lolek15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W najbliższym czasie mam zamiar kupić jakieś hamulce hydrauliczne. Wybór padł na Formule rx lub avida e. 5. Przeczytałem chyba wszystkie wątki na forum dotyczące tych hamulców, ale mam kompletny mętlik w głowie, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Jeżdzę xc i ważę jakieś 87kg.

Napisano

@lolek15, sprawdź ceny części czyli uszczelek do zacisku i klamki zanim kupisz. Do elixira pełen zestaw do klamki to 100 PLN a zacisk to 50 PLN (tłoczki+uszczelki)

Jak jest z częściami do juicy 5 i 7 ? Długo jeszcze będą dostępne? Może pasują z nowych modeli? Chodzi o uszczelki itp.

Napisano

@kumas, nie łaska użyć googla? O dostępność części pytaj u dystrybutora a nie na forum. Nie wydaje mi się, żeby był problem z gratami do modelu hamulca który sprzedał się w tysiącach egzemplarzy. Jeżeli boisz się o przyszłość to możesz sobie kupić części na zapas w każdej chwili. Juicy i Elixir to dwa różne hamulce - wystarczy spojrzeć na klamkę. W kwestii zacisku trzeba sprawdzić.

Napisano

Z tego co wiem dystrybutor jakieś części do juicy na dzień dzisiejszy posiada. Zastanawiam się właśnie nad kupnem juicy 5 lub 7. Z tego co się dowiedziałem od kilku użytkowników nowych elixirów z serii 5 i R(Takie mieli) są to strasznie awaryjne hamulce,które będą wymieniać. Stąd mój wybór na starsze wersje mniej awaryjne.

Napisano

No właśnie w tych elixirach najbardziej martwi mnie ta awaryjność. Formula ma opinie niezawodnej, tylko znowu z częściami większy problem.

Napisano

Ja póki co żadnej awarii nie miałem: wszystkie części mam oryginalne. Poza tym kupując nowe hample jest gwarancja i dobrze pamiętać o tym, że każdy hamulec się psuje ale informacje o tym są wprost proporcjonalne do ilości sprzedanych egzemplarzy. Jak ma się zepsuć to i tak się zepsuje bez względu na producenta i model :)

Napisano

Może to Ci pomoże w wyborze:

BikeRadar test E5

BikeRadar Test zbrioczy (jest Formula RX)

Co prawda to bardziej test przełożenia siły klamka-tłoczek, ale daje jakiś obraz.

Mnie do Formuli zniechęca cena – osobno się kupuje zacisk, osobno kit tarcza+adapter, cena za przód 180 mm to jakieś 730 zł (cennikowo), za te pieniądze można mieć komplet Elixirów 5 na oba koła. Osobiście bym stawiał na Avida.

Napisano

Tak jak już napisał Andrew, kupiłem Formuly. Dziękuje serdecznie wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania. Można na Was liczyć :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...